https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Štihec obračunava z opozicijo, SDS mu pripisuje bujno domišljijo in paranojo

07.03.2011 ob 0:46  

Murskosoboški župan trem največjim strankam v mestnem svetu (SD, LDS in SDS) očita nagajanje, kadrovsko lomastanje in jih poimenuje za koalicijo poražencev. Na Štihčev komentar se je že odzvala murskosoboška Slovenska demokratska stranka (SDS), v kateri pravijo, da župan zavaja in laže.

Anton Štihec je sinoči na svoji spletni strani Stihec.si objavil komentar, v katerem ostro obračunava z murskosoboško opozicijo.

Štihec: Gre za koalicijo poražencev

"V Mestnem svet MO Murska Sobota imamo zanimivo situacijo, ko so prav pri vseh dosedanjih glasovanjih svoje moči združile tri programsko in politično povsem nekompatibilne stranke: SDS, SD in LDS. Značilnost dveh od treh strank je, da so svoje rezultate glede na prejšnje volitve izrazito poslabšale (tudi za 50% manj svetnikov kot v prejšnjem mandatu), ter da je vsaka od omenjenih treh strank imela svojega županskega kandidata, ki pa je županske volitve 2010 izgubil. Če gledamo iz tega zornega kota, lahko to »koalicijo« poimenujemo koalicija poražencev," svoj komentar začenja murskosoboški župan, ki meni, da mu opozicija nagaja. 

Prej se niso mogli videti, zdaj so največji politični prijatelji

"Gre torej za igro moči, kjer največji poraženci volitev želijo diktirati politični utrip v MO Murska Sobota. Čeprav gre za posameznike, ki se v prejšnjem mandatu niso mogli niti videti, kaj šele sodelovati (npr. Martinuzzi in Celec (SDS), Gujt (LDS), bili so absolutni politični sovražniki, kar smo lahko zelo nazorno videli v prenosih sej mestnega sveta v prejšnjem mandatu, so zdaj složni in prijateljski kot dolgoletni politični zavezniki," piše Štihec.

Kje bo delal kdo?

Murskosoboški župan v nadaljevanju navaja tudi seznam kadrovanj, za katere naj bi se tri največje opozicijske stranke v murskosoboškem mestnem svetu že dogovorile. "Gre za delitev služb sebi in svojim strankarskim kolegom. Ker imajo omenjene tri stranke večino v kadrovski komisiji, napovedujem naslednja imenovanja (ki bi naj že bile dogovorjene med posameznimi svetniki koalicije LDS, SD in SDS)."

Kadrovanja, ki jih navaja Štihec:

  • "Dušan Bencik (SD) bi naj postal direktor Komunale Murska Sobota,
  • Drago Šiftar (SDS), ki mu kmalu poteče mandat konzula na Madžarskem, bi naj postal svetovalec direktorja na murskosoboški Komunali. Lahko da se bodo v SDS in SD tudi dogovorili, da mesti zamenjata. Na Komunali bi naj kadrovske zadeve vodil Marko Martinuzzi (SDS) in ne nov direktor, 
  • svetnica Brigita Perhavec (SD) bi naj postala direktorica novega Zavoda za kulturo, turizem in šport. Njenemu dosedanjemu protikandidatu za to mesto svetniku Zoranu Kosu (LDS) bi naj ponudili kakšno drugo mesto, da se umakne Brigiti Perhavec in bi tako naj postal ravnatelj kakšne osnovne šole (predvidoma OŠ 4 ali OŠ 1), 
  • za direktorsko mesto MIKK-a, kjer je, kljub temu, da je delal dobro, treba odstraniti dosedanjega direktorja g. Šteinerja, za kazen, ker je kandidiral na Modri listi, sta dve varianti. Dosedanjega direktorja bi naj po eni varianti zamenjal prav svetnik Zoran Kos (LDS) ali pa kandidatka, ki je blizu svetniku Mitji Slavincu (LDS), 

  • svetnik Marko Martinuzzi (SDS) je kljub temu, da je zaposlen na Komunali, že doslej hotel postati predsednik nadzornega sveta Komunale, kar bi pomenilo, da notranji zaposleni nadzirajo sami sebe kar je seveda protizakonito. Čeprav je Marko Martinuzzi pravnik, je to zakonsko prepreko ignoriral, zato so to morali preprečiti sami nadzorniki, ki so na podlagi opozorila občinske pravne službe, na ponovnem glasovanju za predsednika nadzornega sveta Komunale z glasovanjem 3:2 izglasovali drugega predstavnika SDS (Karla Šoša). Prvotno pa so (povsem nezakonito), prav tako s 3:2, za predsednika nadzornega sveta že izglasovali Marka Martinuzzija (SDS), 
  • svetnik Robert Celec (SDS) je po govoricah nekaj časa želel postati direktor MIKK-a, a se je očitno ustrašil velikanskega revolta mladih, zato ga omenjeno mesto baje več ne zanima. Potem bi naj zanj bilo predvideno mesto direktorja Razvojnega centra Murska Sobota. Potem, ko je tudi ta podatek prišel v javnost, je Robert Celec zanikal tovrstne načrte. Vseeno pa bi se naj zanj našlo kakšno mesto na kakšni razvojni agenciji, 
  • svetnik Marjan Gujt (LDS) že itak s svojim podjetjem pogodbeno sodeluje s Komunalo, o kateri odloča tudi na mestnem svetu, pa še ni sprevidel nasprotja interesov. Gujtovo dosedanje sodelovanje s Komunalo je zanimivo tudi zato, ker je na Komunali zaposlen tudi svetnik Marko Martinuzzi (SDS), ki je odgovoren za javne razpise, 
  • svetnika Mitja Slavinec (LDS) in Goran Milošević (SD) sodelujeta pri organizacijah (ali jih vodita), ki dobijo precej denarja od občine, zato ne preseneča zavzemanje nekaterih za čim večji delež sredstev prav tem organizacijam, kjer nameravajo zaposlovati svoje kadre. Nekatera imena se že pojavljajo med ljudmi. Znano je zadnje zavzemanje svetnika Miloševića (SD), da se v proračunu nameni kar posebna postavka za društvo Mozaik (s katero poslovno sodeluje). Ta sredstva pa bi namenili za plačo funkcionarki LDS-a, ki bi jo tam zaposlili,

  • zanimivo je bilo branje v nekaterih časopisih oz. revijah (Delo, Večer, Mladina, Dnevnik…), kako se menda po prijateljskih vezeh delijo sredstva preko Zakona o razvojni pomoči Pomurju, kjer bi naj državni sekretar g. Andrej Horvat poskrbel za svoje prijatelje (svetnika SD Gorana Miloševića, ki je bil njegov vodja volilnega štaba leta 2008, Štefana Pavlinjeka – tasta svetnika LDS Mitje Slavinca, družbe Frontal, ki bi naj sodelovala pri volilni kampanji SD-ja v letu 2010 ...), 
  • koalicija LDS + SD + SDS načrtuje zamenjavo glavne urednice Soboških novin, kjer Marko Martinuzzi (SDS) baje že novači tej koaliciji lojalne kadre iz t.i. novinarskih vrst. Seveda domnevno s soglasjem Mitje Slavinca (LDS) in Gorana Miloševića (SD). V ta namen želijo najprej spremeniti odlok, ki ureja Soboške novine, kjer želijo spremeniti sestavo uredniškega odbora. Odlok je bil zadnjih 15 let dober, zdaj pa ga je naenkrat treba spremeniti, da bodo obvladovali tudi to, kar se piše v Soboških novinah. Nadzirati želijo torej tudi novinarje, ki so avtorji prispevkov. Če bodo o njih pisali lepo bodo lahko objavljali svoje prispevke, če ne, pa se njihovih prispevkov ne bo objavilo. Zato rabijo njim povšeči odgovorno urednico ali urednika."

V mestnem svetu so prijatelji, osebno pa se prezirajo

Po Štihčevem mnenju pri sodelovanju strank opozicije gre predvsem za kadrovske interese. "Ker LDS v mestnem svetu sam več ni tako močan, kot je bil pred štirimi leti, se je zdaj pač združil s SDS-om. In obratno. V sili vrag še muhe žre, pravi slovenski pregovor. SD ima v tej koaliciji predvsem kadrovske interese. Dokler bo SDS glasoval za nastavitev njihovih (SD-jevih) ljudi na direktorska mesta, bodo prijatelji in zavezniki. Takoj, ko ti direktorji slučajno ne bodo zaposlili tudi SDS-ovih ljudi, bo te ljubezni konec. To lahko napovem, ker vem, da se sicer osebno medsebojno prezirajo. Svoje volilne poraze želijo LDS + SDS + SD s formiranjem nenačelne koalicije tako spremeniti v zmago vsaj glasovalno."

SDS: Štihec laže in prikraja resnico  

Omenjene očitke, ki letijo na posameznike iz njihove stranke, so komentirali tudi v SDS, kjer so v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da Štihec že dalj časa prikraja resnico in širši javnosti posreduje laži. "Mestni odbor Slovenske demokratske stranke v tem mandatu ni in tudi ne bo sklenil nobene formalne ali neformalne koalicije z nobeno politično stranko, ki ima svoje predstavnike v mestnem svetu Mestne občine Murska Sobote.

S kom pa bo SDS sodelovala na lokalni ravni, ni odvisno od želja in hotenj župana MOMS, temveč se bomo o tem odločali sami na podlagi svojega programa in izkušenj iz preteklih mandatov. Pripravljeni smo sodelovati z vsemi akterji na lokalni politični sceni, ki se zavzemajo za skupno dobro. Štejejo in štela bodo dejanja, ne prazne  besede," pišejo v SDS. 

Štihec želi privatizirati Komunalo?

Med drugim v SDS pojasnjujejo tudi očitke Štihca glede murskosoboške Komunale. "Predsednik nadzornega sveta javnega podjetja Komunala d.o.o. v obdobju 2005 – 2009 je bil Anton Štihec. V tem obdobju je bilo narejenih nekaj potez, na katere je imel neposredno vpliv sedanji župan. Te poteze se sedaj odražajo v višjih zneskih na položnicah, ki jih občani MOMS plačujemo za opravljene storitve javnega podjetja Komunala d.o.o. 

Eden izmed ciljev župana je tako prenos vseh profitnih dejavnosti javnega podjetja na druga podjetja. Zadnji tak primer je ideja o ustanovitvi novega javnega podjetja za pobiranje parkirnine, ki pomeni neposredno ogrožanje javnega podjetja Komunala d.o.o. in s tem tam zaposlenih delavcev. Težnja po privatizaciji podjetja Vodovod d.o.o. je že dolgo prisotna. Če bo uspela, bi lahko sledila še privatizacija ostalih delov Komunale d.o.o."

SDS: Štihec ima bujno domišljijo, paranojo in pri tem ne izbira sredstev

"V SDS razumemo javno nastopanje in delovanje Antona Štihca, predvsem kot blatenje vseh, ki ne mislijo enako kot on sam. Za dosego ciljev pa ob svoji paranoji in bujni domišljiji, ne izbira sredstev.  V SDS se bomo z enako vnemo uprli vsakemu županu, ki bo imel enake ali podobne težnje kot trenutni župan. Ne glede na strankarsko ali kvazi nestrankarsko pripadnost," še pišejo v murskosobškem SDS.

    Komentarji

    1. TUDIPOMUREC
      07.03.2011 ob 8:21 TUDIPOMUREC

      Bencik bo direktor komunale in pika !Sava ga je brcnila, za Komunalo in njene korisnike občane MS pa je dober,saj sta komunala in turizem po mnenju LDS,SDS in SD skoraj isto ! Človek se razume v vse,vi idioti občani pa tega ne razumete !!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. PREKMUREC
      07.03.2011 ob 9:27 PREKMUREC

      Kelko so zadeve meni jasne more biti razpis za vse slujžbe. Pa te sta lejko Bencik direktor ali đorekova žena na občini. Če ju izberejo kak primerniva.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. TUDIPOMUREC
      07.03.2011 ob 10:50 TUDIPOMUREC

      REPLIKA ZA PAHOR:BENCIK JE V MORAVCAH REJSAN DOSTA VKUP SPRAVO - NAJVEČ PA ZA SEBE.TO ZNAMO VSI - LE PAHOR NEJ !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. blue
      07.03.2011 ob 11:01 blue

      mislin da bi bil štihec primeren za premiera! zakaj? da bi združo komuniste in domobrance :P P.S. problem bi bil, da bi tude te sam ostal :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. sotrpin
      07.03.2011 ob 11:44 sotrpin

      če,mački stopiš na rep zacvili,in to dela župan.Odvzeli so mu škarje in platno in to ga boli,ker je on že pred volitvami ponujal,položaje vse povprek,za tiste ki bi ga podprli.Da pa on ni kadroval v prejšnjem mandatu po svojih željah,pa vas prosim.da obiščete občino in boste presenečeni,gdo vse greje sedeže iz njegove širše familije.Mislim da si občina, Murka Sobota zasluži,boljšega župana in ne lažlivca katerremu ljudje nasedajo,a prišel bo čas resnice.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. lepi
      07.03.2011 ob 12:01 lepi

      Zgleda, ka šerif misli, ka samo on dober, druge so pa vsi poredni :D Betežno! Ka njeme ne kapne, ka se v čase demokracije odlauča tak, ka se strinja VEČINA nej pa kak on misli!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. luco
      07.03.2011 ob 13:49 luco

      vseeno mi je za politiko,ali smesno mi je ka stihec v svojon nagovori citera trače. Tau je dalec od toga ka cakamo od zupana

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. hazard
      07.03.2011 ob 14:07 hazard

      Mučke so s ten kadrovanjem, ampak ge se pitan: što je nastavo Šteinera, što je nastavo urednico Soboških novin, što je nastavo Gutalja, što je nastavo ravnatela Ekonomske, što je Gutaljevo ženo prpelo na občino itd itd.? Isto je delo/šče delati kak drugin očita. Očita tudi, ka se desnica pa levia povezujeta - sten pa tudi samoga sebe pa njegova "idejo" na laž postavlja - pa glih on guči/je gučo, kak trbej presekati delitve na naše pa vaše, leve in desne. A ko se levi pa desni povežejo, to kritizira. Neje te Štihec tak nedužen kak zgleda mogoče, mučka vseposedi. Opozicija pa neje nič drugačna, eno sranje isto pakovanje.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. ajkaro
      07.03.2011 ob 15:44 ajkaro

      kak je SDS-ovce nešče geno :) Telko mački, repu in cviljenju. Šteinerja je nastavo mestni svet MO MS (kdo ima tam večino znamo), Gutalja ja nestavo svet zavoda (ob odhodu prejšnjega v penzijo), ravnatelja ekonomske je nastavo mestni svet MO MS (kdo ima tam večino znamo), urednico Soboških novin je postavo mestni svet MO MS ((kdo ima tam večino znamo), število novih kadrov na občini (Gutaljeva) potrdi mestni svet MO MS ((kdo ima tam večino znamo)... Če si prijatelj od župana še ne pomeni, ka jih je un nastavo... @hazard, ti je že kaj bolj jasno?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. peroksidna
      07.03.2011 ob 16:20 peroksidna

      Ajkaro, pa zdaj bosta tudi nastavljala in potrjevala mestni svet in sveti zavoda. Tako ne bo nič drugače kot prej. Razlika bo samo ta, da sedaj župan pač ne bo imel glavne besede. Kolikor sem slišala pa župan ni v paniki in živčen toliko zaradi kadrovanja v mestnem svetu. Bolj ga skrbijo rezultati nekih revizij in preiskav. Policaji so enkrat že bili na občini zaradi nekih zemljišč in ni rečeno, da je to bilo zadnjič. Če pridejo še enkrat, se ne bo tako zlahka izvlekel.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. ajkaro
      07.03.2011 ob 16:55 ajkaro

      Ja, preksidni lepi SDS-ovec, zdaj tudi bo nastavljal mestni svet IN NE ŽUPAN, kar bi eni radi dokazali. To je samo dokaz, ka župan nemre nika SAM nastaviti. Halo? Logika ti ne dela? Hvala ka si potrdil mojo navedbo, pa še izda ne skapčaš ka si pljunil v lastno skledo. Župan ne more nastaviti NIKOGA. Gda pa je meu župan v mestnon sveti glavno besedo? v šteron mandati? Vej pa je mestni svet sigdar večinsko levi (LDS+SD), zdaj ste se njemi pa pač v klub poražencev priključili še SDS-ovci. Janša vam je verjetno že čestital za odlično potezo, ka te pomagali nastavljati komuniste na položaje. Janša na državnon nivoje jih ruši, vi jih postavljate. Juhuhu, logika...Sicer pa na zadnjih volitvah je bila prvič v zgodovini MS možnost, ka mestni svet več ne bi kontrolirale leve stranke. A Ste se v SDS rajši odločili za vaše bivše sovražnike (LDS+SD), šteri so vam menjši sovražniki kak Štihec :) Vaša mantra so zemljišča in Štihec kak je orožje levici za Janšo. Telko anonimk ste razposlali pa nika stoga. Probajte ga obtožiiti, ka je prodajal orožje, mogoče se kaj od toga prime. Za razliko od anonimk Štihec svoje pomisleke javno pove, vi eni se pa skrivate za anonimkami. Baje kriminalisti že željno pričakujejo še kakšno, ker majo pun kufer lažnih prijav, znajo pa što jih pošila in zakoj je takšen naval anonimk sigdar pred volitvami.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. peroksidna
      07.03.2011 ob 17:42 peroksidna

      Ajkaro, kaj se pa tako razburjaš. Sem ti na žulj stopila, kaj? Kako že pravi pregovor:"Kjer je dim, je tudi ogenj!" Briga mene za SDS,LDS,SLS,ZARES,SD pa vse ostale skupaj z MODRIMI. O tvoji logiki pa rajši ne bi. Pa ne razburjaj se zaradi župana, ker te bo nazadnje še kap. Tolaži se le, da te možganska ne more, ker je prvi pogoj za to, da te zadene možganska kap ta, da možgane sploh imaš.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. samosim84
      08.03.2011 ob 14:03 samosim84

      Zatou ker je komentar malo dukši, pošijlan samo link na svoj blog: http://samuel-friskic.blogspot.com/2011/03/gospod-zupan-namesto-da-mecete-stran.html?zx=ea3e8d889b602ccf

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.