https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Monika Horvat: Od novinarke in piarovke do spletne marketinške svetovalke

02.11.2016 ob 7:00  

V sklopu Pomurskih novic danes predstavljamo Moniko Horvat iz Radenec, ki se je po končani študijski poti - uspešno je magistrirana na FERI-ju - podala v svet podjetništva. Nekdanja novinarka in piarovka ŠSUM ima danes agencijo za spletni marketing KUKA.


Monika se je na poslovno pot podala preko programa Podjetno v svet podjetništva, v katerega je bila sprejeta po uspešnem zagovoru magisterija na mariborskem FERI-ju. In zakaj se je nekdanja novinarka in piarovka podala na podjetniško pot? "Nad zadnjim študentskim delom, kot asistentka za spletni marketing pri Klemnu Štrucu, sem bila zelo navdušena, zato sem tudi magistrsko nalogo zastavila na to temo in se postopoma pripravljala na to, da bom ostala v teh vodah. Seveda se mi takrat še ni sanjalo, kaj in kako," pove Monika.

Bila je ena od desetih udeležencev programa, za katerega meni, da so dobili zelo koristne napotke in kakovostna predavanja, kako stopiti na podjetniško pot, katera znanja obvladati, njej pa je končni korak pomagal narediti tudi mentor in učitelj Klemen Štruc, ki jo je vedno podpiral pri tem in ji tudi pomagal pri iskanju prvih strank.

Našla delo, v katerem uživa

Monika je tako ustanovila Agencijo za spletni marketing KUKA, svoje odločitve, da se je podala v svet podjetništva, pa ne obžaluje. "Vsekakor je bila to prava pot, ki je ne bom nikoli obžalovala, saj sem se v tem delu našla in uživam v tem, ko lahko s svojim znanjem podjetjem pomagam do večjih poslovnih uspehov na način, da sama z ekipo izvajam storitve za njih ali pa jim preko svetovanj predajam znanje, da se potem sami lotijo tega. Poleg tega po študiju nekako nisem videla priložnosti, kje drugje bi se lahko zaposlila, če bi zares želela delati to, kar me veseli. Tako da drugo ni preostalo, da ustvarim sama svoj posel."


Monika je doslej izvedla dve večji delavnici na temo Facebook oglaševanje, kot mlada podjetnica pa je bila povabljena v goste na različne dogodke, kjer je izvedla predavanja v motivacijskem smislu za mlade in jim pripovedovala o svoji podjetniški poti. "Zelo zanimivo je, da v Pomurju še nismo toliko odprti za to tematiko, večinoma so se prijavljali iz drugih krajev iz Slovenije, prejela sem že tudi veliko povabil, da bi izvajala seminarje kje drugje," razkrije sogovornica.

Najeli so jo tudi že iz tujine

Ker Monika deluje na področju, kjer so današnji trendi jutri že zastareli, se tudi sama dnevno izobražujem. Prebira različne dnevne vsebine, sledi oglaševalskim agencijam iz tujine, predvsem iz ZDA, kjer tudi prvi lahko testirajo vse novosti, npr. iz Facebooka in ostalih kanalov, tako da se potem primerno že pripravi na prihod novosti v Slovenijo. "Zame res neprecenljiva izkušnja pa je bila, ko me je dr. Špelca Morojna – Poslovna Boginja letos marca vzela s sabo na marketinško izobraževanje, ki ga je izvajala Callan Rush iz ZDA. V treh dneh sem prejela toliko znanja iz sveta marketinga, kot bi ga sicer težko kje drugje, hkrati pa sem tudi videla, kako »live evente« pripravljajo Američani, kar spet pride prav pri določenih naročnikih, ki se ukvarjajo s tem," pove Monika.

Ko smo Moniko povprašali o rezultatih, nam je odvrnila, da je upravljala že več kot 40 oglaševalskih računov, kar je zanjo osebno res velik uspeh, glede na to, da je do sedaj v glavnem delala sama, in pa da to niso zgolj računi iz Slovenije, ampak tudi iz tujine. "Naročniki pri meni najbolj cenijo zanesljivost, iskrenost in seveda doseganje zastavljenih rezultatov. Ob tem pa bi rada izpostavila še to, da sodelovanje in aktivnosti morajo biti obojestranske. Nič ne bo pomagalo, če bom pripravila vrhunske kampanje, iz strani naročnika pa ne bo pričakovanih aktivnosti, ki bi speljale ves nakupni proces do konca."


Cilji v prihodnosti je razširiti agencijo s poudarkom na več izobraževanjih za podjetnike, ker ob pogovoru z njimi velikokrat dobi odziv, da so jim v bistvu tudi tiste osnove iz spletnega marketinga prava neznanka. "Tako da vsekakor želim prispevati k ozaveščanju o pomembnosti digitalnega sveta in prave predstavitve v njem, saj bo vedno večji poudarek na tem. Kaj več pa trenutno še ne bi izdala, lepo vabim vse, da spremljajo tudi spletno stran agencijakuka.si ali Facebook stran, kjer tedensko dodajam nove blog objave na temo spletnega marketinga, ki jim bodo zagotovo koristile, hkrati pa se lotevam tudi analize oglasov idr., kar zagotovo lahko uporabijo pri načrtovanju svojih kampanj," pove Monika.

Uspešno usklajuje delo in družino

Monika je tudi mama, tako da je na začetku svoje poslovne poti morala usklajevati delo in družino. "Na začetku moje poslovne poti smo bili vsi rahlo napeti. Ko sem bila takrat vključena še v program PVSP, sem popoldan in ponoči delala še doma, tako da sem spala včasih tudi samo po 3 ure na noč, posledično tudi kaj dosti prostega časa nisem imela. Otrok je bil takrat star dve leti, tako da si verjetno vsaka mama predstavlja, kaj to pomeni. Ampak nam je uspelo nekako vse uskladiti, da smo bili vsi srečni in zadovoljni, po skoraj dveh letih samostojnega podjetništva pa se je vse skupaj že umirilo in normaliziralo, tako da mi ni potrebno več v skrajnosti. Tako da sem res hvaležna, da imam krasnega otroka, ob katerem sem lahko postorila marsikatero stvar, mimogrede pa sva se še skupaj zabavala, in za tako razumevajočega partnerja, ki ni znorel zraven mene, ko sem ponoči toliko ur preždela za računalnikom."


Mlada podjetnica se zaveda, da telo en čas zmore dajati svoj maksimum, potem pa počasi pride do točke, ko pregoriš in je potrebno najti drugo pot, ki ti z manj dela prinaša več prihodkov. "Na tem sicer še delam, ampak ko si zares srčno predan svojemu delu, se ti včasih zdi, da se kar vse od sebe odvija v pravo smer. Kar sicer pogrešam, so dopusti brez računalnika in telefona ter zares brezskrbno poležavanje, ampak določene stvari je pa pač potrebno vzeti v zakup, če si sam svoj šef," zaključi Monika.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.