https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Stečaja Pomurskih mlekarn ne bo

Murska Sobota, 14.04.2016 ob 13:00  

Prisilna poravnava Pomurskih mlekarn se je začela oktobra lani, pravnomočno sklenjena bi bila lahko konec maja 2016. Izpolnili so namreč pogoj, saj so terjatve uspešno pretvorili v kapital Pomurskih mlekarn.

Da je prisilna poravnava Pomurskih mlekarn uspela so po neuradnih podatkih zaslužni: hčerinska družba Delavske hranilnice DH-Storitve, z 844 tisoč evri, Mlekarska zadruga Ptuj s 181 tisoč evri in preostala dva manjša upnika s skupno sedem tisoč evri konverzije terjatev v kapital. Kajti pogoj za uspešno poravnavo je bil postavljen pri konverziji vsaj 50 tisoč evrov terjatev v kapital, rok za to pa je potekel 9. aprila.

Že od lanskega oktobra trajajoča prisilna poravnava bo v naslednjih dneh dobila svoj epilog, saj bo iz strani Murskosoboškega okrožnega sodišča izdan sklep o zaključku prisilne poravnave, objavili pa bodo tudi dokončen seznam, kdo je konvertiral terjatve v kapital. Če ne bo pritožb, bi lahko bila prisilna poravnava pravnomočno sklenjena konec maja letošnjega leta. Navadni upniki, ki terjatev niso pretvorili, so prisilno poravnavo podprli z več kot 85 odstotki glasov, finančni upniki pa skoraj s 100 odstotki glasov.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Tudi direktor Pomurskih mlekarn Robert Serec je izrazil zadovoljstvo nad tem, da se je podjetje izognilo stečaju, in da sta Delavska hranilnica in Mlekarska zadruga Ptuj odkupili za nekaj milijonov evrov terjatev. Tako so lahko kmetje le z nekaj odstotnim odbitkom dobili plačano mleko za nazaj. V primeru potrjene prisilne poravnave bo do maja 2017 treba navadnim upnikom vrniti 5,3 milijona evrov ali 90 odstotkov njihovih terjatev, finančnim upnikom pa v letih 2018 do 2023 dobrih pet milijonov evrov.

Pomurske mlekarne pri tem računajo predvsem na finančno podporo posrednega lastnika t.j. Delavske hranilnice. Po poročanju Večera imajo mlekarne v načrtu, da v štirih ali petih letih posodobijo mlekarno in proizvodnjo preselijo v nove prostore, ki jih že imajo. Pravijo, da je zdaj tudi prodaja dobra, da nimajo pretiranih zalog in da intenzivno nastopajo na kitajskem trgu. In če izrazimo to v številkah: po še vedno nerevidiranih podatkih so imeli lani 35,5 milijona evrov prihodkov, 2,3 milijona evrov dobička iz poslovanja in skoraj 1,6 milijona evrov čistega dobička. V letošnjem letu bi radi odkupili že 60 milijonov litrov mleka, v petih do šestih letih pa bi odkup mleka želeli dvigniti na 100 milijonov litrov letno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2016 ob 14:32 Grenar gost

      Bernarda pa v jok.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2016 ob 15:48 Gost kot gost gost

      Delež kmetom so pa odvzeli in so v bistvu ostali brez vsega. Direktor je zdaj le lutka direktorja Ptujske zadruge, ki vse dirigira in se bojim, da bo delal na tem, da se naša mlekarna zapre.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2016 ob 18:54 gost

      Tesko bodo povecali odkup mleka Goricko skoraj brez krav tudi nasa kmetija koncuje letos mlecno zgodbo hlev bo prazen...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.04.2016 ob 19:41 mlečni gost

      Prideta Lainščak pa Horvat pa zrihtata fabriko po svoji podobi saj sta Potrošnikova boysa, malo še sindikalni dojinico kcoj podrži in veselica se bo nadaljevala pa makar v BIH

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.04.2016 ob 12:52 boysi gost

      Pa križevski in ljutomerski so itak aut, kje je sloves ementalca.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.