https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Beznovcih na Štefanovo že 13. blagoslovili konje

Beznovci, 27.12.2016 ob 8:00  

Turistično društvo »Vrtnica« Beznovci je povabilo na 13. Tradicionalno srečanje konjerejcev občin Puconci, Cankova in Grad, ter na blagoslovitev konj na Štefanovo. Dogodek je potekal pri vaški kapeli v Beznovcih.


»Konji so plemenite živali, ki so v zgodovini človeka vedno imele pomembno vlogo. Nekoč so ljudem pomagale pri delu na polju, danes pa jih večina lastnikov ima predvsem iz vidika športa,« je bilo povedano v Beznovcih v sklopu 13. Tradicionalnega srečanja konjerejcev. Sv. Štefan je zavetnik konj in živine in praznik sv. Štefana se že od konca četrtega stoletja obhaja takoj za božičnim praznikom. Tako je tudi tega dne na Štefanovo v Beznovcih cankovski župnik Ivan Kranjec blagoslovil vse konje. V sklopu prireditve so lastnikom podelili tudi priznanja. Vse zbrane so pozdravili podpredsednica TD »Vrtnica« Beznovci, župan občine Puconci Ludvik Novak in župan občine Cankova Drago Vogrinčič, ki so jim ob tej priložnosti zaželeli tudi srečno in predvsem zdravo prihajajoče leto 2017.

V bogatem kulturnem programu so nastopili njihovi najmlajši, katerih nastop je bil bogato poplačan, saj se je s kočijo pripeljal tudi Dedek Mraz, ki jim je naročil, da tudi v prihodnje morajo ubogati starše in jim razdelil darila. Na ta način so se v Beznovcih poslovili od leta, ki se izteka in se hkrati že ozirali naprej, da bi podprti z blagoslovom, stopili v novo leto. V preostanku prazničnega popoldneva pa je zadišalo po slastnih langaših in kuhanem vinu.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.12.2016 ob 18:42 Stewen+ gost

      ŠTEFAN, PRVI MUČENEC - Dan po Božiču, 26. december, ki je bil letos v ponedeljek, je bil tudi tokrat vsestranski, zato najmanj trije vzroki za praznovanje in vse, kar sodi zraven (jedača in pijača ter še kaj - seveda le za poročene).---Najprej: god vseh Štefanov in drugih, ki majo podobna imena.--- Na drugo mesto glede na časovno obdboje uvrščam dan samostojnosti in enotnostoti, a se pomena te pridobitve premalo zavedamo; --- na tretje meso pa dajem blagoslovitev konj. Kaj pa je blagoslovitev? Kropljenje z vodo in klicanje božjega varstva, v tem primeru velja za konje. Zame je konj najlepša žival na svetu in vsestranski človekov pomočnik. Se strinjašaš, dragi bralec?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.