https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Podjetje MI & LAN iz Gornjih Petrovec podvojilo število zaposlenih

Gornji Petrovci, 06.05.2016 ob 9:00  

Podjetje MI & LAN, ki je zraslo na nekdanjem obratu Mure v Gornjih Petrovcih sedaj uspešno posluje z lastno blagovno znamko na domačem trgu. V tem času so se uspeli postaviti na lastne noge, povečati proizvodnjo in podvojiti število zaposlenih.


V nekdanjem obratu Mure v Gornjih Petrovcih je vse od leta 2005 delovalo hčerinsko podjetje nekdanje Murine partnerice, družbe Rene Lezard z nazivom RLS Moda. Lastniki RLS Mode niso odkupili nepremičnin v lasti Mure in tako nakazali, da nimajo dolgoročnega interesa poslati v Gornjih Petrovcih. V tem času je nepremičnine odkupila družba Matex v lasti Franza Martizena. Istočasno je bil za direktorja RLS Mode imenovan Milan Mörec. Slednji je družbo prevzel oktobra 2014 in začeli so poslovati v novem podjetju Mi & Lan. Takrat so imeli v rokah le dogovor z družbo Rene Lazard, da bodo podjetju zagotavljali delo še nadaljnjih pet let. Ker nisi hoteli biti odvisno le od kooperacijskih poslov so postavili v ospredje razvoj lastne blagovne znamke.

Foto: Google

Začetki so bili težki

Korak v samostojno smer in k lastni blagovni znamki, ter zmanjšanju odvisnosti od opravljenih storitev je bil zelo težek. Saj so za potrebna razvojna vlaganja, nujno potrebno opremo za modeliranje in krojenje potrebovali sredstva. Na slednja so računali v obliki državne pomoči na katera so tudi kandidirali, a žal je bila njihova kandidatura neuspešna.

Menijo, da je bila njihova kandidatura neuspešna, ker je bila s strani dodeljevalcev sredstev obravnavana kot zgolj nakup računalniške opreme. Pri tem pa so spregledali vsebino njihove prijave, v kateri so zaprosili za sredstva za nakup specializirane programske opreme za krojenje in modeliranje, ki za njih predstavlja ključno konkurenčno prednost. V kolikor želiš ustvarjati novo dodano vrednost je nujno, da si prilagodljiv strankinim zahtevam in hitro odziven, saj so odzivni časi vse krajši. V drugi polovici lanskega leta sta njihovim željam prisluhnili banki, ki nista vztrajali pri vpisu hipotek na premoženje podjetja. Ampak sta jim odobrili kredite na podlagi uspešnega poslovanja podjetja.

Vpeljava lastne blagovne znamke zahteva spremembe

Vpeljava lastne blagovne znamke sta za podjetje in zaposlene prinesla veliko sprememb. Podjejte je začelo sodelovati z novimi in večini poslovnimi partnerji, katerim je bilo potrebno prilagoditi ustavljene proizvodne procese in organizacijo dela. Tako na enkrat proizvodni procesi niso bili več rutinski, ampak so bili ob vsakem naročilu drugačni in specifični. Kot so zapisali na Večeru so zaradi tega imeli inšpekcijske preglede, kljub temu pa so v tem času stabilizirali proizvodnjo in odpravili težave. Delavci pa so lahko tudi izkoristili vse presežke ur.

Število zaposlenih povečali iz 86 na 131

Danes podjetje za družbo Rene Lazard opravlja le še okoli štirideset odstotkov svoje proizvodnje. Vsi drugi posli pa so že vezani na različne nove partnerje. S tem so uspeli tudi bistveno zmanjšati tveganja odvisnosti od enega partnerja.

Lansko leto so ustvarili 2,3 milijona evrov prihodkov. V tem času pa so tudi bistveno povečali proizvodnjo in povečali število zaposlenih za polovico. Od prvotnih 86 jih je sedaj v podjetju zaposleno 131. Vse obveznosti iz plač zaposlenim redno in sproti poravnavajo. Menijo, da je za stabilnost in uspešno poslovanje podjetja bistvenega pomena razvoj lastne blagovne znamke. Kljub pomanjkanju sredstev so uspeli razviti in vpeljati lastno blagovno znamko na domačem trgu. Konec lanskega leta je lastna blagovna znamka predstavljala deset odstotni delež realizacije. Za letos pa načrtujejo, da bi dosegla že petnajst odstotkov realizacije.

Veliko vlagajo tudi v promocijo in s tem namenom so tudi odprli lastno trgovino v ljubljanskem BTC-ju. Veliko pozitivnih odzivov pa so zabeležili tudi na tednu mode v Ljubljani, na katerem so se predstavili s kolekcijo, ki jo je za njih oblikovala Tatjana Kalamar Morales. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.05.2016 ob 13:11 Justice gost

      Navzven lepo in šik, navznoter pa gnilo....

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.05.2016 ob 15:06 gost

      Milan poskrbi, da je red! Celo življenje pri korite.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.05.2016 ob 18:59 tehnolog gost

      dela se, dela, samo za drobiž, potem še pa besede glavnih akterjev: lahko je Muro vrag vzel, če so delale take delavke. Če pa nimajo ubobožane delavke kam. Čas suženjstva je minil leta 1846!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.