https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bojan Petrijan: Naše odhodke jasno planiramo in jih cel čas znižujemo

Murska Sobota, 22.03.2011 ob 11:55  

Zaradi očitkov nekaterih mestnih svetnikov o potratni mestni upravi, ki naj bi bila tudi stroškovno neučinkovita, je njen direktor Bojan Petrijan predstavil osnovne podatke o mestni upravi in o obvladovanju stroškov od njegovega nastopa mandata.

"Področje javne uprave je zelo občutljivo področje, ravno v zadnjem času, kjer je potrebno na vseh področjih varčevati," je uvodoma dejal direktor mestne uprave Mestne občine Murska Sobota Bojan Petrijan in nadaljeval, da je v letu 2005 ob nastopu na omenjeno funkcijo analiziral obstoječe stanje in pri tem naletel na številne pomanjkljivosti. Zaradi tega so pristopili k akcijskem načrtu, kjer so zajeli poslanstvo, vizijo in vrednote. Kot je povedal Petrijan, je v skladu s tem lahko pristopil k skrbenemu načrtovanju, organiziranju, vodenju in nadziranju. Uvedeni so bili redni in oddelčni kolegiji, izdelal se je pravilnik ocenjevanja delovne uspešnosti, vzpostavili so se redni letni razgovori, začelo se je samoocenjevati s sistemom CAF, uvajati ISO standard in stalno učenje zaposlenih.

Že od leta 2005 zaposlenih 51 oseb

Petrijan poudarja, da so že v letu 2005 imeli odlično izobrazbeno strukturo kot dobro izhodišče za nadaljevanje dela, do leta 2010 pa se je še izboljšala. Tako se je število zaposlenih s sedmo stopnjo izobrazbe povečalo za štiri, s šesto pa za eno. "Vseskozi pa je bilo število zaposlenih 51, nikoli od leta 2005 do 2010 nismo povečali števila zaposlenih," pojasnjuje Petrijan. Kljub temu, da so bile mestnim upravam naložene nove naloge, kot so na primer energetski management, program varstva okolja, ZVCP in operativni program varnosti, kataster gospodarske javne infrastrukture, prenos osnovnih sredstev iz poslovnih knjig javnega podjetja Komunala in Vodovod nazaj v poslovne knjige občine in servis za občane – spletna aplikacija Pomoč občanu, je število zaposlenih ostalo enako.

Petrijan: Problematiko je potrebno gledati z različnih zornih kotov

Direktor mestne uprave je predstavil še primerjavo bruto plač z ostalimi mestnimi občinami, kjer je razvidno, da Murska Sobota kljub odlični izobraženosti zaostaja za povprečnimi plačami v javnem sektorju za skoraj 150 evrov, manjše povprečne plače od murskosoboških pa imajo le še v Kranju in Velenju. Glede na število prebivalcev v mestnih občinah en zaposlen v Murski Soboti pokriva 1175 občanov, medtem ko se te številke v primerljivih občinah na primer Kranj, Novo Mesto ali Nova Gorica pod 900. v Ljubljani celo pod 600.

Stroške se planira zelo natančno

Petrijan se je dotaknil tudi obvladovanja stroškov, kjer je vidno, da se je število nadur iz leta 2005, ko jih je bilo 1420, so v letu 2010 imeli le tretjino - 487 nadur. Tako je vseh teh letih od 2005 do 2010 dejavnost občinske uprave stala med 1,53 milijona evrov do 1,64 milijona evrov. "Cel čas zelo občutljivo jasno planiramo naše odhodke in jih cel čas znižujemo, s tem večkrat tudi precej ogrozimo naše poslovanje, ampak mislim, da je to na nek način odgovoren pristop k planiranju stroškov," pravi Petrijan. Za letošnje leto se planira nekoliko večje stroške, razlogi za to pa bodo materialni stroški in oprema redarske službe, zamenjava oken na poslovni stavbi, povišanje zavarovalne premije in zavarovanje večnamenske dvorane ter obračun davka na dodano vrednost.

Powerpoint prezentacijo z današnje tiskovne konference si lahko ogledate spodaj ...

Fotogalerija

Komentarji

  1. PREKMUREC
    22.03.2011 ob 15:08 PREKMUREC

    Zdaj pa pošlejo popravek ka so se zmoutili. Prave pajace mate na toj občini.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.