https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Daljnovod Murska Sobota-Mačkovci tudi v končni fazi izgradnje dviga veliko prahu

Puconci, 13.05.2016 ob 11:00  

Pripravljalna dela za daljnovod Murska Sobota-Mačkovci so se začela julija lani, te dni pa Elektro Maribor postavlja še zadnje štiri stebre. Stvari  pa kljub temu, da je Elektro dobil gradbeno dovoljenje za zadnje stebre, ne potekajo brez zapletov. Podjetji MedDen S in Gemini se bosta namreč tudi v prihodnje z vsemi sredstvi borili za to, da dokažeta, da daljnovod ne spada v bližino objekta za zdravstveno dejavnost.

Daljnovod Murska Sobota-Mačkovci bo vse skupaj imel 63 stebrov, vrednost investicije pa znaša 7,3 milijona evrov. Daljnovod je trenutno najpomembnejša državna investicija v Pomurju, financiran pa bo z evropskim denarjem. Na daljnovod je vezana tudi nujna elektrifikacija proge do Hodoša in naprej na Madžarsko.

V lanskem juliju so najprej zakoličili, nato so pripravili dovozne poti in opravili druga dela za kablovod. Z gradnjo temeljev in postavljanjem jeklene konstrukcije oziroma stebrov so pričeli v mesecu septembru. Iz Elektra Maribor sporočajo, da so za zadnje  štiri stebre dobili gradbeno dovoljenje nekaj mesecev kasneje kot za preostali del, zato jih postavljajo šele zdaj, čeprav le ti niso ne na začetku in ne na koncu tega odseka daljnovoda.

Do zamude s postavljanjem zadnjih štirih stebrov je prišlo zaradi tega, ker preden je bil sprejet državni lokacijski načrt za gradnjo omenjenega daljnovoda, so lastniki že imeli uporabno dovoljenje za delovanje Klinike Rimska čarda, vendar jih je pripravljavec načrtov spregledal. Zato tudi podjetji MedDen S in Gemini (Sašo in Anja Šraj ter Simona Čopi), ki v kliniki opravljata zdravstvene storitve, nista podpisali soglasja za postavitev stebrov v neposredni bližini. Kajti zaradi stebrov bodo električni kabli potekali skoraj neposredno nad njihovo zgradbo. Da bi daljnovod lahko dokončali, so jim prisilno omejili lastninske pravice. In zaradi trajanja postopka je Elektro Maribor šele pred kratkim dobil gradbeno dovoljenje za gradnjo zadnjih štirih stebrov.

Foto: vecer.si

Daljnovod so sicer načrtovali že več let. Na začetku je civilna iniciativa zahtevala, da bi na območju vasi Vaneča, Moščanci in Dankovci kable položili v zemljo, vendar investitor na to ni pristal. Očital jim je namreč, da se jim ne gre za okolje in zdravje, ampak da izsiljujejo višjo ceno, zato je sčasoma večina lastnikov zemljišč popustila in podpisala soglasja. Razen že prej omenjenih treh.

Šraj: »Evropska sredstva se trošijo za projekte, ki so »nezakoniti««

Šraj je v zvezi s tem že v začetku leta 2012 pisal takratnemu predsedniku države Danilu Türku, in tudi sedaj ponovno poudaril, da bo  vztrajal še naprej, čeprav bo v kratkem  tik ob njihovi kliniki postavljen zadnji manjkajoči steber in bo čez območje z zdravstveno dejavnostjo potekal koridor daljnovoda. Pravi, da bodo najprej morali izčrpati vse pravne možnosti doma, preden se bodo obrnili na evropsko sodišče. Dodaja, da se bodo verjetno prej obrnili na Evropsko komisijo, saj bo zanimivo slišati, kaj le ta misli o dejstvu, da se evropska sredstva trošijo za projekte, ki so »nezakoniti« in se z njimi kršijo tako človekove pravice kakor tudi pravica do zdravega okolja. Pravi namreč, da so zdaj mnenja iz tujine enotna, namreč, da daljnovod ne spada v bližino objekta za zdravstveno dejavnost.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.05.2016 ob 11:22 gost

      NE SAMO DA NE SPADA V ZDRAVSTVENO DEJAVNOST, PO MOJE SPLOH NE SPADA V NARAVO PREKMURSKEGA OKOLJA. KO SO GOSPODJE GRADILI ŽELEZNICO BI SE ŽE LAHKO VEDELO, DA BO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI TREBALO DODATEN EL. VOD ZA GORIČKO IN BI LAHKO VGRADILI CEV PO TRASI ŽELEZNIŠKE PROGE V KATERO BI TE KABLE , KI SEDAJ GREJO LJUDEM NAD GLAVAMI SPELJALI V TO PODZEMNO CEV IN BI BILO MANJ STROŠKOV IN NIHČE NEBI DVIGAL PRAHU !!! SAMO KOT VEDNO TREBA STVAR OTEŽITI V TEJ SLOVENIJI, DA POTEM NEKDO LAHKO KASIRA MASNE DENARJE ! V SOSEDNJI AVSTRIJI TEGA NI VERJEMITE, ČE BI SE PA ŽE ZGODILO BI NEKDO ŠEL SEDET IN TO ZA DOLGO !!!

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.05.2016 ob 12:06 gost 2 gost

      Prvi gost mogoče imaš celo prav, vendar je zelo nečotljivo napisano oz. neberljivo, brez vejic, pik,itd. Sicer pa, vse, kar se pri nas dela naleti na odpor, ker bi rad vsak na svojem dvorišču imel svoj mir in hkrati vse dobrine, ki jih prinaša sodobnost. Tako ne gre ! V Evropi in po svetu tako ne delajo, če je treba nekaj narediti za splošno dobro se naredi in se ne vpraša vsako kuro na dvorišču. Pri nas se pa pod pretvezo neke kvazi demokracije vsi vmešavajo v vse in so za vse bolj pametnoi od pametnega. S tem se pa dostikrat naredi škoda prav tam, kjer bi neko novost potrebovali.

      8 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.05.2016 ob 9:58 drago gost

      zakaj ne grejo kabli pod zemljo . denarja je dovolj,😕

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.05.2016 ob 13:01 pomurc gost

      Nekateri ste res smešni. Po eni strani jočete, da v pomurju ni gospodarstva, ko pa bi trebalo zgraditi malo bolj močen daljnovod, ki bi lahko nudil dobro osnovo za razvoj gospodarstva, pa spet ni vredu.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.05.2016 ob 14:10 gost

        Kakšen razvoj gospodarstva pa imate v mislih? A bi zidali težke industrijske obrate v Krajinskem parku Goričko? Turizem je edina veja, ki gre skupaj z začrtano potjo razvoja regije in Krajinskega parka, vendar kdo bo šel pod daljnovod na počitnice? Razvrednotenje pokrajine je tisto, kar bo ostalo - pa hitri vlak, ki bo za sedaj po enem nato po dveh tirih odpeljal mimo nas. Gospodarstvo bo zato drugje močnejše, ne pri nas.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.05.2016 ob 17:06 el.inz. gost

      seveda bi morali narediti podzemno traso, ki pa bi jo morali pravocasno sprojektirati... vendar je interes kapitala mocnejsi in pohlet po zasluzku vecji... nam pa ostane degradirano okolje...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.