https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ob dnevu duševnega zdravja o razreševanju vsakdanjih dilem v sodobnih družinah

Murska Sobota, 11.10.2016 ob 11:00  

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra, je murskosoboška Pokrajinska in študijska knjižnica pripravila predavanje o življenju v sodobni družini. Marjana Škalič, psihologinja z dodatnimi znanji iz psihoterapije, poročena 23 let in mama treh otrok, je spregovorila o poteh razreševanja vsakdanjih dilem v sodobnih družinah.

 

Pomembna je preventiva

Škaličeva je uvodoma povedala, da želijo s podobnimi predavanji ljudem pomagati, saj opažajo, da težko pridejo do psihoterapevta. Pogosto imajo tudi napačna pričakovanja, saj morajo veliko narediti zase sami. Zato poudarja pomen preventivnega dela.

T.i. družinski laboratorij temelji na avtentičnosti, enakovrednosti, integriteti in osebni odgovornosti

Škaličeva je certificirana svetovalka Familylaba, katerega ustanovitelj je znani danski družinski terapevt Jesper Juul. Izhajajo iz dejstva, da pogosto tehnike in metode pomoči ne delujejo, ker je vsak človek drugačen.

Štiri glavne vrednote oziroma načela t. i. družinskega laboratorija so avtentičnost, enakovrednost, integriteta in osebna odgovornost.

Škaličeva pravi, da otroci sledijo staršem, če so slednji prepričani v to kar trdijo. Pomembna je osebna govorica iz pristnega jaza in ne da naj bi tako bilo prav.

V sodobni družini smo vsi enakovredni, ne pa tudi enaki. Pomembno je človeško dostojanstvo, ki se mora spoštovati. Zato je potreben pogovor z otroci kot z odraslimi osebami, predvem pa je nujno spoštovanje.

Tudi otroci imajo svojo integriteto. Integriteta pomeni vse kar je povezano z nami, tudi misli in občutki. Pomembno je, da ne rušimo integritete drugih.

Izpostavila je tudi osebno dogovornost za vse kar je del nas, tudi za svoje občutke.

Izpolnjevanje otroških želja je le servis otrokom in ne ljubezen do njih

Dotaknila se je tudi pomena reči ne, ločevanju med željami in potrrebami otrok, pri čemer so nujne za preživetje le slednje. Spregovorila je tudi o demokraciji, ki se lahko hitro sprevrže v diktaturo. Demokracija v družini ne velja, ker družina temelji na ljubezni in ne na moči kot demokracija. Dotaknila se je tudi težav izpolnjevanja otroških želja, ki pomeni le strežbo otrokom in ne ljubezni do njih. Zato nekateri hočejo vedno le več in več, ljubezni, po kateri hrepenijo, pa ne.

Starši se morajo zavedati svojih meja. Do otrokovih 18 mesecev starosti imajo prednost otrokove potrebe, po tej starosti pa več fokus ni na njegovih potrebah, ampak tudi starših.

Namesto kazni stik in odnos

Zanimiva je tudi tema o kaznovanju, ki je v fizični obliki pri nas celo prepovedana. Kaznovanje po njenem mnenju ni dobra, saj ne krepi osebne odgovornosti ampak spodbuja egocentrizem. Vzgaja se zato s stikom in odnosom. 

    Fotogalerija