https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Lendavi so predstavili partnersko kmetovanje

Lendava, 23.06.2016 ob 7:00  

Te dni so v organizaciji društva za ekološko samooskrbo Lendava pripravili predstavitev partnerskega kmetovanja z zelenjavnimi zaboji. Na predstavitvi so se predstavile ekološke kmetije iz območja Lendave.

 

Partnersko kmetovanje je ena izmed novosti v Sloveniji, ki spodbuja lokalno samooskrbo, trajnostno in etično potrošništvo s poudarkom na solidarnosti do manjših kmetov, ki kmetujejo brez sintetičnih gnojil in škropiv. Sistem partnerskega kmetovanja deluje po principu, ko eden ali več ekoloških kmetovalcev tedensko prodaja svoje pridelke dvajset do trideset rednim odjemalcem.

Kmetovalec se pred setveno sezono pogovori z njegovimi odjemalci o njihovih željah in potrebah. Na podlagi tega dogovora kmet potem zaseje svoje površine ter vzgaja pridelke po tehnologiji in predpisih ekološke pridelave. Potem, ko so pridelki primerni za obiranje se poberejo in se pripravi zaboj za odjemalce. Tako se pridelki tedensko ali po dogovoru še sveži - obrani na dan dostave odpeljejo direktno k odjemalcu domov. Partnersko kmetovanje omogoča odjemalcu reden dostop do visokokvalitetnih ekoloških živil – sadja in zelenjave. Na drugi strani pa kmetovalcu omogoča preživetje, saj ima slednji redne tedenske odjemalce za svoje pridelke.

Trenutna cena zelenjavnega zabojnika je trinajst evrov v katerem odjemalci prejemajo različne sorte sezonske zelenjave. Teža zabojnika niha glede na sezono in je odvisna od sezonske zelenjave, večinoma se giba med pet in osem kilogramov. Kmetije pridelujejo od trideset do petdeset različnih vrst zelenjave.

Na tokratni predstavitvi partnerskega sodelovanja so se predstavile Eko kmetija Radikon iz Dolge vasi, Eko kmetija Arpad Berki iz Lendave in Eko kmetija Kasaš iz Doline pri Lendavi. Slednje so že dlje časa ključene v sistem partnerskega kmetovanja in imajo svoje odjemalce v Pomurju in na Štajerskem.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2016 ob 21:48 kodila gost

      Blazno. Komi ste odavali?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.06.2016 ob 15:13 enkijebiltam gost

      potencialnim strankam. Najbrž ti nisi med njimi, in to ni nič hudega.. :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.