https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Murskosoboški Socialni demokrati z Židanom o dosedanjem delu v vladi

Murska Sobota, 25.11.2016 ob 12:00  

Včeraj, 24. novembra 2016 je v dvorani hotela Zvezda v Murski Soboti potekal zbor članstva Območne organizacije SD Murska Sobota, na kateri je sodeloval predsednik SD mag. Dejan Židan, ki je članstvu predstavil nekatere dosežke vlade in prioritete SD za prihodnji dve leti.

V vseh 35. Območnih organizacijah Socialnih demokratov po Sloveniji so včeraj potekali zbori članstva ob 2. obletnici delovanja stranke v vladi. Predsednik SD mag. Dejan Židan je sodeloval na zboru članstva v OO SD Murska Sobota, ki se je v uvodu vrnil dve leti nazaj, ko na volitvah stranka SD ni bila tako uspešna. Uspešni pa so bili v Murski Soboti, ker so dobili župana dr. Aleksandra Jevška. Po dveh letih vlade je javna podoba stranke, katere osnova je stara 140 let, čisto drugačna. Trenutno so na lestvici drugi po ogledu. Zelo pa se povečuje vpis v članstvo, tudi v Pomurju.

Židan je izpostavil, da so največje breme krize prevzeli tisti, ki so najmanj krivi, to so upokojenci. Navedel je problem čakalnih dob v zdravstvu, kjer največ čaka prav upokojencev. Poudaril je, da se SD morajo bolj boriti za upokojence. Židan je omenil demografski sklad, na katerem področju se trenutno ne rešuje nič, za katerega pa ima SD že pripravljene rešitve. V nadaljevanju se je postavilo vprašanje kaj narediti, da bo pokojninski sistem zdržal. Izpostavljen je bil problem, da med 28 državami gre Slovenec najkasneje v delovno dobo. Mladi gredo prepozno v sistem delovne dobe in Sloveniji bo hitro začelo zmanjkovati delovne sile. Pojav strukturne brezposelnosti, že sedaj prihaja v Slovenijo od tri do štiri tisoč tujih delavcev.

SD zagovarja, da so plače znotraj javnega sektorja omejene. Govora je bilo tudi o stavki zdravnikov. Židan je povedal, da drži dejstvo, da imamo premalo zdravnikov in marsikateri je preobremenjeni. Problem pa je, ker so si zdravniki sami napisali standarde in trenutno je brezposelnih 167 mladih zdravnikov. Mladi se ne morejo zaposliti. V Sloveniji je sistem tako narejeni, da mladi zdravniki ne pridejo zraven, ker je to nekdo parafiral. Tukaj se skriva razlog, da je prišlo do konflikta. Vlada namreč ne pristaja, da si normative pišejo zdravniki sami. V SD zagovarjajo, da standarda ne more narediti tisti, ki dela, ampak tisti, ki plača. Nespremenljivo je, da bi si lahko zdravniki sami sebi napisali standarde.


Med dosežki vlade, v kateri vodijo Socialni demokrati tri ministrstva, je Židan izpostavil zviševanje zaposlenosti in zniževanje brezposelnosti. S programom jamstvo za mlade se je zaposlilo skoraj 50.000 mladih. Včeraj je bil na vladi potrjen predlog sprememb zakonodaje pri prejemanju varstvenega dodatka in denarne socialne pomoči ter še nekatere druge ključne projekte ministrice za delo dr. Anje Kopač Mrak, kot npr. paket ukrepov "Za dostojno delo" za boj proti prekarnosti ter nekatere druge že izvedene zaveze iz koalicijskega sporazuma od resorjev kmetijstva in obrambe. Ukinja se vračilo varstvenega dodatka ter denarne socialne pomoči za tiste, ki imajo nepremičnino v vrednosti do 120.000 EUR. Uspešno se črpajo EU sredstva za projekte na področju dela, družine in socialnih zadev. Z ukrepi za boj proti sivi ekonomiji se je porabilo več sredstev iz naslova davkov (davčne blagajne).

Po dveh letih sodelovanja Socialnih demokratov v aktualni vladi se tako v Sloveniji počasi povečuje gospodarska rast, proračunski primanjkljaj se zmanjšuje pod 3 odstotke BDP in zmanjšuje se javni dolg. Sprejet je zakon o preprečevanju nasilja v družini, v proceduri je novela družinskega zakonika. Kmetijska proizvodnja in rast proizvodnje hrane v Sloveniji je najvišja v državah članicah EU. Uspešno se črpajo EU sredstva na podočju kmetijstva in investicije pod resorjem MKGP. Med drugim je sprejet zakon za boljše upravljanje z državnimi gozdovi preko državnega gozdarskega podjetja SIDG. Zakon SD o delavskih odkupih je v koalicijski proceduri.

Vloga Socialnih demokratov v trenutni vladi je predvsem v tem, da vpliva na ukrepe, ki izboljšujejo kakovost življenja ljudi, še posebej pa je pomembna njihova vloga pri zagotavljanju in branjenju proračunskih sredstev, namenjenih za socialne programe. Ideja stranke je, da ima do konec mandata rast še naprej. Židan je poudaril, da mora bit cilj države, da je ljudem boljše.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.