https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Okrogla miza Sprejemanje drugačnosti spregovorila o položaju beguncev in prostovoljcev

Murska Sobota, 19.05.2016 ob 12:00  

V prostorih Murske republike je potekala zanimiva debata oprostovoljcih, beguncih in begunski krizi, ki nas je zavznamovala v preteklosti.

Hiša sadeži in družbe in Pomurska mreža žensk je v prostorih Murske republike potekala okrogla miza Sprejemanje drugačnosti (migranti). Glavna tematika je bila udejstovanje prostovoljcev v begunski krizi, saj je bil prostovoljec prva razumevajoča oseba, s katero se je srečalo na tisoče beguncev prvič v stiku z našo državo.

Okroglo mizo je odprla koordinatorka Pomurske mreže žensk Lidija Šomen, ki je povedala, da je solidarnost, empatija do drugih z nastankom samostojne države vedno bolj pričela izginjati. Kapitalizem je spremenil podobo človeka, je ob koncu svojega nastopa zaključila Šomnova.

Begunsko krizo smo Slovenci že imeli, ko smo v začetku devetdesetih pomagali beguncem iz Hrvaške, Bosne in Hercegovina in Kosova, je med drugim povedal Primož Jamšek, predstavnik Slovenske filantropije in ter strokovnim vodjem programa Prostovoljstvo. Prostovoljec za svojo delo, požrtovalnost, odrekanje ne bo nikoli nagrajen in spoštovan, kot je med drugim omenil Jamšek. Prostovoljec mora znati uporabljati moč, ki jo ima v rokah in jo ne sme zlorabljati. Velik problem je tudi zakonodaja, ki jim otežuje njihovo delo na vsakem koraku.

Svoje občutke glede begunske krize je s občinstvom delila tudi Lydia Willhardt iz Nemčije. V Slovenijo je prišla v sklopu programa Erasmus. Za njo je delo z begunci zanimivo, saj je njena naloga, da jih integrira v slovensko družbo. Z njimi gre v mesto, med ljudi in jih privaja na slovensko okolje. Med drugim nam je v svojem nastopu izdala, da je delala tudi v objektu, kjer so bili sami samski moški. Kljub pomisleku, ki ga je imela, je bilo delo z njimi ena izmed najboljših izkušenj v njenem življenju.

Svoje občutke iz terena so povedale še Silva Štefanec, Svetlana Gorišek in Tina Godvajs, prostovoljke Hiše sadeži in družbe. Svojo vlogo sem dojela pozitivno in brez slabih izkušenj. Najbolj napeto je bilo v prvih dneh, ko je bila tišina pričakovanja glede beguncev, ki bodo nastanjeni v Radgoni. Največ mi je pomenilo, ko sem videla obraz utrujenega, nemočnega človeka in sem se mu posvetila z vso dušo in srcem, je povedala Silva Štefanec.

Svojo prostovoljstvo udejstvujem že od mladinskih delovnih brigad in sem prostovoljka že 26 let. Moj namen je, da pomagam tistim, ki pomoč potrebujejo. Hvaležnost je poplačana za ves trud, žarek zadovoljstva je vse, kar potrebuješ, je zaključila Svetlana Gorišek.

Podobono izkušnje s prostovoljstvom je izrazila Tina Godvajs, ki je izrazila, da ne glede na različni kulturi, veri, ki ji pripadamo, smo vsi ljudje. Zelo jo je zmotilo, ko so njeni vnukinji v šoli omenjali, da njihova babica pomaga teroristom. Podobno razočaranje je doživela tudi med svojo družbo, ki so se do vprašanja begunstva obnašali podcenjujoče.

Debata je med drugim razkrila zakonodajne težave, s katerimi se soočajo begunci, prvi njihov stik s Slovenijo in še nekaj drugih tem, o katerem so debatirali občinstvo in gostje okrogle mize.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.05.2016 ob 13:51 gost

      sami zapohanci

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.05.2016 ob 14:40 šime gost

      brigajte se za slovenske brezdomce in deložirane ljudi, tudi mi smo nekaj vredni. kaj so sirijci naredili za Slovenijo, mi smo 35 let delali sedaj nam grozijo za 5000 tisočakov z deložacijo. A vas taki domači državljani ne zanimajo. Zakaj bi mi morali sprejeti migrante(polni ruksaki evrov, tako povedano v nedeljski kuhinji od novinarke, ki pozna stanje na vzhodu), če pa imajo tam sosednje države.Kdo so bili begunci v Vukovarju?Otroci, žene, babice, dedki!. Ostalo je branilo Vukovar, kaj branijo mangupi s Sirije?Ti seronje pa lepo v novo življenje. To omogočite obubožanim Slovencem, če vas ke kaj v hlačah!

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.05.2016 ob 15:29 ms gost

      Mater kakšo skrb majo za begunce za naše pa njin niti na misel ne prijde banda

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.05.2016 ob 17:26 gostja mk gost

      Prejšnji komentatori, sploh se ne zavedate, kak ste plitvi. Govoriti o tem, ka se brigati za svoje lidi je ozko in netolerantno v celoti. Sicer pa to tematiko o beguncih pač vsak razume iz svojega intelektualnega aspekta. Manjši je ta aspekt, več je nestrpnosti. A je ta begunec,. ki si brani lastno glavo, kar je njegova človeška pravica komu kaj naredi, ga v čem ogrožal, mu odvzel njegove pravice, mogoče nestrpnim komentatorjem? Mogoče se boste tudi vi nekoč znašli v vlogi begunca in naleteli na tako nestrpnost kot jo kaže določen del prebivalstva, ki spada, vemo kam . Na žalost pa so taki, ki nič ne trazumejo najglasnejši, dobro, da jih nihče več ne jemlje resno.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.05.2016 ob 18:50 LFL gost

      Meni ti SELJAKI že ne bojo solili pamet kaj so ARABCI - - MUSLIMANI ,vsi so GNOJ na kubik . Samo posel moraš imeti z njimi da jih SPOZNAŠ .Jebem jih vse po spisku od najmlajšega pa do najstarešega. Zdaj so še ;vzdržni: bomo videli čez par let . Te se naj javijo njihovi zagovorniki . Ja sem za MULTIKULTURO med Evropskimi narodi z Arabci sem pa apsolutno PROTI.Prišel bo čas ko bojo vsi PROTI samo takrat bo za mnoge prepozno.Živi bili in videli.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2016 ob 19:19 gost koli gost

      Gost LFL sramota,kar si napisal, sicer je slabo čitljivo, slovnica pač, pa vseeno, sramota zate in tebi enako misleče. Pri nas je dosti več gnojev, kot jih ti imenuješ, klaterim bi jaz odvzel vse pravice. Eni že desetletja živijo od darov države in niti s prstom ne mignejo, a niso ti večji gnoji? Sicer pa s tebi enakimi je škoda razpravljati, s tem samo pokažete iz kakšnega zabačenega okolja prihajate, tako, da,se ni čuditi reakcijam in kometarjen na temo, o kateri nimate pojma.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.05.2016 ob 20:18 gost

      Zakaj se država ne pobriga za te, ki dobivajo darove od države - gost koli?Zakaj vsi goljufajo nesposobno državo? Zato, ker imamo parazite, ki nas nategujejo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.05.2016 ob 7:42 gost 4 gost

      če bi med begunci bili otroci ostareli in nosečnice, nebi bil nasprotnik, takole mladi in močni pa naj se borijo za domovino in svoje ideale.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.05.2016 ob 10:34 LFL gost

      Gost koli. Ene gnoje pri nas že imamo kot praviš SAM ,zdaj pa prihajajo še drugi.Tudi ti bojo živeli na naš račun. Jaz se vArabiji delal 1 leto pa mi ne tupi kdo so MUSLIJI ker nimaš POJMA od POJMA.Kot se že napisal bomo videli kaj bo prinesel čas .Upam da boš tudi takrat pameten in se boš oglasil. V Skandinaviji že deluje organizacija ODIN proti ALAHU . Upam da veš kaj to pomeni, in zakaj so to Skandinavci to sprožili. Če si nepismen ti ne morem pomagati.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.05.2016 ob 15:50 gost eden pač gost

      Ti LFL si se pokazal bolj nepismenega kot katerikoli drugi. Sicer pa tvoje pisanje in razmišljanje pove vse o tvoji izobrazbi in splošni kulturi. S takimi kot ti nima smisla razpravljati, ker so v razmišljanju ozki. S svojimi nestrpnimi stališči samo pokažete iz kakšnega okolja izhajate. Kaj bo primesel čas? To, da bodo tašni kot si ti utihnili in se potuhnili, sploh, če pridejo sem oni drugi. Dobro, da vas je malo, ker delate sramoto .

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.05.2016 ob 15:53 gost fll gost

      Da bi bar ovi prišli pa vas se naružili, takše kak si tij lfl. Kak bi pa ploščo obrnoli.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.05.2016 ob 19:18 Pfg gost

      GLAVNO KA KATAR GRADI DŽAMIJO:) hiša sadezev pa sestavlja en kup zgublenih lidi:) žal:/

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.05.2016 ob 15:29 gost

      Gost koli ti bi lahko bil predsedujoči tukajšnjim Gnojem in tistim ki prihajajo. Najboljše ta si njihov MUFTIJA.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.