https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Beltincih potekal drugi filmski večer za reko Muro

09.11.2016 ob 13:00  

V minulih dneh je v beltinškem gradu potekal drugi filmski večer za reko Muro v okviru turneje filmskih večerov po Pomurju, s katerimi se javnost ozavešča o pomenu ohranitve prosto tekoče reke Mure.

Prosto tekoča Mura v Sloveniji in ob meji z Avstrijo, ki je tudi znotraj načrtovanega petdržavnega Biosfernega območja Mura–Drava–Donava, je ogrožena z načrti za gradnjo osmih hidroelektrarn. Vlada Republike Slovenije bo kmalu odločala o gradnji prvega jezu za elektrarno Hrastje-Mota, ki »odpira vrata« za nadaljnjih sedem hidroelektrarn. Zdaj je čas, da združimo moči in skupaj ustavimo ta projekt. Dogodek sta organizirala Svetovni sklad za ohranjanje narave (WWF) in Zveza društev Moja Mura v okviru kampanje rešimo Muro – naj Mura teče brez ovir s podporo občine Beltinci in lokalne iniciative.

Dogodek se je začel z nagovorom podžupana Beltincev Romana Činča, ki podpira prizadevanja za ohranitev reke Mure. »Na Muro me vežejo lepi spomini. Z Muro sem povezan že celo življenje in imam do nje poseben odnos. Spomnim se časov, ko je bila Mura drugačna in so se v njej pri brodu v Ižakovcih drstile ogromne jate podusti. S pokojnim očetom sva se večkrat pogovarjala, kako pomembna je pretočnost Mure za ribji živelj. Vzpostaviti bi bilo treba tudi kakšen rokav, da bi reka počasneje tekla,« je med drugim povedal Činč.

Andreja Slameršek, koordinatorica kampanje rešimo Muro, je predstavila pomen biosfernih območij na globalni ravni in kaj bi razglasitev biosfernega območja Mura pomenila za lokalno prebivalstvo: »Biosferna območja (biosphere reserves) so območja, ki so prepoznana po izjemni biotski pestrosti. Biosferna območja potrjuje Unescov medvladni raziskovalni program Človek in biosfera (Man and the Biosphere programme; kratica MAB) kot koncept  in sredstvo za uresničitev trajnostnega razvoja z ohranjanjem biotske pestrosti. Biosferno območje ni nova raven birokracije, ne ustvarja novih zavarovanih območij in ne ustvarja novih zakonskih predpisov, ampak temelji na obstoječih nacionalnih in mednarodnih varstvenih režimih. V primeru Mure so že obstoječi režimi območje Natura 2000, ekološko pomembno območje, naravne vrednote državnega in lokalnega pomena, ter naravni rezervati.«

Predsednik Zveze društev Moja Mura in dolgoletni borec za ohranitev reke Mure Stojan Habjanič je na dogodku povedal: »Slovenija novih hidroelektrarn ne potrebuje, saj je rešitev energetske bilance v učinkovitem ravnanju z energijo, v negawattih namesto megawattih. Uničenje reke in pridobivanje električne energije zgolj zaradi prodaje in dobičkov je v nasprotju z načeli trajnostnosti ter tudi uredbami EU. Zato sporočamo odgovornim politikom in energetskim podjetjem, da reka Mura ni na prodaj. Roke proč od naše Mure in regije!«

Foto: amazon-of-europe.com

Zbrani so si ogledali film Upor na Donavi Roberta Eppleja, ki pokaže zahtevnost boja proti gradnji hidroelektrarn, kadar delovanje demokratičnega sistema v državi odpove. Dogodek so sklenili z razpravo, pri tem pa so pokušali lokalne pridelke, in sicer ekološko pridelano vino in grozdni sok  Ekološke kmetije Kasaš iz Doline pri Lendavi, piškote, postrežene v košaricah iz koruznega ličja, ki so jih izdelali v zaposlitvenem centru Pomelaj na Sabolovi domačiji v Mali Polani, ter se pogreli z beltinškim čajem, ki so jim ga pripravili Zavod za raziskovanje in razvijanje alternativnih praks so.p., Beltinci (ZRIRAP so.p., Beltinci).

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2016 ob 18:57 M M gost

      Samo takši se slijnite , ka nemate pojma o vodi in o teku reke Mure ! Vsemu ste prouti, zato pa smo v rijti, kajti od vaših besed se ne da živeti in voda bo neizkoriščeno še naprej odtekala ? Borite se za pitno vodo , da je ne bomo tako drago plačevali in da je bomo imeli dovolj !

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2016 ob 23:04 gost

      In tij si novi razsvetljenec M M ?

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.11.2016 ob 7:50 gost

      Vsi ti so najbrž proti jedrski elektrarni, proti vetrnicam, proti termoelektrarni ! Odklopiti jim elektriko za pol leta, ali pa naj plačujejo elektriko trikratno. Spremenili bodo mnenje!

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.11.2016 ob 14:54 gost gost

      Bravo prvi pa zadnji gost. Se bi meli, pa nika napravili. Nej jin dati elektriko, zbuniti bi se mogli tisti šteri jin jo davlejo, pa so tudi mogli marsikaj spremeniti. Ja, vsi ti so tudi proti napredku, zarukanci jin pa sledijo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.11.2016 ob 16:45 St. gost

      STOJAN HABJANIČ - PREVEČKRAT SE DAŠ SLIKATI!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.11.2016 ob 18:19 gost

      Ka je Habjanič pri rra Mura ni ratalo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.11.2016 ob 19:24 Boštjan Š. gost

      Enkrat, samo enkrat postavite Habjaniča na laž z dejstvi, ne s floskulami. Ajde junaki, da vas vidimo. Človek dela to, v kar verjame. In to dela zavzeto in podpira z dejstvi. Zakaj se ne bunite, da je pol države ponoči razsvetljeno? Ker nam primanjkuje elektrike?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.11.2016 ob 19:29 gost

      Tematiki primjeren je tudi obisk.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.