https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nov kupec preostalega premoženja Nafte Petrochem znan v začetku aprila

Petišovci  

Stečajni upravitelje Nafte Petrochem v stečaju Silvo Zorec prodaja še najvitalnejše dele premoženja in sicer tovarno formalina, sintetičnih mas in fenolnih smol. Več podrobnosti o morebitnem kupcu in ponovni oživitvi proizvodnje naj bi bilo znano v začetku aprila.


Stečajni upravitelj že uspešen s prodajo tovarne metanla

Lani septembra so na javni dražbi prodajali celotno premoženje Nafte Petrochem po izklicni ceni 12,5 milijona evrov. Takratna javna dražba prodaje celotnega premoženja v paketu ni uspela. Stečajni upravitelj Silvo Zorec je že uspel prodati tovarno metanola ameriški družbi US Methanol Corporation. Tovarna metanola v Lendavi sicer ni obratovala že kar nekaj let.

Zaradi lanske neuspele javne dražbe je bilo decembra lani objavljeno nezavezujoče zbiranje ponudb za tovarno formalina, sintetičnih mas, obrat fenolnih smol in pripadajoče infrastrukture. Ponudnikom so dali na razpolago dva meseca časa, da so lahko pripravili svoje ponudbe. O tem koliko ponudb so prejeli Silvo Zorec za enkrat še ni izdal. Kot so zapisali v Večeru naj bi bilo zanimanje za navedene obrate in da končna odločitev glede prejetih ponudb še ni bila sprejeta.

Zanimanje za petrokemično dejavnost obstaja

Zanimanje za zemljišča, proizvodne obrate, tehnologijo, infrastrukturo in rezervoarje v katerih je potekala proizvodnja petrokemičnih produktov je bilo veliko že pred samo javno dražbo. Po neuradnih podatkih naj bi bilo interesentov vsaj deset, kdo točno pa so pa ni znano. Kakor tudi ni znano ali so imeli namen le preprodati tovarno ali pa dejansko tudi zagnati proizvodnjo na lokaciji v Petišovcih. Tako kupec, kakor višina kupnine še nista znana, saj je medtem bila prodaja tudi tovarna metanola, kar je zagotovo pozitiven signal, ki bo tudi vplival na višino kupnine za petrokemično dejavnost. Sicer pa usoda tovarne metanola za enkrat še tudi ni znana ali bo razstavljena in prodana, ali pa bo ponovno oživela na obstoječi lokaciji.

Obstaja verjetnost, da se čaka na to, kaj se bo zgodilo s črpanjem plina v Petišovcih. Obstaja možnost, da gre za iskanje sinergijskih učinkov in ponovne vzpostavitve delovanja kompleksa kot celote. Namreč navedene tovarne in infrastruktura lahko najbolj optimalno in z najboljših izkoristkom delujejo kot celota.

Zastavne pravice v rokah DUTB

Že v začetku aprila naj bi bilo več znanega v zvezi s prodajo preostalega premoženja. Vse navedene nepremičnine so v celoti obremenjene z zastavno pravico, ji je v rokah slabe banke – DUTB. Slednja je poslala tudi svoje predstavnike na odpiranje ponudb. DUTB je prevzela terjatve od NKBM in NLB v skupni vrednosti nekaj manj kot 5,5 milijona evrov, ter terjatve Eko-Nafte v višini 1,5 milijona evrov. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.