https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Stečaj RRA Mure - 7,1 milijona evrov prijavljenih terjatev, veliko primerov nenamensko porabljenih sredstev

10.02.2016 ob 12:45  

Stečajni upravitelj RRA Mure Mirko Filipović je pri pregledu dokumentacije ugotovil, da je nekdanji direktor Danilo Krapec pristojnim organom sporočal nepravilne podatke, zato razmišlja o odškodninskih tožbah. Upniki so prijavili za 7,1 milijona evrov terjatev, premoženja pa je bolj malo. 

Veliko primerov nenamenske porabe sredstev

V otvoritvenem poročilu je Filipović zapisal, da gre za zavajajoče poročanje pristojnim organom, da bi jih namenoma spravil v zmoto, da ne bi odstopali od pogodb. Nekdanji direktor je nakazovalcem sredstev neresnično sporočal, da ima agencija določena sredstva, ta pa so bila porabljena v druge namene. Sredstva so zaradi potreb poročanja prekanazovali na različne konte. Sredstva za razvoj podjetništva Phare so po poročanju Financ prenakazali iz projekta Upkač, pozneje pa pogodbenim partnerjem.  Za sredstva iz garancijske sheme za Pomurje 2 (GSP 2), je nekdanji direktor v poročilih poročal, da ima namenska sredstva, čeprav je bilo ca. 260 tisoč sredstev porabljenih za tekoče poslovanje. Takšnih primerov je kot pravi Filipović veliko. O spornih pogodbah so obvestili kriminaliste. Ovadbe pa so podali tudi upniki. 

Foto: arhiv pomurec.com

7,1 milijona evrov prijavljenih terjatev

Upniki so v stečaju RRA Mure prijavili za 7,1 milijona evrov terjatev, stečajni upravitelj pa je priznal za 2,4 milijona evrov navadnih, 137 tisoč evrov prednostnih terjatev in za 766 tisoč evrov ločitvenih pravic.

Posamično je največja upnica NLB s skupno 567.484 evrov priznanih terjatev, sledi javna agencija za spodbujanje podjetništva (Spirit) - 417 tisoč evrov, pa Javni sklad RS za regionalni razvoj in razvoj podeželja - 265.598 evrov, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo - 246.086 evrov, Urad za izvajanje kohezijske politike (ministrstvo za delo) - 239.089 evrov, Banka Koper - 206.459 evrov, Deželna banka Slovenije - 161.799 evrov, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije - 87.762 evrov priznanih terjatev.

Premoženja bolj malo

Vrednost poslovnega prostora v Murski Soboti v lasti RRA Mure je po GURS-u ocenjeno na ca. 90 tisoč evrov, vrednost opreme pa je slabih 15 tisoč evrov. Premoženje RRA Mure predstavljajo še terjatve v višini 1,1 milijona evrov in denarno dobroimetje, ki znaša ca. 17 tisoč evrov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.02.2016 ob 12:58 gost gost

      Epilog zgodbe na koncu bo "tresla se gora, rodila se miš" :)

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.02.2016 ob 13:46 kodila gost

      Mogouče se pa pogodijo s tožilcon. Dobijo pogojni, jij malo poboužajo, pa friško po nouvij slüjžbaj. Vničiti, ka se šče vničiti da.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.02.2016 ob 16:21 gost gost

      Pa ka, do ti kaj odgovarjali, do kaj sodno kaznovani? Zaenkrat se še vedno vozijo z dragimi avti okoli, pa jih nej nič sram? Na tej RRA so se dugo dogajale velke svinjarije, koristi so pa meli tisti pri koriti, najmenje pa tisti, za štere je bilo to sploh ustanovljeno. Prejšnja občinska oblast si je pa zatiskala oči, napravili so nej nič. Tudi tam bi mogli odgovarjati. Kaznovati in jim vzeti premoženje. Obenem pa prepoved dela na vodilnih mestih, kjer je največ možnosti za zlorabe. Sramota, ka se krade že tak obubožanomi Pomurji, sram jih je lahko.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.02.2016 ob 17:52 gost

      Gost pred mano: prejšnja občinska oblast je ravno zaradi tovrstnih rabot prenehala plačevati RRA Mura, zato ne zavajaj. Bomo videli kako bo zdajšnja občinska oblast kazensko ovadila Pavlinjeka, Podlunška in ostale nadzornike. Verjetno enako, kot so omogočili svojim nadzornikom iz vrst SD in LDS na Komunali, da so za njih zadeve zastarale.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.02.2016 ob 18:51 gost eden gost

      Prejšnja občinska oblast mora skupaj z akterji teh umazanih in nezakonitiv poslov odgovarjati. Kdaj je prejšnja občinska oblast nehala plačevati, takrat ko jim je že vsem tekla voda v grlo. Že dosti prej bi to morali storiti, ker se je vedelo, da denar ni namenjen za kar je bil predviden. Pa so vseeno spet potrdili vodstvo RR s Pavlinjekom na čelu. Že takrat bi mogli dati ovadbo, za to so sokrivi. Upajmo, da bo sedanja občinska oblast dala ovadbe tudi za takratno občinsko oblast. Zato zadnji gost, ne zavajaj.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.02.2016 ob 18:59 gost

        Vprašanje je kaj je delo nadzorni svet agencije, saj so bili v njem sami tako imenovani eminentni gospodarstveniki Pomurja (Drvarič itd....)

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.02.2016 ob 20:03 gost

      U j....ti, 7 miljonov

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.02.2016 ob 20:18 seljak gost

      SLOVENIJO vodi in z njo baranta PODKUPLJENA SODNIŠKA MAFIJA, -- tretja veja oblasti, da jin grun vdaro v vse cigansko premoženje in posledično v njih

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.02.2016 ob 20:46 seljak je seljak gost

      seljak tebi pa se malo skisalo nej? kakšna sodniška mafija prosen te ge poberaš te pravlice? pri JJ-je?

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.02.2016 ob 7:09 mantrač gost

      kje so pa zdaj vsi župani ki so mu prej rit lizali aja zdaj že ustanavljajo vsak svojo razvojno agencijo

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.02.2016 ob 7:38 gost

      Tote tudi štejemo med "nove" etične in pravne obraze ali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.02.2016 ob 8:31 fuj gost

      Če bi bili v normalni državi, bi se točno vedelo kje in kako vzeti manjkajoči denar. Pri nas pa je na žalost tako kot primeri Janša. Kriv-kriv-kriv, na ustavnem sodišču oproščen - nazadnje paše toži državo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.02.2016 ob 8:47 ss gost

      Krapec naj poravna dolg v celoti, plača naj tudi denarno kazen. Če sam ne more vrniti denarja, naj angažira, nadzorni svet, Štihca in vse zaposlene, ki so velik del tega denarja pospravili v žepe. Noben od teh ni siromak, saj jih je večina rodbina bivših direktorjev in politikov. Zanimivo da so vsi že v novih, zelo dobrih službah. V zapor jim sploh ni treba, da ne bodo še naprej živeli na račun države.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.02.2016 ob 12:55 vroči veter gost

      Temu se pravi kreativno računovodstvo. Poročaj kakor ti paše. Me zanima, kdo jim je vodo računovodstvo. In taki skrbijo za naš razvoj. Kam je prišo naš razvoj, na zadnje mesto v Sloveniji. Nej čudo, če se tako dela, polek veliki gospodarstveniki, ki so izkoristili vse možne razpise da so prišli do državnega napajalnika. Kdo je za to kriv, če smo med zadnjimi v Slo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.02.2016 ob 14:57 Red Bull gost

      Nadzorniki po zakonodaji odgovarjajo s svojim premoženjem. Nadzornika RRA Mura Pavlinjek in Podlunšek izvolita in plačajta!!!!!!!!! Ne biti v nadzornem organu le za vlečenje sejnin (Pavlinjek) in potrjevanju poslov sam s seboj (Podlunšek v primeru Red Bull)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.02.2016 ob 15:00 leva ruka desni džep gost

      Do teh malverzacij pride ko levaki nadzirajo levake. Ni tak primer samo RRA Mura. Imamo še javne zavode kot so RIS Rakičan, MIKK, Zavod za kulturo in šport, kjer levi nadzirajo svoje. Po definiciji je to omogočanje sistemske korupcije. Tipičen vzorec za Jevškovo povezovanje povezanih v soboški občini.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.02.2016 ob 17:18 gost

      žalostno ka smo prekmurci tak bolni ka se vedno delimo na leve in desne oboji pri koriti pa se iz nas smejejo.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.02.2016 ob 17:27 gost

      Gost pred mano: okrog razvojnih agencij desnih ne boš našel niti s povečevalnim steklom. To so tipične inštitucije kamor se zavlečejo levi, da ostalim solijo pamet kako bi bilo treba delati. Ker sami v življenju še ničesar konkretnega niso delali, vedo le deliti nasvete in pisati programe, strategije, razvojne smernice... Podobno kot razni mirovni inštituti in podobni zavodi s sončne uprave za "izgubljanje časa". Ko bom velik, bom šel na FDV, potem pa na razvojno agencijo druge učit delati :)

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.02.2016 ob 21:23 seljak gost

      gostu seljak je seljak, janša je najmanj, vsak drug sodnik je v zadevah podkupljen, dobi tisti, kateri odvetnik več zasluži, te si pa talajo, to je zakon slovenije že 25 let, samo tij si še v kmici, zato smo tam, kjer smo

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      12.02.2016 ob 12:01 koudiš gost

      Krapec, Krapec ! Tou ti je trbelo ?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.