https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti počastili Spominski dan Združenja Sever v Pomurju

Murska Sobota, 10.12.2016 ob 13:45  

Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje je v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota v petek pripravilo slovesnost ob počastitvi Spominskega dneva Združenja Sever v Pomurju, ki se je odvijalo v prostorih Policijske postaje Murska Sobota.


Zbrane so nagovorili direktor Policijske uprave Murska Sobota mag. Damir Ivančič, ki je povedal, da je prav, da se spomnimo, častimo in čestitamo vsem, ki so takrat sprejemali pogumne in odločne odločitve, da danes lahko živimo v svobodni, suvereni in neodvisni državi Republiki Sloveniji.

Predsednik veteranskega društva Sever za Pomurje Drago Ribaš, se je zahvalil za združenje Sever, policiji, ki jim je vedno stala ob strani, domači Policijski upravi Murska Sobota z direktorjem na čelu, komandirjem policijskih postaj, vsem policistom in drugim delavcem policijske postaje, ki so pomagali skozi leta. V nadalje se je med drugim še zahvalil Zvezi veteranov vojne za Slovenijo, stanovskim društvom, generalu Lipiču, Zvezi borcev NOB na območju Pomurja in vsem krajevnim organizacijam, Območnim združenjem Murska Sobota, Lendava in Gornja Radgona, vsem županom v Pomurju ter vsem veteranom in veterankam. Spomnil pa je, na vedno bolj pomanjkljiv zgodovinski spomin na posamezne ljudi in njihov govor ob posameznih priložnostih. V mislih je imel pred štirimi leti umrlega zadnjega republiškega sekretarja za notranje zadeve Tomaža Ertla, ki je vodil organe za notranje zadeve v dveh mandatih.

Slavnosti govornik predsednik Združenja Sever dr. Tomaž Čas je opisal manj znane vendar zalo pomembne aktivnosti slovenske milice in slovenske politike konec 80. let dvajsetega stoletja, ki jih lahko uvrščamo med pomembne, demokratične in osamosvojitvene procese. Uprli so se zahtevi, da je treba uniforme milice v celotni državi urediti tako, da nihče ne bi opazil, da je miličnik prestopil republiško mejo; uprli so se poskusu vzpostavitvi enotnega informacijskega sistema v Jugoslaviji in pritiskom Jugoslovanke ljudske armade v pošiljanju pristojnosti vojakov pri varovanju državne meje Republike Slovenije iz sto metrskega pasu v en kilometrski pas. V primeru izrednih razmer pa celo v 5 oz. 10 kilometrski pas. Uprli pa so se tudi širjenju zvezne pristojnosti na področju javne varnosti.

Udeleženci proslave so prisluhnili članom Policijskega orkestra in prijateljem, ki jih je združilo zborovsko petje. Povezovalka programa je bila Suzana Rauš.

V skladu s Pravilnikom o priznanjih policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje so podelili pisne zahvale za leto 2015. Pisno zahvalo so prejeli: Občina Cankova, Občina Grad in Občina Rogašovci. Poleg teh treh občin sta pisno zahvalo prejeli že občina Murska Sobota in Tišina.

Dobitniki bronastega znaka Sever za leto 2016 so: Peter Horvat, Milena Kovačič, Jožef Ladiha in Bojan Plohl. Bronasti znak osamosvojitve je prejel mag. Damir Ivančić. Srebrni znak osamosvojitve pa Stanislav Filipič. Plaketo osamosvojitve za aktivno sodelovanje in pomoč pripadnikom organov za notranje zadeve pri osamosvajanju Republike Slovenije sta prejela Prostovoljno gasilsko društvo Dolnji Slaveči in Ervin Vagner. V počastitev 27. obletnice akcije Sever je 1. decembra 2016 v Krškem potekala osrednja slovesnost, kjer so bila podeljena visoka priznanja Združenja Sever za leto 2016. Zlati znak Sever so prejeli tudi: Klarič Igor, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota in Policijska uprava Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.