https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jani Möderndorfer in Duško Radič o javnem zdravstvu

Murska Sobota, 14.10.2016 ob 12:00  

Včeraj je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekala okrogla miza o zdravstvu v Sloveniji pod naslovom Skupaj za javno zdravstvo! Ministrica za zdravje mora poskrbeti za vse, ne le za peščico bogatih. V pogovoru sta sodelovala poslanca SMC Jani Möderndorfer in Duško Radič.

 

Korupcija in zamenjave ministrov

Po besedah Möderndorferja se je v zadnjih 25 letih zamenjalo 14 ministrov za zdravstvo. Zakonodaja se v vseh teh letih ni kaj dosti spremenila. Dotaknil se je tudi korupcije, ki je, kot pravi, prisotna v sistemu javnega naročanja (inventar, oprema, zdravila) in tudi pri čakalnih vrstah.

Sporne čakalne vrste

Posebno pozornost je namenil čakalnim vrstam, ki jih, kot pravi, naredi vsak zdravnik, vendar z razlogom. Te težave imajo tudi druge evropske države. Težava je že sama definicija, saj med njih spadajo tudi kontrolni pregledi. Vzroki za njih pa so v premalo denarja, organizaciji dela, ker niso prečiščene ali ker nekomu to celo ustreza. Če želiš priti na vrsto prej, kot bi prišel sicer, moraš plačati samoplačniško in si na vrsti takoj. Tako plačujemo dvakrat za storitev, ki bi morala biti dostopna za vse. Vendar je človek, ko zboli, pripravljen narediti vse. Kar po besedah Möderndorfer ni prav.

Radič je med drugim pojasnil, da je Švedska v skrajšanje čakalnih vrst vložila 300 milijonov evrov, vendar ni bilo učinka, saj so se le še povečale. Težava so včasih tudi pacienti, ki na operacije ne pridejo in tega niti ne sporočijo.

Koncesije – brez razpisov, za nedoločeni čas?

Tema pogovora so bile tudi koncesije, kjer gre za dogovor za plačilo določene storitve. V preteklosti so bile dodeljene brez razpisov. Vendar, kot pravi, Möderndorfer zdravstveni sistem brez koncesionarjev ne more obstajati, je le dopolnitev in ni konkurenca. Po evropski direktivi iz leta 2007 več ne smejo biti za nedoločeni čas.

Zakon o lekarniški dejavnosti, grosisti in oblikovanje cen

Dotaknila sta se še zakona o lekarniški dejavnosti ter v povezavi s tem vertikalnih povezav in grostistov, ki so glavni oblikovalci cen v Sloveniji. Druga težava pa je, kot je izpostavil Möderndorfer, obvezno članstvo v Lekarniški zbornici. V povezavi s tem je med drugim omenil, da članstvo ne bi smelo biti podlaga za izvajanje javnih pooblastil.

    Fotogalerija