https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Zgodba o uspehu podjetja iz Murske Sobote: Codex povečuje dobiček

Murska Sobota, 22.06.2016 ob 13:30  

Gre za prekmursko podjetniško zgodbo z lastnim kapitalom, ki daje velik podjetniški navdih. Prihodke so v lanskem letu napram letu prej povečali za dva milijona evrov.

 

V okviru projekta Pomurske novice, kjer želimo izpostavljati navdihujoče podjetniške zgodbe iz lokalnega okolja, smo obiskali podjetje Codex v Murski Soboti. Njihova ponudba temelji v večini na ležajih in ležajnih ohišjih, verigah, verižnikih, jermenih, oljnih tesnilh, skočnikih, lepilih in sprejih ...

Prihodki strmo naraščajo

Podjetje v zadnjem času beleži visoko rast tako na prihodkovni strani kot v končnem dobičku. V lanskem letu so tako presegli 10 milijonov evrov prihodkov, kar je napram letu 2014 za okrog dva milijona evrov več. O dobičku javno ne govorijo, poslovanje ocenjujejo kot zelo uspešno. 

Osvajajo nove trge

Leta 2008, ko je udarila kriza, se je tudi pri njih pokazal velik riziko. Takrat so se specializirali na manjše trgovine. Nato so šli korak dlje, padla je naslednja ideja – odločili so se za zastopnike po posameznih državah. Danes imajo tako 350 distributerjev po celotni Evropi, prisotni so v 25 evropskih državah, sedaj počasi vstopajo še v Belgijo in na Nizozemsko. 15 trgov je zaključenih, 10 trgov je od tega v obdelavi, dva zadnja trga sta nova.

Kitajci se hitro učijo

Vse izdelke, razen tistih, ki se izdelujejo v Nemčiji, proizvajajo večinoma na Kitajskem, nekaj tudi v Tajvanu. Za njih izdelujejo izdelke tovarne, ki imajo reference in dosegajo ustrezne normative. Vsi izdelki gredo od tam sprva v neodvisne laboratorije, šele ko dobijo zeleno luč, gredo izdelki v skladiščenje pod blagovno znamko Codex.

Poslovanje s Kitajci ocenjujejo kot zelo dobro. Sporazumevanje z njimi je bilo v začetku sicer težko, a so Kitajci zelo dobri učenci in dandanes so napram začetkom zelo napredovali. Ko enkrat vzpostaviš kontinuirano sodelovanje z njimi, se stvar uteče in je poslovanje z njimi precej lahko, so zadovoljni v Codexu, kjer imajo sicer dva sklopa kupcev. Od trgovin do proizvodnih podjetij, ki njihove izdelke vgrajujejo v lastne izdelke. 

Čisti dogovori, kratki plačilni roki – to so Nemci

Najbolj pomemben trg za njih je Nemčija, predvsem zaradi higiene poslovanja (čisti dogovori, kratki plačilni roki). Veliko poslujejo tudi na Hrvaškem in v Srbiji, v Sloveniji se delež prodaje zmanjšuje na račun povečanega izvoza v druge države. Vse večji je delež prodaje tudi v državah, kjer so začeli prodajati pred nekaj leti (Velika Britanija, Poljska, Španija, Francija ...). 

V podjetništvu bodite odprti

Nasvet vsem, ki se podajajo na pot podjetništva, je z njihove strani sledeč:  »Dobro je potrebno poznati konkurenco, ne preveč komplicirati, ne se bati drugih tržišč. Dandanes Evropska unija omogoča zelo enostavno poslovanje s tujino.« Poudarjajo tudi odprtost, ki je temelj dobrega poslovnega sodelovanja, ki rezultira v uspeh.

Prepričani so, da lahko z dobrim strateškim pristopom in dobro zgodbo na tujih trgih uspete. »Imejte svojo zgodbo, s katero se boste razlikovali od konkurence. Je pa res, da gre za zahtevno pot, ki zahteva veliko.« Dodajajo, da je bilo v začetku ogromno vlaganja, zdaj so tako daleč, da kupci potrebujejo njih. To jim daje varnost in zmanjšuje riziko.

Lahko uspete, nastopajte brez strahu

Prepričani so, da podjetje s Pomurja vsekakor lahko uspe na močnih globalnih trgih, kar dokazujejo tudi sami. »Morate imeti izdelano jasno vizijo in še enkrat - nastopajte na trgu brez strahu,« svetujejo v Codexu. Če ne gre po eni poti, poskusite po drugi. Ko osvajajo nove trge, namreč tudi oni prejmejo precej zavrnitev. Če izmed 50 klicev dobijo deset pozitivnih odgovorov, pravijo, so izjemno zadovoljni. 

Izzivi podjetja v prihodnosti so predvsem zgraditi prepoznavno blagovno znamko s produkti odlične kakovosti za odlično ceno. Prav tako se želijo počasi osredotočati na druge kontinente izven Evrope. 

V Murski Soboti maloprodajna trgovina

Njihova zgodba se je začela leta 1993, deset let kasneje pa so prišli na idejo o lastni blagovni znamki, ko so začeli z uvozom izdelkov iz Kitajske. Te izdelke so nato testirali ter jih producirali pod lastno blagovno znamko. Na sami lokaciji podjetja v Murski Soboti se nahaja tudi maloprodaja za končne kupce, predvsem za potrebe kmetijskega sektorja, industrije, servisa in domače obrti. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.06.2016 ob 10:23 Vvvv gost

      Super kapo dol, samo tak dale decke.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.06.2016 ob 10:44 gofla. gost

      bravo ekipa!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.06.2016 ob 12:01 gost

      Škoda ,da Prekmurci ne znate nekoga pohvaliti in mu čestitati za uspeh . Če bi bil kak nogomet bi bilo 200 forumašev gori žalilo in pljuvalo sedaj pa vas ni. Zato z moje strani kepa 200 x BRAVO in tako naprej

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.06.2016 ob 12:43 gost

      Prekmurci so zahrbten in nevoščljiv narod. Uspeha nikomur ne privoščijo. To je realnost.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.06.2016 ob 15:04 Stewen gost

      PREPAKIRANJE - Sam sebe sem hotel prepričati, da v primeru Cidexa ne gre za "prepakiranje", a mi ni uspelo. Torej menim, da bi se zgodba lepše brala, ko bi šlo za lastno izdelavo.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.06.2016 ob 10:07 damdam gost

      točno tako v codexu samo prepakirajo kitajsko robo in jo tu dražje prodajo zato pa imajo take dobičke na račun poceni kitajske delovne sile. so se pač znašli:)

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.06.2016 ob 11:31 77 gost

      Trenutno so z dobičkom,čez nekaj časa pa bomo slišali da gre v stečaj,kot vsa podjetja in s.p v Prekmurju in v Sloveniji.Jaz iščem pošteno podjetje in s.p ,kot v času Jugoslavije,ker v današnjih časih so zamene vsa podjetja in s.p veliki ŠALABAJZERI,ISKORIŠČEVALCI IN LAŽLJIVCI.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.06.2016 ob 15:40 paznik gost

      šverc - komerc, export - import, gost 77, niso šalabajzeri itd., še več - to so požrešni kapitalisti, katere partija Jugoslavije nikdar nebi dovolila, mislim, da se Goli otok prenavlja, samo našim lopovim bi morali zriktati propustnice za bivanje , to pa spet stane davkoplačevalce

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.06.2016 ob 23:11 Dr. gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.06.2016 ob 23:22 Dr. gost

      Ja goli otok za golo natucavanje. Tak se pohvali nekoga keri te nika ne prosi in za tvojo rit davke odvaja. Me zanima kakšniva sta vüva socijalista da se za družbo Ide, vendar veliko pomagata in se izpostavlata za enakopravnost. Verjetno cilau koristniva za družbo. In če sta te z besedami previdno, ne bi želeli manj takšnih firm kak Codex, za to čestitke in uspešno naprej za vas in Prekmurce.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.07.2016 ob 10:43 dr. öetker gost

      ka si pa tij Dr. vrajžo mater napravo za boljši sistem, seronja posrani, nej si kakši izmeček staršev z uničevalskim karakterjem? Vijdiš. ka se dela v sosednjih državah z ljudmi, ki vodijo firme in jih pripeljejo do NULE?. Kaput z njimi, nič več direktorskih stolčkov, samo tij živiš v iluziji posrancev, ki jim država spregleda ciganije!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.