https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Mladi iz Evrope prebujali Mursko Soboto

28.12.2016  

Na mladiski izmenjavi, v sklopu Erasmus + programa, je 34 mladih iz Slovenije, Bolgarije, Romunije in Nemčije ter njihovih mladinskih vodij, osem dni v decembru 2016, v Rakičanu iskalo ideje za oživitev mestnih središč. Te potenciale so poskušali prenesti v mestno središče v Murski Soboti. Mestno jedro v Murski Soboti so mladi želeli predstaviti tudi kot prostor socialnega vključevanja ljudi na robu družbe.


Cilj projekta, katerega vodilni parner je Zavod Julijus, je, da pri mladih brezposelnih spodbudijo  možnostih socialnega vključevanja na javnih dogodkih.

Na izmenjavi so naredili analizo ukrepov in aktivnosti v krajih na področju mladine. Analizirali so mladinske dejavnosti. Naredili so ankete med občani, kjer so analizirali rezultate ankete med mladimi v občini in pridobili sliko stanja, poznavanja in zavedanja o vlogi in položaju mladih ter o stopnji zavedanja in vključenosti mladih v odločevalske procese v lokalni skupnosti. Udeleženci mladinske izmenjave so v mestnem središču analizirali težave in s pomočjo podjetništva ter socialnega podjetništva prepoznali priložnosti, ki  jih ponuja mestno jedro.

Ker je Murska Sobota že od nekoč slovela po "senju" (sejmu), so mladi pripravili tudi stojnico na Mikloševem sejmu in predstavili ideje, ki jih bomo sami naredili in s katerimi bi lahko v center privabiti lokalno prebivalstvo. Na podlagi analiz so pripravili priročnik z naborom idej, pričakovanj in potreb mladih v krajih na vseh področjih javnega življenja, ki neposredno ali posredno zadevajo mlade. Priročnik Wake up city so predstavili županu mesta Murska Sobota, Aleksandru Jevšku.

Po izmenjavi bodo partnerske organizacije v svojih krajih predstavile primere dobrih praks in želje mladih ter strategijo za mlade v mestni občini Murska Sobota.

Priročnik Wake up city si lahko ogledate v priponkah:

Fotogalerija

Komentarji

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.