https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Misijonsko srečanje v Stavešincih

Stavešinci, 10.03.2016 ob 13:00  

V času Škofijskega misijona potekajo po vaseh v gasilskih domovih radgonske župnije druženja vaščanov s sv. mašo. Škofija Murska Sobota beleži 7. aprila 10 let od ustanovitve. In v sklopu priprav na ta dogodek se po vse 36. župnijah te škofije, odvija devetmesečni misijon, ki prinaša duhovno  prenovo in razširitev duhovnega obzorja. Misijon se je pričel v decembru in bo trajal vse do sredine avgusta. Vse verne vabi k spreobrnjenju v duhu in k temu, da bi znali prenašati vero med ljudi, kot to počnejo misijonarji po svetu. In to se jim posreduje skozi najrazličnejše dogodke.

V radgonski župniji so prvi četrtek, petek in sobota v mesecu namenjeni molitvi, prva nedelja v mesecu pa oznanjevanju. V ta namen se izmenjujejo duhovniki znotraj škofije, ki darujejo sveto mašo v drugi župniji in predstavljajo duhovnika kot misijonarja. Med drugimi aktivnostmi se organizirajo vsak mesec po vaseh sv. maše z druženji vaščanov. Takšen dogodek se je v prejšnjih mesecih beležil v gasilskih domovih na Meleh, Ivanjševci ob Ščavnici ter Orehovcih. V petek, 4. marca, je ta čast pripadala vasi Stavešinci in Stavešinski Vrh, s katero so verni vaščani počastili škofijski misijon ob skupni sv. maši, ki je bila namenjena vsem živim in mrtvim krajanom.

Maša, ki jo je daroval radgonski župnik Franc Hozjan ob spremljavi cerkvene glasbe organistke Nataše Preglav, je bila namenjena tudi spravi, odpuščanju, skupnim prošnjam in utrjevanju vezi med vaščani. Sadovi misijona bodo vidni šele po misijonu. Po maši je vaščanka Martina Ferenc predstavila ter opisala geografski in kulturno zgodovinski pomen, ter vidik kraja Stavešinci in Stavešinski Vrh. Kraj Stavešinci se omenja že leta 1366. Zabeleženo pa je tudi, da je ta kraj spadal pod Negovsko grofijo in da so se prav iz teh naselij prvi zapostavili dajatvi desetine. V času Avstro-Ogrske se je Stavešinski Vrh imenoval Pfefferberg. Vasici zaznamujejo sakralni objekti kapelice, križi, ter stolpasto znamenje iz 19. stoletja.

V gozdu Bintlšak je rimskodobno gomilno grobišče sestavljeno iz 22. že delno prekopanih gomil v gruči. Gomile so visoke od 1,5 do 3 m s premerom 3 do 10 m. V Stavešinci se nahajajo slatinski vrelci, ter mofete- povulkanski pojav. To je razpoka skozi katero iz zemeljske notranjosti prihaja vodna para in plin. V Žlabrovi grabi v gozdu se nahaja Slipica. To sta dva naravna izvira. Kar na prvi pogled zgleda kot mlaka vode, z mehurčki in peno, je izhajanje plina CO2 iz zemlje. Gasilsko društvo v kraju so ustanovili leta 1921, katerega soustanovitelji in pionirji so bili fantje, ki so se vrnili iz I. svetovne vojne. Zgodovinsko gledano sta bila pomembnejša človeka iz Stavešincev Jožef Sattler (1845-1920)- prevajalec in publicist, ter iz Stavešinskega Vrha Jožef Lasbacher (1858-1929)- strokovni publicist. Danes živi v obeh vaseh okoli 217 ljudi. Prebivalci se ukvarjajo predvsem s poljedelstvom, vinogradništvom in  živinorejo.

Drugi del misijonskega srečanja v Stavešincih je bil namenjen druženju, ter pogovoru med krajani, ob kozarcu dobre kapljice vrlih vinogradnikov, ter dobrot marljivih gospodinj vasic Stavešinci in Stavešinski Vrh.

Foto in tekst: Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2016 ob 16:13 cemešter gost

      Kako to, da RKC pretresa toliko škandalov? Pri protestantih se nič o tem ne sliši! RKC afera milijoni v MB, pedofilija, da ne omenjam razprtij v škofiji MS! Pri protestantih vsega tega ni! Protestntski sever Evrope je najbolj razvit in nima problemov z denarjem in gospodarstvom. Katoliški jug Evrope pretresajo škandali, recesija, korupcija, ...! Vse ržave tega območja so v hudi krizi in zadolžene, da je joj. Na protestantskem severu tega ni! Kako pa kaj RKC in ženske?! To je huda tema. Afer, da se prešteti ne da. Prostestanti imajo lepo svoje družine in vsi mirno živijo. V RKC se ponekod dame za kakšnega lokalnega popa tudi udarijo...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.03.2016 ob 16:24 ministrant gost

      Kak ešče pa kratke đankice nosijo v božji hram, jujuj, ta ka gospoudon enjavle dih

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.