https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Kulturno društvo MARKO Beltinci z ljudsko glasbo in plesom navdušuje vse generacije

29.12.2016  

Kulturno društvo »MARKO« Beltinci s svojimi plesnimi in glasbenimi nastopi navdušuje tako doma kot tudi izven meja Slovenije. O delovanju društva smo se pogovarjali z njihovim predsednikom Rokom Srako.


Kakšni so bili začetki delovanja društva?

Kulturno društvo »MARKO« Beltinci je bilo ustanovljeno leta 2007. Ustanovili so ga mladi in njihovi starši, kateri po končanju osnovne šole niso imeli priložnosti delovati in ustvarjati kot samostojna skupina. S časom se je dejavnost društva poleg folklorne dejavnosti razširila še na glasbeno in pevsko dejavnost.

Vsak začetek je težak, tudi v našem društvu ni bilo kaj drugače. Vse kar smo kot novoustanovljeno društvo imeli, je bila velika volja in ljubezen do ohranjanja ljudskega izročila. Na srečo smo imeli veliko podporo staršev in različnih donatorjev, s pomočjo katerih smo kaj hitro prišli do svojih kostumov (narodnih noš) in plesnih škornjev. Seveda pa ne smemo pozabiti podpore Občine Beltinci in ostale lokalne skupnosti. Danes se lahko pohvalimo, da smo v relativno kratkem času uspeli pridobiti prekmurske delovne kostume (t.i. »bele« noše),  prekmurske pražnje kostume (»svetašnje« noše), ter belokranjske kostume in vse potrebno, kar spada zraven. Tako da smo dokaj dobro »opremljeni« za potrebe izvajanje folklorne dejavnosti. Seveda še obstajajo želje po povečanju kostumske podobe, ampak je danes vse povezano s financami in potrebno je tudi več časa za dokončanje takšnega projekta, kot je nabava folklornih kostumov. Je pa naš naslednji projekt definitivno nabava in izdelava štajerskih kostumov oz. noš.

Zakaj ime Marko? Kakšen pomen oziroma simboliko ima v vašem društvu?

Prebivalci dela Prekmurja - Dolinskega, kjer ležijo Beltinci so že od nekdaj znani kot »MARKI«. Zato smo kar bili kar hitro enotni, da društvo poimenujemo »MARKO«. Sicer pa člani društva ne prihajajo samo iz Beltinec in njene občine, ampak tudi iz Turnišča, Odrancev in  Murske Sobote – skratka vsi mladi, ki jih veseli ohranjanje ljudskega izročila, predvsem plesa, glasbe in petja so v našem društvu dobrodošli.

Koliko članov trenutno šteje?

Trenutno je v društvu več kot 70 članov, od tega je v sekcijah aktivnih okrog 45 mladih. Večinoma so člani društva mladi, srednješolci, študentje, nekateri tudi že zaposleni.

Katere sekcije, skupine znotraj društva imate? Kako sodelujete med sabo?

V društvu delujejo štiri sekcije. Najštevilčnejša in najbolj aktivna Folklorna skupina »MARKO«, Srakova banda, Tamburaška skupina ter pevska skupina Alfa samci.

Vse sekcije pa med sabo sodelujejo. Poleg samostojnih nastopov Srakova banda spremlja FS »MARKO«, prav tako tamburaška skupina, ki spremlja folklornike ob plesanju belokranjskih plesov. Alfa samci so pa pevska skupina, ki je sestavljena pretežno iz plesalcev folklorne skupine.

Katere aktivnosti izvajate?

Poleg vaj in nastopov ki jih izvajajo sekcije društva, člani društva izvajamo tudi nekatere druge aktivnosti – pripravili smo že kar nekaj plesnih delavnic – predvsem za otroke, tudi glasbene delavnice smo že organizirali, tako da svoje znanje in izkušnje prenašamo na mlajše, ki jih zanima ohranjanje ljudskega izročila.

Kaj pripravljate za letošnje leto in morda tudi načrti za prihodnje leto?

Letošnjo sezono smo uspešno zaključili z nastopom na II. delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin, oktobra v Žalcu ter z izvedbo letnega koncerta folklorne skupine »MARKO«, kjer so nastopile vse sekcije društva. Kot gosti so se nam na odru pridružili folklorniki FS Veseli Marki iz Osnovne šole Beltinci, Folklorna skupina Kozje, ter Matejka & Blaž.

Načrti za prihodnje leto pa so veliki – društvo namreč leta 2017 praznuje 10-obletnico, na kar smo se že začeli pripravljati. Znan je že datum praznovanja – sobota, 30.9. bomo obletnico obeležili z letnim koncertom, po koncertu pa bo sledila veselica.

Seveda bo poleg vseh vaj, tudi 3-dnevnih intenzivnih, še kar nekaj nastopov, v zraku pa je tudi še izvedba gostovanja v tuji državi, tako da bo drugo leto dokaj pestro.

Po čem ste najbolj prepoznavni?

Sigurno smo kot društvo najbolj prepoznavni po folklorni skupini »MARKO«, ki se je v dokaj kratkem času obstoja in delovanja uveljavila kot kvalitetna folklorna skupina v severo-vhodnem delu Prekmurja. Malo za šalo, malo za res – leta 2014 je v članku o Državnem srečanju folklornih skupine »Le plesat me pelji« v Beltincih, na kateri je zaplesala tudi FS »MARKO« v opisu naše skupine pisalo, da smo znani po tem,  da veselice praviloma zapuščamo zadnji (smeh). Seveda je poleg vseh vaj in nastopov, pomembno tudi druženje, ki ga v našem društvu prav gotov ne manjka.

Kje vse nastopate?

Nastopamo tam, kamor nas povabijo. Nastopov se radi udeležimo, če nam to le dopuščajo urniki – poleg dijakov in študentov, so nekateri člani že v službah in je včasih kar težko najti skupni termin za vaje, ampak nam na srečo nekako vseeno uspeva. Seveda tudi na račun odrekanja in prilagajanja.

Nastopate tudi v tujini. Kako pogosto in zakaj se udeležujete nastopov na tujem?

V tujino se odpravimo, če je le možno enkrat na leto. Udeležujemo se različnih folklornih festivalov v tujini, kamor se odpravimo na povabilo organizatorjev. Ker je namen gostovanj tudi spoznavanje drugih kultur in imamo tudi nek dogovor, da poizkušamo za vsako gostovanje izbrati drugo državo. Tako smo v devetih letih bili že na Hrvaškem, Belgiji, Nemčiji, Italiji, Makedoniji, Madžarski, Franciji, Srbiji in Pragi. Na teh gostovanjih smo spoznali veliko drugih skupin iz različnih držav in z njimi navezali stike. Organizacija teh gostovanj in izvedba le teh je ene vrste nagrada za člane vseh sekcij za celoletni trud, ki ga namenijo za vaje in nastope.

S katerimi društvi se največ povezujete oz sodelujete?

»Marki« največ sodelujemo z društvi, ki se ukvarjajo z enako ali vsaj podobno dejavnostjo kot naše sekcije.

Pripravljate še kakšne aktivnosti za prihodnje tedne, mesece?

Do konca leta sledijo redne tedenske vaje folklorne skupine. Naj omenim, da smo v četrtek, 15.12. člani društva v Ljubljani izvedli plesno delavnico prekmurskih ljudskih plesov v okviru projekta – Vstop v slovensko plesno hišo, ki jo je organiziralo Kulturno in etnomuzikološko društvo FOLK Slovenija.

Nam lahko malo opišete vaše vsakoletni koncert, kot ste ga imeli pred kratkim?

Namen letnega koncerta je prikaz celoletnega dela sekcij. Odločili smo se, da bo poleg domače FS »MARKO« in FS VESELI MARKI na folklornem večeru nastopila tudi folklorna skupina iz druge pokrajine. Lani je to bila Folklorna skupina iz Markovec pri Ptuju, letošnje leto FS Kozja, kdo bo pa gost drugo leto, pa naj še ostane skrivnost.

V preteklosti smo letni koncert že organizirali, po dvoletnem premeru smo ga lansko leto spet izvedli, zaradi zelo dobrega obiska in še boljših odzivov pa smo se odločili da bo postal vsakoleten. Zadnja dva sta bila izvedena zadnjo soboto v novembru, kot sem že prej omenil pa ga bomo drugo leto izvedli zadnjo soboto v septembru.  Kako bo pa s terminom leta 2019, pa se bomo še odločili.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.