https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Damjana Nemeš: »Mislim, da ljudska glasba ne bo nikoli izumrla.«

Stanjevci, 22.09.2016 ob 11:20  

Kulturno umetniško društvo Budinci oz. KUD Budinci je bilo ustanovljeno leta 1987. V okviru društva delujejo ljudske pevke, gledališka skupina, Zgrablenci na kvadrat, folklorna skupina ter skupina za prikaz ribanja in klačenja zelja. Več o samem društvu pa smo se v sklopu Pomurskih novic pogovarjali z Damjano Nemeš, predsednico KUD Budinci.

Kulturno umetniško društvo Budinci je že vse od ustanovitve naprej organizator različnih prireditev, predvsem z vsebinami varovanja kulturne dediščine, ohranjanja običajev in navad, povezovanja z drugimi društvi in promocije občine. V okviru društva, ki ima trenutno 80 aktivnih članov, delujejo štiri sekcije: ljudske pevke, gledališka skupina, skupina pevcev in godcev ljudskih pesmi Zgrablenci na kvadrat, folklorna skupina ter skupina za prikaz ribanja in klačenja zelja. Ljudske pevke KUD Budinci štejejo 11 članic in jih vodi Suzana Škodnik. Slednja vodi tudi Folklorno skupino, ki prav tako deluje od ustanovitve društva, vendar z nekaj vmesnimi premori. Trenutno vključuje sedem aktivnih plesnih parov. Škodnikova vodi tudi tretjo sekcijo: Zgrablenci na kvadrat, ki delujejo od leta 2011 in v kateri je trenutno deset aktivnih članov. Gledališko skupino pa vodi Andrej Lainšček, ki je hkrati tudi scenarist, tekstopisec in režiser. Zadnjih nekaj let so poleg krajših skečev na oder postavili še štiri igre. Na odru nastopa od 17 do 27 ljudi. S sekcijo za prikaz ribanja in klačenja zelja pa se udeležujejo tradicionalne prireditve »Kapüstne den«.

Damjana: » KUD Budinci šteje zelo veliko mladih članov.«

Damjana pravi, da je društvo medgeneracijsko obarvano in da spadajo med društva, ki ima zelo veliko število mladih članov, tako osnovnošolcev, kot srednješolcev in študentov. » Se pa zato soočamo z drugim problemom: namreč, ker imamo vključenih veliko študentov, je potrebno veliko časovnega usklajevanja kar se tiče vaj in nastopov. Zato našega harmonikarja tudi pogosto  nadomešča mlad harmonikar, ki obiskuje 9. razred osnovne šole. Je pa na primer pri Zgrablencih na kvadrat povprečna starost 27 let, tako, da lahko rečemo, da se v naše društvo mladina rada vključuje.«

Po šestih letih vodenja društva Suzane Škodnik, je letos mesto predsednice prevzela Damjana Nemeš, ki izpostavi, da je društvo že vsa leta delovanja pripravljalo več tradicionalnih prireditev čez leto in da se bo to tudi v prihodnje nadaljevalo. Kajti na takšen način v domačem kraju ohranjajo običaj postavljanja in podiranja mlaja, dva krat letno pripravijo pohod na »Poute po dolaj pa bregaj«-letošnji avgustovski je bil že 15. po vrsti. Letos pa so tudi že 29. leto zapored pripravili slovesnost ob materinskem dnevu. Prav ta slovesnost pa je zanje najbolj pomembna, poudari Damjana, saj se je pred 29 leti prav z materinskim dnevom vse skupaj začelo. Ženske in moški so leta 1987 v Budincih pripravili 1. materinski dan in iz tega se je potem počasi razvijalo KUD Budinci. Vsako leto pa se s člani odpravijo tudi na strokovno ekskurzijo po slovenskih krajih.

Damjana: » Ob prireditvah je dvorana premajhna, zato se intenzivno dela na izgradnji prizidka.«

Že prejšnje vodstvo je začelo delati na prizidku, kajti pokazala se je potreba za to, saj je njihova dvorana ob velikem številu obiskovalcev pogosto bila premajhna. Zato letos ne bodo šli na strokovno ekskurzijo, ampak bodo denar namenili za čimprejšnjo izgradnjo prizidka. Predvsem pa je namen prizidka ta, da bodo lahko prireditve potekale tudi v ostalih letnih časih, ne le poleti, še pojasni Damjana. Kar se pa gostovanj tiče, pa KUD Budinci nastopajo večino po Pomurju, predvsem na območju Goričkega. Tako so letos nastopili: na DOSOR-jevi vetrnici Radenci, na srečanju upokojencev Verica, na tednu ljubiteljske kulture M. Toplice in na reviji ljudskih pevcev in godcev Šalovci. Pred njimi pa je še nastop na martinovanju Kuštanovci, predvidoma pa tudi v Mali vasi na koncertu Tria Vetrnica. »Po številnih nastopih lahko opazimo, da se ljudska glasba med ljudmi ohranja. Vsepovsod jo zelo lepo sprejmejo, marsikje na nastopih kar cela dvorana poje skupaj z nastopajočimi. Mislim, da ljudska glasba ne bo nikoli izumrla, saj je zakoreninjena v naši podzavesti in se ohranja iz generacije v generacijo.« še izpostavi Damjana, a temu doda, da so poslušalci, ki jih tovrstne prireditve privlačijo še vedno predvsem starejši.

KUD Budinci v letu 2017 obeležuje 30 let delovanja

Sama je v društvo vključena že deseto leto in sodeluje v treh sekcijah: gledališka skupina, Zgrablenci na kvadrat in folklora. »Tudi ostali člani v veliki večini sodelujejo pri več sekcijah,« še pove. Za KUD Budinci pa bo zelo pomembno naslednje leto, 2017, saj bodo obeležili 30 let delovanja. » Točno še ne vemo, kaj bomo ob tem visokem jubileju pripravili, zaenkrat obstaja ideja o kulturni prireditvi, ki bi jo ob tej priložnosti izvedli. 30 let je sigurno obletnica, ki takoj pove, da je v tem dolgem obdobju bilo veliko narejenega in bilo vloženo ogromno truda in dela iz strani številnih posameznikov. Zato bomo v letu 2017 prav gotovo obeležili ta jubilej in se spomnili vseh ljudi, ki so pripomogli k razvoju in ohranitvi društva v preteklosti, in vseh, ki se za to trudijo še danes.« je z gotovostjo zatrdila Damjana.

Foto: Pomurec.com in KUD Budinci

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.