https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Sarajevo – prijetna mešanica vzhoda in zahoda ter odlične kulinarike

14.2.2016  

Sarajevo je z okrog 380 tisoč prebivalci kulturno, gospodarsko, politično in prometno središče Bosne in Hercegovine. Nastalo je v dolini reke Miljacke. Razprostira se vse do Sarajevskega polja, obdajajo pa ga gozdnata planinska pobočja Bjelašnice, Jahorine, Igmana, Treskavice in Trebevića. 

 

V preteklosti je bilo mesto vsaj trikrat v središču pozornosti celega sveta

Leta  1914 je Gavrilo Princip streljal na avstro-ogrskega prestolonaslednika Franca Ferdinanda, kar je bil povod za prvo svetovno vojno. Leta 1984 je bilo Sarajevo prizorišče IX. zimskih olimpijskih iger. V začetku 90-ih let prejšnjega stoletja je mesto zaznamovala ena najbolj krvavih vojn, v kateri je izgubilo življenje več kot deset tisoč ljudi, ranjenih pa je bilo še vsaj petkrat toliko.

 

Podnevi Baščaršija, zvečer Ilidža

Pestra preteklost je v mestu pustila bogato kulturno dediščino. Največja zanimivost mesta je Baščaršija, ki izvira še iz časa otomanskega cesarstva. Glavno ulico obdaja niz manjših trgovinic ter obrtniških in rokodelskih delavnic. V mestu je menda čez 180 mošej, pa sinagoga, rimskokatoliška Katedrala Srca Isusova in številni drugi verski objekti. Ob sprehodu po mestu si je potrebno ogledati še Večno vatro.

Na strahote vojne spominjajo t.i. sarajevske rože, rdeči madeži na mestih, kamor so nekoč padale granate. Pa tudi spomenik v spomin otroškim žrtvam obleganega Sarajeva. Ostala so tudi števila pokopališča, za katere so nekoč uporabljali celo parke. V predmestju je z vojnimi grozodejstvi povezan Tunel spasa, ki spominja na pred kratkim končano vojno. Zgrajen je bil leta 1993 in je domačinom med več kot triletnim obleganjem služil kot edino okno v svet.

 

V mestu se danes odvijajo številni dogodki mednarodnih razsežnosti

Poleti poteka najbolj znani filmski festival, ki privabi v mesto številne zvezdnike svetovnega kova. Ponoči pa se dogajanje preseli na Ilidžo, kjer se ob termalno-turističnem naselju nahaja več lokalov in hotelov. Še prej pa se podajte do izvira reke Bosne pod planino Igman.

 

Sinonim za odlično kulinariko 

Baščaršija je dom številnih burekdžinic in čevapdžinic, kjer je že skoraj obvezno potrebno naročiti »deset u pola«.  Poskusiti pa je treba tudi katero izmed številnih slaščic in seveda pravo bosansko kavo. Slednje tistim, ki so jo popili prehitro, natakarji niti zaračunati ne želijo, ker se jo pije počasi in z užitkom.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2016 ob 11:24 gost

      O kulinariki bi se dalo razpravljati, ne kar vse povprek hvaliti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.