https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Luka Adanič - nagrajeni študent iz Turnišča, ki želi uspeti doma

Turnišče, 25.5.2016  

Luka Adanič, ki prihaja iz Turnišča in je letos dopolnil šele 22 let, beleži že veliko raziskovalnih dosežkov, pred kratkim pa je bil izbran tudi za najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Čeprav so otroške sanje bile postati nogometaš, vojak ali pilot, pa je strojništvo tisto, v čemer uživa in je uspešen.

 

Luka je osnovno šolo obiskoval v Turnišču, nato pa ga je pot vodila na Srednjo poklicno in tehniško šolo v Mursko Soboto, čeprav je kot otrok imel druge želje. "Bil sem precej razigran, zato so se moje sanje gibale vse od kariere profesionalnega nogometaša, vojaka, pilota, ... Svoje »realne« sanje sem si oblikoval ob vpisu in poznejšem obiskovanjem Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, kjer sem obiskoval program strojnega tehnika. Takrat sem ugotovil, da je strojništvo tisto, kar me res veseli in želim na tem področju doseči čim več," pravi Luka.

K temu, da se je odločil prav za strojništvo, je, kot sam pravi, pripomogla televizija, saj je pogosto gledal Discovery Channel, kjer so ga vse oddaje o takšnem in drugačnem »šrajfanju« prepričale, da je to to, kar hoče tudi on. "V nadaljevanju so me na tej poti še dodatno navdihnili za ta poklic profesorji na SPTŠ, za katere menim, da so odlično opravili vzgojo in izobraževanje za poklic strojnika."  V srednji šoli je vsa štiri leta dosegal zlato Vegovo priznanje, bil pa je tudi zlati maturant z vsemi možnimi točkami.

Po diplomi še magistrski študij

Sledilo je logično nadaljevanje šolanja na mariborski Fakulteti za strojništvo, že od prvega letnika naprej pa Luka sodeluje s prof. dr. Zoranom Renom, ki je še danes njegov mentor pri uvajanju na področju raziskovanja in znanstvenega udejstvovanja. "Sem mnenja, da je dober mentor vreden več kot tisoč samostojno prebranih knjig, saj na področju, kot je strojništvo, se le-tega ne moreš naučiti iz knjig, ampak več dosežeš s prenašanjem izkušenj in usklajevanjem različnih pogledov na določen izziv."

Luka je po lanskoletni diplomi nadaljeval študij na isti fakulteti in je trenutno študent 1. letnika 2. bolonjske stopnje na programu strojništvo. Z odločitvijo, da se vpiše na magistrski študij, je več kot zadovoljen, obenem pa tudi nekoliko razočaran, saj je pričakoval več. Kot pravi, se dosti snovi ponavlja iz prve stopnje in premalo je projektnega, pravega inženirskega dela.

Vsestransko dejaven

To »hibo« pa s pridom izkorišča, saj se zraven študija ukvarjam še z raziskovanjem na področju dinamičnega preizkušanja materialov, projektnim delom v sodelovanju z lokalno industrijo in opravlja študentsko delo v svoji stroki.

Pri raziskovanju na področju dinamičnega preizkušanja materialov so s kolegi s fakultete zgradili Split Hopkinson Pressure bar preizkuševališče, ki je edino takšno preizkuševališče v naši državi in širši okolici in je namenjeno karakterizaciji dinamičnega odziva predvsem kovinskih in keramičnih materialov. Iz tega je Luka napisal tudi znanstveno objavo in prispevek, ki ga je tudi predstavil na eni konferenci.

Luka se ukvarja tudi z računalniškim modeliranjem in trdnostnimi simulacijami, sodeluje tudi na različnih projektih s slovenskimi podjetji. "V okviru enega izmed teh projektov sem dosegel tudi že patent, ki je dodatno pripomogel k pridobitvi naziva najboljšega študenta na UM. Nekaj časa sem deloval tudi v različnih študentskih institucijah na ravni fakultete in univerze. Pisal pa sem tudi članke za področje znanosti in tehnologije za največji slovenski študentski časopis – Spekter."

Postal je najboljši študent Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je v sodelovanju z družbo Elektro Maribor že četrto leto zapored izvedla razpis za izbor najboljšega študenta Univerze v Mariboru. Na razpis se je prijavilo 24 odličnih študentov, naziv najboljšega študenta pa letos pripada Luki, kar mu pomeni potrditev dosedanjega truda in dokaz za njegovo vsestranskost. In ravno to je pri izboru najboljšega študenta odločilno, da si dejaven na čim večih področjih študijskega in obštudijskega dela. "Je pa ta naziv dobra motivacija za še več neprespanih noči in nadaljnjega truda na področju strojništva," še pravi Luka.

Razvil inovacijo na področju malih gospodinjskih aparatov

Prej je bilo omenjeno, da je Luka že dosegel tudi patent, zato smo ga povprašali še malo več o tem. "Patentno prijavo, ki mi je pomagala osvojiti naziv najboljšega študenta UM, sem razvil v sodelovanju s podjetjem BSH iz Nazarja. Gre za inovacijo na področju malih gospodinjskih aparatov, ostalih informacij pa še zaenkrat ne morem podati, ker imam podpisano izjavo o zaupnosti podatkov (NDA - non-disclosure agreement)."

Tujina ga ne mika, želi uspeti doma

Kakšni pa so njegovi cilji v prihodnje? "Dolgoročnih ciljev si nikoli ne postavljam, ker če imaš cilj, se že v osnovi omejiš. Vsako stvar, ki jo počnem, hočem narediti čim boljše, vložiti največ truda, in tako doseči tudi kar se da najboljši rezultat. Moj trenutni največji načrt je ta, da bom čez poletje užil čim več sončnih dni."

Večina zelo uspešnih študentov razmišlja tudi o nadaljevanju šolanja ali delu v tujini, Luka pa le-to za zdaj še ne mika. "Sem mnenja, da moraš »rasti tam, kjer si posajen« in tudi v tujini ni vse tako rožnato, kot se večini zdi na prvi pogled. Ker pa nameravam študij nadaljevati tudi na podiplomski stopnji, bom del svojega časa prav gotovo preživel na kateri izmed fakultet v tujini. Konec koncev pa živimo v družbi tako imenovane globalne vasi (Global village), saj si v katerem koli kotičku sveta v roku 48 ur, seveda ob pravem planiranju poti ..."

V prostem času, ki ga ob številnih dejavnostih, ni veliko, Luka rad prebira poljudnoznanstvene članke, gleda filme in se druži s prijatelji. In kakšen je njegov nasvet vsem, ki želijo uspeti v življenju? "Če človek z zaupanjem sledi svojim sanjam in se trudi živeti, tako kot si je zamislil, bo doživel uspeh, ki si ga ni mogel prej niti predstavljati, je zapisal Henry David Thoreau, ameriški esejist, pisatelj, politični aktivist, okoljevarstvenik in filozof. To pa je tudi moje vodilo."

 

Lukovih TOP 5

Svetovni voditelj: Borut Pahor

Glasbenik: Enrique Iglesias

Knjiga: Bogati očka, reven očka

Kraj v Pomurju: Turnišče

Želja v življenju: Biti srečen.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2016 ob 18:45 serđo gost

      togaste ži predkratkin imeli za naj novico, drugo boljšega nimate

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2016 ob 20:09 Resničen .l. gost

      Bokše od toga, kak pa od ciganof.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.