https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Predlog za ukinitev davčnih blagajn za kmete ni bil podprt

Slovenija, 11.03.2016 ob 10:00  

Kmetje si prizadevajo, da bi kmetijsko dejavnost izvzeli iz sistema davčnih blagajn. Finančno ministrstvo ne bo prisluhnilo zahtevam kmetov in tako bodo davčne blagajne za kmete in opravljanje kmetijske dejavnosti še naprej obvezne.


Kot je na seji DZ povedala Mateja Vraničar Erman iz finančnega ministrstva, je kmetijska dejavnost ena izmed ekonomskih dejavnosti in poudarila, da je v sistemu davčnih blagajn izjemno malo izjem poročajo pri Večeru. Zato predloga, da bi izvzeli celotno kmetijstvo iz sistema davčnih blagajn ni mogoče podpreti.

Odbor je zahtevo obravnaval na predlog NSi. Slednji so poudarili, da so davčne blagajne kmetom povzročile veliko dodatnih stroškov v zvezi z nabavo strojne in programske opreme, ter po drugi strani, da so zelo nepraktične za uporabo pri prodaji izdelkov na tržnicah.

Problematiko v zvezi z uporabo davčnih blagajn pri kmetih je predstavil direktor Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Branko Ravnik. Slednji je opozoril, da na terenu beležijo zelo veliko nezadovoljstva. Pri tem pa poudaril, da ne gre za to ali bodo plačali davke ali ne, ampak jih moti drag in administrativno zahteven sistem za uporabo. V prvi vrsti malim pridelovalcem predstavlja izjemno velike stroške v primerjavi z ustvarjenimi prihodki.

Predsednica Združenja pridelovalcev vrtnin Maribor Erna Skok je še opozorila na to, da pri minus desetih stopinjah nobena davčna blagajna ne deluje več kot eno uro. Soočajo pa se tudi s problemom kako strankam obrazložiti, da za pridelke iz osnovne kmetijske dejavnosti ni potrebno izdajati računov, ampak le za tiste iz dopolnilne dejavnosti. Po drugi strani pa se stranke bojijo, da bodo kaznovane v kolikor ne bodo prejele računa in tako se v veliko primerih zgodi, da se stranke raje odrečejo nakupu.

Na seji so izpostavili še problematiko dopolnilnih dejavnosti. Saj je skladno z zakonodajo potrebno za vsako dopolnilno dejavnost ločeno vodenje evidenc. Kmetje se pritožujejo, da se več ukvarjajo s papirji in birokracijo, kakor z delom na kmetijah. V zbornici ugotavljajo, da je sistem za manjše kmetije neživljenjski in da se je že pričelo opuščanje dopolnilnih dejavnosti.

Odbor po večurni razpravi tako ni podprl predloga, da bi se začeli postopki za ukinitev davčnih blagajn za kmete. So za zadolžili kmetijsko ministrstvo, da pripombe kmetov upošteva v čim večji meri. Vlado pa pozvali, da naj vključijo v pavšalno obdavčitev po katastrskem dohodku še vrtnine iz intenzivnih kultur, kot so jagode, artičoke ali šparglji.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2016 ob 10:29 gost

      kmetijski minister s sobote uvede davčne blagajne kmetom, kere so njihov pokop

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.03.2016 ob 10:48 hlapec gost

      Kmetje ! Na cesto pa protestirat do konca in bando požrešno razgnat !!!!!!!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.03.2016 ob 11:10 šTEF gost

      TAKO JE, ČE DOBIJO SUBVENCIJE, NAJ ŠE IMAJO DAVČNE BLAGAJNE, TAKO JE PRAV, NAŠI KMETJE DRUGO NE VEJO SAMO JAMRAJO, ZAPRAVIJO PA VSE, KAR DOBIJO V UPRAVLJANJE.

      7 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.03.2016 ob 12:58 gost

        tij si bedak, oprosti izrazi. Kmetje delajo prej trr večijnoma, subvencije so že obdavčene, tude teh 8 miljonov ka je židan od cukrne repe zapravo do plačali kmetje. Ide se zato ka če nešče šče odati 5 kg mladoga krumpla souside nuca davčno blagajno, če šče odati 5 kg kesnoga krumpla davčne blagajne je ne nuca Pada vlada pada pada

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.03.2016 ob 11:27 gost

      pridi za par dni na kmetijo pa si iskusi delo ter stroške pa boš drugače razmišlal!

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.03.2016 ob 12:30 gost

      To nam je zrihto potuhnjeni hinavec Židan.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.03.2016 ob 16:08 KMET gost

      NI PROBLEM V DAVČNIH BLAGAJNAH....PROBLEM JE V TEM DA ENI DELAMO IN DRUGI PA ŽANJEJO IN ORJEJO VSE NA ČRNO, MAJO PAR KOMBANJOV IN NEVENKELKO TRAKTORJEV PA NE IZDAJAJO RAČUNOV ZA SVOJO DEJAVNOST.....POTEM PA OTROCI DOBIVAJO SUBVENCIJE ZA PREHRANO IN ŠTIPENDIJE KER SO NA PRAGU REVŠČINE :) PA KAJ ŠE....kot kmet se popolnoma strinjam z uvedbo naj pa bo potem za vse enako in tudi vsi ostali kmetje in koristniki naj pobrišejo za temi izjavami...dokler vi sami kot koristniki teh storitev neboste prosili računa bo pač tak....naj vas nebo sram vi mate stari traktor oni pa cejla verstva bogastva in se najbolj bunijo, pa še najbolj izkoriščajo državo

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.03.2016 ob 21:16 pfg gost

      Heh, kak minusi letijo tistim ka realno napisejo. Eden od tezko sobvencijoniranih kmetov ma cas in vsako urco podeli minuse:)

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.03.2016 ob 21:40 traktorist gost

      tako je, deca največjih kmetov so dobivala štipendije, bande pokvarjene - patisti lopovi, ka so jin davali, poglednite, ka se godij na centaj za socialno. Tudi kmet nemre na čarno delati, ve pa kombajn je telko vrejden kak pol vasi. Da se pa sričaš z traktoron, ka proti tebi vozi 80 namesto 48, te pa bole ka zapistijš cesto, pa se umakneš u vražjo mater. Vse jin obdavčiti, ka do znali, kak se kruj služi. delavci, ka de jemi 15 ur delal, pa ne upa dati špricera, pa toploga obroka gda se jemi na sunci cvri cel dan, govnari edni.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.03.2016 ob 19:40 potrošnik gost

      Kmetje že vsa leta samo jamrajo, nič se ne splača, slabe cene, preveliki stroški, delajo petke in svetke.... Lari fari, kak si lahko kupi stroj, ki je vreden 500000 Evrov ali več? Z nepovratnimi sredstvi itd. Da delajo ves dan? Sami so si krivi. Z zakonom bi jim morali določiti, da v primeru, da obdelujejo nad določeno površino zemlje, ali se ukvarjajo z vzrejo večjega števila glav živine, bi obvezno morali zaposliti ljudi, jim dati plačo in plačevati prispevke, pa bi tudi lahko delali 8 ur, imeli dopust in si tudi vmes odpočili. Naši kmetje se obnašajo isto kot cerkev (RKC) imeli bi vse, plačali pa nič. Pa kaj so posebnega v državi?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.04.2016 ob 11:02 bmw gost

      to je bedarija z temi davčnami blagajnami,zdaj so se spravili na kmete na društva kar pomeni hoče te država oklestit na vse načine da bodo lopovi še več lahko pokrali,,,mi v društvah pa če mo delali z davčno blagajno in si nezaposlen te do nas pa lovili pa delo na črno ,,,več neveš ka bi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.