https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovesnost v spomin na Rudolfa Maistra tudi v Murski Soboti

Murska Sobota, 28.11.2016 ob 10:00  

V počastitev dneva Rudolfa Maistra, ki ga obeležujemo 23. novembra, je minulo soboto Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota v murskosoboški grajski dvorani priredilo slovesnost. Slavnostni govornik je bil podpredsednik vlade RS mag. Dejan Židan.

 

Brez prispevka generala Maistra po besedah Židana ne bi bilo slovenske neodvisnosti in ne samostojnosti. Maister je leta 1918 s 4200 vojaki razorožil nemško gardo in Maribor vrnil Sloveniji. Najbolj pa nas po njegovih besedah navdihuje domoljubje, seštevek etičnih vrlin človeka, vojaka, pesnika, slikarja in domoljuba, združenih v osebnost izjemnih značajskih in moralnih kvalitet.

Zbrane sta nagovorila še predsednik Prekmurskega društva Rudolf Maister Marjan Farič in predsednik Zveze društev General Maister. Izpostavila sta tudi Maistrove sodelavce iz Prekmurja kot so bili  Jožef Godina, Jožef Klekl, Matija Slavič, Ivan Jerič in drugi. Prizadevali so si za priključitev Prekmurja k matičnemu narodu.

Društvo je ob tej priložnosti predstavilo pobudo o postavitvi spominskega obeležja dr.  Matiji Slaviču v Murski Soboti, o poimenovanju ulice oziroma trga po njem. Društvo si prizadeva, da bi mladi in starejši dobili možnost učenja prekmurskega jezika kot izbirnega predmeta v šolah ter v programih izobraževanja odraslih.

Prekmursko društvo General Maister Murska Sobota je ob tej priložnost prevzelo in razvilo društveni prapor. Pri tem so jim finančno pomagali Zveza društev generala Maistra, Mestna občina Murska Sobota, občine Moravske Toplice, Rogašovci in Tišina ter člani društva. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2016 ob 10:42 Stewen gost

      PO VOJNI BI RADI BILI VSI GENERALI. SAMI NEKI MAJSTRI!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.11.2016 ob 13:51 gost

        Leta 1918 so vsi tej, katere so zdaj bili na proslavi še v jajcih plavali. Glavno, da so si nadeli kravate in zastonj nekaj pojedli po proslavi. Tukaj je spet Ribaš, kateri je v Murski Soboti eden izmed petih ljudi, kateri so vedno na neki obletnici in prireditvi , kot, da bi bili Einsteine Pomurja. Totalno zgrešeno razmetavanje denarja . Naj občina financira denar iz teh proslav socialno ogroženim iz občine Murska Sobota. Zadnjič prireditev v cerkvi in na njej ljudje iz javne uprave, kateri sploh v svojem življenju ni stopil k maši.

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2016 ob 10:44 gost gost

      Puno brezveznih imen ulic mamo v Soboti, ka so si jih eni bedaki -pametnjakoviči zmišlavali, drugi pa odobrili, tretji pa morali sprejeti. Ge so zdaj ti prej omenjeni, ka bi pojasnili, zakoj se je tak mudilo s spreminjanjem imen ulic? Sebi so delali spomenike? Sicer pa ja, absolutno si ti velikani slovenstva in še nekateri, pa naj so iz katerega koli obdobja zaslužijo obeležja.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2016 ob 14:47 knr gost

      KAJ PA TE GROOOOOFFFFFFF DELA TAM V PRVI VRSTIIIIIIIIIII????????????????????????????????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.11.2016 ob 17:27 gost

      Vsi rdeči na sredini.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.11.2016 ob 20:17 gost

      Vsen tistin ka vidite nonstop neka rdečoga pred sebov, vrvlen ka bi biu general Maister v drugi vojni na strani tistih keri so se uprli nemškomi okupatori, nej pa na strani tistih keri so se z njin zlizali. Verjetno se ja za 360° v grobi obrno gda so čarni prisegnoli zvestobo Nemčiji. Nemčiji od kere je on odtrgo Štajersko, naši čarni so pa jin vse nazaj dali pa še zakunouli so se njin.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.11.2016 ob 8:53 sosedcinober gost

      Židan se naj ukvarja s kmetijstvom, če mu pa do tega ni, pa naj odstopi, z zgodovino se naj ukvarjajo zgodovinarji.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.11.2016 ob 10:59 Stewen+ gost

      ŽIVAN - Slišal sem, da Strici načrtujejo (kot so to storili za Cmerarja), da bi Živan postal nov slovenski premier. Tudi sam je za to nekaj naredil: v vlado je prišel kot "nestrankarski", nato je postal član SD, zdaj pa je SD-predsednik in nekaj malega tudi minister za kmetijstvo. V zgodovino se je zapisal tudi po "romanju" v Vatikan, kjer je sv. Očetu izročil slovensko (prleško) potico. Skrivnostna so božja pot!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.