https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Ljutomerski dijaki vzgajali angleške otroke

Ljutomer, 4.11.2016  

Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer je bil odobren dvoletni projekt Erasmus+ učna mobilnost posameznikov z naslovom »Jezikovno in znakovno sporazumevanje otrok v prvem starostnem obdobju«. Projekt je namenjen dijakom programa predšolska vzgoja; v dveh letih bo tako v Anglijo odpotovalo 36 dijakov, ki bodo opravljali praktično usposabljanje v tamkajšnjih vrtcih in si pridobili znanja ter veščine na področju jezikovne in znakovne komunikacije z otroki prvega starostnega obdobja.


Prvo mobilnost je 18 dijakov 2., 3. in 4. letnika programa predšolska vzgoja, skupaj s profesoricama Barbaro Špilak in Liljano Fajdiga, izvedlo med 15. in 29. oktobrom 2016.

Kot sta po povratku iz Leedsa profesorici dejali, je bila to za dijake posebna izkušnja, »saj so devet dni strnjeno opravljali praktično usposabljanje z delom v tamkajšnjih vrtcih, kjer so se aktivno vključevali v dnevne dejavnosti in se preko le-teh povezovali z otroki.« Otrokom in vzgojiteljem so predstavili tudi Slovenijo, jim zapeli ljudsko pesem Ob bistrem potoku je mlin in skupaj z njimi ob petju tudi zaplesali. Z aktivno vključitvijo v vrtce so dijaki iz prve roke spoznali razlike med slovenskim in angleškim šolskim sistemom, predvsem na področju predšolske vzgoje. Prav tako so imeli tekom mobilnosti s projektno partnerico iz Anglije, Mojco Polak Williams, izobraževanje za znakovno sporazumevanje dojenčkov in malčkov, ki so ga uporabljali tudi vzgojitelji v vrtcih, predvsem ob petju otroških pesmi. Dijaki so ugotavljali, da lahko otroci s pomočjo znakovnega sporazumevanja sporočajo svoje potrebe, četudi jih še ne znajo ubesediti. 

»Način dela v vrtcu je seveda drugačen kot pri nas v Sloveniji, vendar je sama organizacija vsega, po mojem mnenju, zelo podobna. Glavna razlika, ki sem jo opazila, je, da je v igralnici več vzgojiteljev. V primeru, če otrok izrazi željo, da bi šel ven, mu to, ne glede na vremenske razmere, omogočijo. Tam tudi ni tako vidno načrtovanih dejavnosti, kakor so pri nas. V vrtcih smo bili lepo sprejeti ter s strani mentorjev pohvaljeni,« je po povratku iz Anglije povedala Monika Bujan, dijakinja 4. letnika predšolske vzgoje na GFML.

Obenem so se dijaki v teh dveh tednih urili v sporazumevanju v tujem jeziku. Ves čas so morali namreč komunicirati z vzgojitelji in otroki v angleškem jeziku, prav tako tudi, ko so se vrnili »domov«, saj so stanovali pri angleških družinah, ki so jih zelo lepo sprejele. Ob delu so imeli možnost spoznavati angleško kulturo, podrobneje so raziskali mesta, v katerih so bili nastanjeni, in mesti Leeds ter York. Kljub napornim dnevom, saj so se po delovnem dnevu dijaki srečevali še na evalvacijah, so pokazali veliko mero odgovornosti, potrpežljivosti in samostojnosti. Kot so zapisali v končnih evalvacijah, so s celotno učno mobilnostjo zelo zadovoljni, saj so prejeli pričakovana znanja in spretnosti ter spoznali novo delovno okolje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.