https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Manjšine v Pomurju združene v projektu KulturniK!

Lendava, 19.11.2016 ob 7:00  

Včeraj je v konferenčni dvorani v Hotelu Lipa potekala novinarska konferenca z naslovom »Ustvarjam za zagon KulturniK!«, ki jo je pripravilo Hrvaško kulturno društvo Pomurje. Namen projekta je bila predstavitev projekta ter brezplačnih delavnic za javnost.


HKD Pomurje deluje v Lendavi že od leta 2005. in je v tem času postalo eno najbolj aktivnih društev tega območja. HKD Pomurje na letni ravni organizira različne kulturne dogodke, med drugim pa ima več sekciji: tamburaško, folklorno, ročna dela, radiestezijsko, in novinarsko.

»Osnovni namen društva HKD Pomurje je ohranitev hrvaškega jezika in kulturne dediščine«. S tem namenom so v začetku gostili različna društva iz Hrvaške, ki so gostovala na številnih dogajanjih v Lendavi in okolici. Ko so pred sedmimi leti ustanovili tamburaško sekcijo, so začeli nastopati in počasi postajali prepoznavni. Njihov program se je z leti razširjal, vedno bolj so bile odmevne prireditve, katere so organizirali. Ena od priljubljenih prireditev je »Hrvatski bal«, kjer vsako leto predstavijo drugo hrvaško regijo – gastronomsko, kulturno in turistično. Omenjena prireditev bo to leto že tradicionalno organizirana v soboto 26. novembra in na njej bodo predstavili gastro - turistično ponudbo primorskega mesta Bakar.

Dan Hrvaške kulture je za društvo pomemben dogodek, s katerim želijo predstaviti hrvaško kulturo prebivalcem Lendave in obogatiti dogajanja v Lendavi. Tovrstne prireditve spodbujajo medsebojno sodelovanje na gospodarskem in na ostalih področjih med občino Lendava in gostujočimi občinami s Hrvaške: »Kultura naredi prvi korak in potem se to nadaljuje na področju gospodarstva, turizma.«

S svojimi aktivnostmi privabljamo tudi prijatelje iz Hrvaške

Skozi leto organizirajo še ostale prireditve: literarni večer, gledališke predstave, letno srečanje z zabavo, razstave (likovne, fotografske), izleti društva na hrvaško, proslavo dneva državnosti, udeležbo na Lendavski trgatvi, sveto mašo v hrvaškem jeziku v lendavski cerkvi in božični koncert. Na dogodke vabijo tudi svoje prijatelje iz Hrvaške, ki spoznavajo tudi Lendavo in se kasneje vračajo kot turisti. Sedaj imajo že osmo leto tamburaško in folklorno skupino, plešejo pa međimurske plese in tudi prekmurske: »Zbrali smo voljo in z velikim entuziazmom smo se naučili tudi sotiša in šamarjanke, da ob nastopih v tujini lahko pokažemo tudi plese območja kje živimo«. Nastopajo na mnogih domačih in tujih folklornih festivalih in se veselijo uspehov. Vaje imajo enkrat tedensko; veselje, ples in pesem nas drži skupaj.

Lasten časopis, mini knjižnica in čitalnica

Novinarska sekcija društva izdaja lasten časopis »Glas HKD Pomurje«, ki ga tiskajo dvakrat letno. Društvo ima tudi lastne prostore – »Hrvaški dom«, kjer se tedensko srečujejo. V prostorih doma so si uredili mini knjižnico, ki vključuje tudi bogato zbirko knjig v hrvaškem jeziku in čitalnico, v katero dobijo vsak teden sveže hrvaške časopise, ki jih lahko pridejo prebrat vsi, ki jih to zanima.

Združujejo 250 članov iz vsega Pomurja

Pomurje združuje okoli 250 članov s svojimi družinami iz celega Pomurja: Murske Sobote, Ljutomera, Gornje Radgone, Radencev in Lendave. Okolje jih je dobro sprejelo, predvsem Lendava kot narodnostno mešano območje. Hrvatje so tukaj že dolgo prisotni, saj so že v preteklosti tukaj mnogi prišli iskat boljše ekonomske možnosti za preživljanje družin, nekaj jih je prišlo tudi po vojni, nenazadnje je pa tudi sama bližina hrvaške zgodovinski pogojevala povezanost prebivalcev na obeh straneh meje: »S svojo tradicijo in kulturo bogatimo življenje v Lendavi«.

Operacija Ustvarjam za zagon KulturniK!

Je operacija, ki bo s svojimi aktivnostmi prispevala k predstavitvi kulture pripadnikov hrvaške in madžarske manjšine v slovenskem javnem prostoru. Namen je razvijati ustvarjalnost in izobraziti pripadnike manjšin na področju medijev in avdiovizualne umetnosti. Projekt direktno rešuje problematiko hrvaške manjšine, ki se zaradi neurejenega ustavnopravnega položaja bori s pomanjkanjem virov za delo, zato ne prispeva k zadostnemu prenosu kulturnih dobrin in ni sposobna izboljšati medijske prepoznavnosti. Partnerji madžarske manjšinske skupnosti bodo v pomoč z modelom dobrih praks, vsi skupaj pa bodo oblikovali inovativni model sodelovanja v slovenskem kulturnem prostoru.

Specifični cilji operacije

Cilji so zaposliti pripadnika ranljive skupine, s tem doseči primerno socialno vključenost in vzpostavitev profesionalnega delovanja hrvaške manjšine na področju kulturnega udejstvovanja v slovenskem javnem prostoru; izvesti usposabljanje za pripadnike hrvaške, madžarske in druge ranljive družbene skupine na področju medijev in avdiovizualnih umetnosti, za pridobitev specifičnih znanj in medkulturnih kompetenc, s tem doseči večjo socialno vključenost kot večjo medijsko zastopanost naših kulturnih vsebin v bližnji prihodnosti; vključiti vrednosti medkulturnosti v procese usposabljanja in izobraževanja s ciljem razvijanja modelov komunikacije, izmenjav izkušenj, skupnega razvijanja manjšinskih vsebin in pobud ter tehnik in metod za državljanski razvoj; vzpostaviti strukturirani dialog, ki obsega različne kulturne institucije kulturne in ustvarjalne delavce, pripadnike manjšinskih skupnosti za udejanjanje načela enakosti.

 Vsebinski sklopi

1. Kulturni in projektni menedžment (2.9.2016 – 5.11.2016)

2. Kultura in mediji (5.11.2016 – 10.12.2016)

3. Radio, televizija in digitalne umetnosti (10.12.2016 – 29.1.2016)

4. Film in avdiovizualno ohranjanje kulturne dediščine (29.1.2016 – 30.4.2016)

5. Literatura in založništvo (30.4.2016 – 23.6.2016)

Delavnice se odvijajo vsak petek ali soboto. Prvi sklop delavnic se je odvijal v Ljubljani v Hrvaškem domu, drugi sklop in nadaljevalni sklopi pa se bodo odvijali v Lendavi.

Tehnične specifikacije operacije

»Operacijo Ustvarjam za zagon, KulturniK! sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija. Izvaja se v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020, prednostne naložbe: 9.1 Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti, specifičnega cilja: 9.1.3 Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju.«

Vrednost operacije ju 78.220,75 EUR, trajanje projekta od 1.7.2016 do 31.8.2017. Število oseb iz ranljivih ciljnih skupin, vključenih v program je 70, zaposlitev predstavnika iz ranljive skupine pa 1. Partnerja v projektu sta Zveza hrvaških društev v Sloveniji in Kulturno društvo Zala György Pince-Muvelodesi Egyesulet Zala György Pince.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.11.2016 ob 11:05 kodila gost

      Na naš račun?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.11.2016 ob 11:07 gost

      Pa non stop samo manjšine, a ne bo tega že enkrat konec?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.11.2016 ob 11:10 gost

      Očitno ni druge pomoči, kot da desnica pride na vlado (kot v ZDA in Madžarska), če ne boste z temi manjšinami čez čas nemogoči!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.