https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski gasilci žalujejo za dvema gasilskima funkcionarjema

02.11.2016 ob 11:30  

Pomurske in ob tem tudi slovenske gasilce je doletela žalostna vest ob smrti dveh uglednih gasilcev iz pokrajine ob Muri. Poslovila sta se častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry in Zvonko Gredar, dolgoletni gasilec PGD Spodnji Ivanjci, član komisije za zgodovino na Gasilski zvezi Gornja Radgona in predstavnik za mladino v pomurski regiji.  


V 81. letu starosti se je poslovil častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry. Ernest Eöry se je rodil 16. januarja 1936 na Hodošu. Od svojega 14. leta je deloval v gasilski organizaciji. Leta 1968 je bil izvoljen za predsednika takratne velike Gasilske zveze Murska Sobota. To funkcijo je spoštljivo in vestno opravljal več kot 25 let. Leta 1984 je bil izvoljen za podpredsednika, leta 1989 pa za predsednika Gasilske zveze Slovenije. Častni predsednik zveze je bil od leta 2008.

Eöry si je najbolj prizadeval za vključevanje mladih med gasilce, za izobraževanje in usposabljanje gasilcev, za razvoj operativne dejavnosti in za organizacijsko krepitev gasilske organizacije. Zavzemal se je za ustrezno ureditev statusa prostovoljnih gasilcev, njihovih obveznosti in pravic. Pomembno je bilo njegovo delovanje na področju mednarodnega sodelovanja. Zaslužen je bil za vključitev Gasilske zveze Slovenije v mednarodno organizacijo CTIF.

Gasilska organizacija se je pod njegovim vodstvom uveljavila kot najštevilnejša in dobro organizirana sila za zaščito, reševanje in pomoč na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Poleg številnih priznanj in zahval je prejel najvišje gasilsko priznanje, kipec Matevža Haceta, kipec Civilne zaščite Republike Slovenje in zahvalno listo Mestne občine Murska Sobota. 28. maja 2012 mu je takratni predsednik Republike Slovenje, dr. Danilo Türk, podelil odlikovanje Zlati red za zasluge. Visoko državno odlikovanje je prejel za dolgoletno predano in uspešno vodenje organizacije slovenskih gasilcev. Ernest je svoje življenje posvetil prostovoljnemu gasilstvu ter širšemu sistemu zaščite in reševanja. Kot predsednik je ogromno prispeval k razvoju gasilstva v Slovenji. Njegovo delo, rezultati, vložen čas in energija so težko merljivi.   

Žalna seja Ernesta Eörya bo potekala v četrtek, 3. novembra 2016, ob 17. uri v prostorih PGD Murska Sobota. Gasilski pogreb bo v petek, 4. novembra 2016, ob 14. uri na pokopališču na Hodošu.

Slovo tudi od predstavnika za mladino v pomurski regiji

V 56. letu starosti se je poslovil Zvonko Gredar, dolgoletni gasilec PGD Spodnji Ivanjci, član komisije za zgodovino na Gasilski zvezi Gornja Radgona in predstavnik za mladino v pomurski regiji. Zvonko je bil rojen 14. aprila 1960. Posebej ga je veselilo delo z mladimi, zato se ga bodo mnogi mladi gasilci spominjali kot odličnega mentorja. Poudarjal je, da je mlade potrebno vsak dan bolj spodbujati k samopomoči in pomoči drugim. Tako se je glasilo njegovo poslanstvo. 

Žalna seja v čast Zvonka Gredarja bo potekala v četrtek, 3. novembra 2016, ob 14. uri v veliki dvorani Doma gasilcev in Civilne zaščite v Gornji Radgoni. V času žalne seje bo odprta žalna knjiga, kjer bo možen tudi vpis.

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2016 ob 20:48 Gaailec gost

      Eni res žalujejo, ker v Pomurju nimamo poklicne gasilske enote so njegove zasluge. Tako se gremo, kot bi umrl Tito. Častmi predsednik,ni pa aktualni predsednik in zdaj delamo hura. Naj počiva v iru!

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.11.2016 ob 20:57 gost

      Vozim se okrog in vidim, da na gasilskih domovih visijo črne zastave. Pomislim, kaj pa, da je umrlo toliko gasilcev in potem izvem, da je umrl eden gasilec(častni predsednik). Sirene pa nisem slišal , da bi tulile. Se pa strinjam z gasilcem.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2016 ob 19:38 gost

      Naj počivata v miru! Tadva sta sigurno rešila Pomurje pred propadom.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.11.2016 ob 11:40 gost

      Pogreb bo gasilsko-komunistični, pozabili ste, da se je zavzemal da gasilci ostanejo TOVARIŠI(komunisti). Se pa strinjam s prvima dvema. pa naj počiva v miru!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      04.11.2016 ob 19:41 gost

      Kdo bo pa zdaj gasil parlament

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.