https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Seja Sveta pomurske razvojne regije: v Pomurju imamo pet skupnih občinskih uprav

Rakičan, 17.05.2016 ob 12:00  

Včeraj so se na seji Sveta pomurske razvojne regije sestali pomurski župani. Vodil jo je župan Občine Dobrovnik, Marjan Kardinar, potekala pa je v prostorih Biotehniške šole Rakičan. Pomurski župani so se med drugim seznanili s skupnimi občinskimi upravami regije, delovanju Biotehniške šole Rakičan, potrdili razdelilnik sredstev sofinanciranja splošnih razvojnih nalog v letu 2016, razpravljali o sofinanciranju projektov regionalnega razvojnega načrtovanja in seznanili z izvajanjem aktivnosti RDO Pomurje.

 

V skupne občinske uprave je v Sloveniji od 212 občin vključenih kar 199

Mag. Franci Žohar iz ministrstva za javno upravo je pomurskih županom uvodoma predstavil skupne občinske uprave, katerih namen je medobčinsko povezovanje in sodelovanje. Vzorci sodelovanja občin v Sloveniji so različni, jih pa je v skupne občinske uprave vključenih od 212 občin v Sloveniji že kar 199. Med skupnimi nalogami gre predvsem za inšpekcijski nadzor in redarstvo. Želijo si, da bi se razširilo še na regionalno in prostorsko načrtovanje ter za pripravo regionalnih projektov in kandidiranje za evropska sredstva, v strategiji pa je predvideno tudi ustanavljanje skupnih pravobranilstev.

V Pomurju imamo pet skupnih občinskih uprav

Te so v Beltincih za pet občin, v Lendavi za tri, v Moravskih Toplicah za deset, v Ljutomeru za pet in v Gornji Radgoni za tri občine. Skupni so v glavnem inšpektorati in redarstva. Bela lisa ostaja zaenkrat Mestna občina Murska Sobota. Po besedah župana dr. Aleksandar Jevška imajo že ustanovljeno neformalno delovno skupino, ki išče najprimernejše možnosti in načine povezovanja, počakali pa jo bodo še do sprejetja nove strategije lokalne samouprave.

Pomurju precej manj sredstev za razvoj regij

V nadaljevanju seje so pomurski župani potrdili razdelilnik sredstev sofinanciranja splošnih razvojnih nalog v letu 2016. Za delovanje agencij bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zagotovilo 86 tisoč evrov, kar pomeni 27 tisoč evrov manj, kot bi jih moralo. Agencije so namreč odločbo o akreditaciji dobile šele 1. marca, zato jim stroškov za delovanje za prva dva meseca ministrstvo ne bo pokrilo. Preostanek sredstev bodo pokrile občine. Sklenili so še, da bo svet regije od pristojnih ministrstev zahteval odgovor koliko sredstev je v tej perspektivi sploh na voljo za razvoj regij. Kot trenutno kaže Pomurje ne bo prejelo niti desetine razvojnih sredstev kot v prejšnji finančni perspektivi.

 

Pomurski župani so se seznanili še z delovanjem Biotehniške šole Rakičan in izvajanjem aktivnosti RDO Pomurje. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.05.2016 ob 12:44 gost

      Najboljše, da naredite ono velikansko Pomursko občino, pa še zaposlite kakih 50 javnih uslužbencev, ki z svojo strokovnostjo, končano izobrazbo dobivajo službe po občinah, katere bi morali delavci z osemletko pa so zgubili službe v firmah - propad firm. Ti z viskimi izobrazbami pa noso sposobni dobiti službe, ker nič ne vedo, pa saj niti Maribor,niti Ljubljana nista tako daleč, če si seveda sposoben opravljati tisto, za kar si se izobraževal, ali si pa naredil plagijat. V občini pa pač lahko kosiš travo, paziš otroke v vrtcu ali čistiš občinske prostore, saj si temu primerno izšolan

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.05.2016 ob 13:05 gost

      Groza od groze ! Še več takih ne (razvojnih )regij ustanovite , da bojo še več denarja zapravili za projekte , ki jih nikoli in nikdar ne bomo videli , ali imeli ! Nesposobneži so se zbrali , kar je dobrih , tisti se tem ne pridružujejo ! Sramota !!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.05.2016 ob 13:15 Pišta gost

      Jo, saj eni župani že na sestanku spijo, predvsem tisti, ki so v dveh službah, to je razvoj ...

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.05.2016 ob 14:58 gost 3 gost

      Ko vidiš te, ki sedijo tam že veš, da ne bo iz tega nič. Eni in isti sedijo v vsemogočil programih in projektih, sami nesposobnjakoviči, ko pa ne uspejo pa so vedno krivi drugi. Zato upravičeno dvomimo, da bo iz tega kaj.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.05.2016 ob 16:27 gost

      Tej su edino meglo razvili v Prekmurju, ki se pojavlja po njihovih sestanjkovanjih. Kar delajo, delajo na račun države, zato takih delovnih mest ne potrebujemo, edino Odranci se lahko pohvalijo z obrtno cono, Lendava, M.Sobota, Gornja Radgona, Ljutomer so že občine od prej, tako bi moralo tudi ostati. Vse drugo je potrata denarja, davkoplačevalskega, prej so si vasi z samoprispevkom več naredile kot sedaj ti občinski nesposobneži.Edino svojo prijateljsko in povezano s kako rodbino zaposlujejo, banda nesposobna, ne morejo si pa pokositi trave ob cestah,, ali pa ne plačujejo dotičnim službam, da bi to naredile.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.05.2016 ob 16:33 gost

      Eni srmačeki, prosite za pomoč Evropo, či vas boug dal, samo najprej morate imeti projekte, za to pa občinski svetniki niso sposobni garantirati, kaj šele KAJ IZMISLITI! Njihov svetovalci so pa še večji krimpljni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.05.2016 ob 20:49 gost

      ednin je tak razvoj v glavi vdaru, ka več nemajo mesta za mizo, tej znan dobro spijo, glavno ka je keš v žepi, jebeš pokrajino

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.05.2016 ob 8:28 cven gost

      Širitev naše neodvisne liste na mikro občine bo postavilo stare mejnike velike občine.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.05.2016 ob 20:39 bruh gost

      Lotmerk pa na sestanek pijančeka pošlje... bože mili sramota

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.