https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pravljične jaslice obogatile rakičanski dvorec

Rakičan, 15.12.2016 ob 10:00  

Jaslice so del zgodbe o pravljični deželi.


Domače jaslice Rudija Kereca iz Murske Sobote so njegove vnuke in okoliške otroke navduševale že v preteklih letih, letos pa je na pobudo RIS Dvorca Rakičan izdelal novo postavitev, ki je na ogled vsem obiskovalcem dvorca.

Jaslice predstavljajo pravljično deželo, ki je postavljena na treh nivojih. Prvi del je namenjen votlini, kjer kraljuje sneguljčica s sedmimi palčki, nato se pravljica preseli na trg z meščanskimi hišami in cerkvijo, zatem pa se preko žuborečega potoka spusti še nivo nižje, kjer v kmečki vasi domujejo pastirji in ovce. V tem okolju se nahaja tudi hlevček, kjer sta Jožef in Marija povila Jezuščka.

Kot pravi Rudi, njegova želja ni bila ustvariti klasičnih jaslic, ki jih iz svojih domov poznajo otroci, ampak s pravljično deželo prikazati prav pravljičnost božičnega praznika.

Celotna postavitev je delo Rudijevih rok in je zgrajena iz bal sena, maha, lesa in smrekovih vej, hiške in hlevčki pa so narejeni iz gipsa in stiropora. Posebno atmosfero v pravljični deželi ustvarijo žuboreči potok in na tisoče lučk, ki osvetljujejo pet krat štiri metrov veliko kuliso. Za izdelavo pravljične dežele je Rudi potreboval deset dni.

Jaslice si lahko ogledate vsak dan vse do 23. decembra in ponovno tudi 26. decembra, ko bo v Konjeniškem centru Dvorec Rakičan potekal blagoslov konj. Ogled je možen od ponedeljka do petka med 9.00 in 21.00 uro, v soboto med 8.00 in 22.00 uro ter v nedeljo med 8.00 in 20.00 uro ter je brezplačen. Jaslice so postavljene v galeriji, ki se nahaja med prvim in drugim nadstropjem.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.