https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dokumentarec Kaplja na vedru prikazal veličastno življenje Jožefa Smeja

03.10.2016 ob 14:00  

V razprodani dvorani Gledališča Park je bil prikazan premierno dokumentarec Kaplja na vedru, v katerem so obiskovalci lahko videli bogato življenje Jožefa Smeja.

Gledališče Park je gostil slavnostni dogodek, saj si je zbrano občinstvo ogledalo dokumentarni film Kaplja na vedru, ki popisuje bogato življenje 95 letnega škofa Jožefa Smeja. Pred ogledom filma se je zvrstilo nekaj govornikov, ki so opozorili na bogato delo, ki ga je v svojem opusu ustvaril škof Smej.

Zbrano občinstvo je prvi pozdravil murskosoboški škof dr. Peter Štumf, ki je poudaril veličino dela, ki ga je ustvaril škof Smej v svojem življenju. Veliko je molil, ob tem pa prevajal, pisal in ustvarjal znanstvena dela. Smej si zasluži primerjavo s Slomškom, je med drugim povedal murskosoboški škof Štumf.

Za njim je občinstvo nagovoril župan MO Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, ki je povedal, da škof Jožef Smej predstavlja spokojnost in toplino, trajnega pomena za Mursko Soboto, Pomurje in Slovenijo. Sam izraža ljubezen do pokrajine, energijo in samodisciplino je vzor vsem tistim, ki želijo delati dobro, je zaključil Jevšek.

Svoje občutke sta še predstavila režiser in scenarist filma Kaplja na vedru, David Šipoš in Matjaž Feguš. Zahvalila sta se vsem sodelujočim pri ustvarjanu filma in čudoviti pokrajini, kjer so preživeli zanimive snemalne dni.  Majhni smo, a zato nismo obsojeni, da smo majhni, je svoje delo ponazoril Feguš.

Sledilo je veličastni prikaz Jožefa Smeja od mladostniških nog pa vse do današnjih dni. V filmu smo videli prve korake odraščanja v njegovi rodni Bogojini, duhovniško življenje in njegovo ustvarjanje v literaturi, prevajanju je le nekaj dejstev, ki jih je dosegel s svojim znanstvenim delom.

Ob koncu dokumentarca se je vsem zahvalil tudi Jožef Smej osebno, za kar je dobil globok poklon in stoječe ovacije celotnega občintva v dvorani.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2016 ob 14:07 Melinčar gost

      Globoko spoštovanje, do velikega vzornika vsesplošnega življenja in božja previdnost še naprej na poti življenja !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.10.2016 ob 14:54 Stewen gost

      KAJ PA PENZIJA, GOSPOD ŠKOF? - Občudujem g.pomožnega škofa zaradi teološkega znanja, pisateljevanja, znanja jezikov, priljubljenosti, delavnosti... Brž, ko bo mogoče, si bom tudi ogledal film o njem Kaplja... Tu bi moral končati, a imam majčkeno pripombo, vprašanje. Ali mora res nositi škofovska oblačila (maševati, birmati, shodi škofov...) in tako biti prisoten v javnosti - do smrti? Bog tega najbrž ne zahteva? Morda je za to moje mnenje nekoliko kriv papež Benedikt,ki je, ko je spoznal, da fizično ne zmore več,odstopil mesto mlajšemu zelo priljubjenemu Frančišku. Vem, tudi drugi "penzionisani" škofje še delajo, ampak ti so dvajset let mlajši. Ne nazadje: kako je mogoče,da nekdo, ki je v penziji, lahko naprej dela (duhovščina), drugi (delavci z malimi penzijami) pa ne morejo, oziroma lahko, če se odpovejo (obrtniki) določenemu odstotku penzije. Pa še to: nisem komunist, ampak reden nedeljnik.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.10.2016 ob 14:47 Stewen gost

      VŠEČKI-NEVŠEČKI - Po klikih sodim, da je polovica bralcev mojega mnenja, druga polovica pa se ne strinja.O. K.! --- Lepo bi bilo,ko bi kdo tudi kaj zapisal. Torej na dan z b e s e d o!. To ne sme biti tabu-prepovedana tema greh, zamera.....

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.10.2016 ob 21:03 gost

      Velik človek je g. Smej, debeli mu ne seže niti do gležnjev.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.