https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomurske mlekarne bodo leto zaključile z okoli 1,5 milijona evra dobička

29.12.2016 ob 14:00  

Podobno kot lani bodo Pomurske mlekarne, ki so uspešno prestale prisilno poravnavo, tudi letos imele okoli 1,5 milijona evrov dobička. Po besedah direktorja Roberta Serca je njihova vizija postati ena od bolj učinkovitih butičnih mlekarn na svetu. Nameravajo ponujati izdelke z najboljšim razmerjem med kakovostjo in ceno.


Izjemno kakovost trajnega mleka Pomurskim mlekarnam priznava trg in njegov delež se povečuje, je za STA povedal Serec. Pomurske mlekarne vozijo trajno mleko v najbolj luksuzne hotele v Hongkongu, po novem letu pa bodo prvo pošiljko poslali tudi na Kitajsko, predvsem zato, da spoznajo postopke in možne zaplete ter vzpostavijo zaupanje. Kitajskega trga se namreč lotevajo previdno. Pri tem pa se zavedajo, da nimajo takšnih možnosti kot kakšna nadnacionalka. Ob kakšnem večjem naročilu bi namreč bili v zadregi, saj ta hip ne morejo ponuditi mleka - ker ga nimajo. Vso proizvodnjo za januar imajo popolnoma razprodano in kot kaže, bo tudi začetek naslednjega leta zelo uspešen, je povedal direktor Pomurskih mlekarn Robert Serec.

Na letošnjem ocenjevanju na sejmu Agra so vse tri vrste njihovega masla dobile vse možne točke, v kakovostnem vrhu je tudi njihova tradicionalna skuta. V mlekarnah izdelujejo mleko v prahu najvišje kakovosti, kot ga ni 500 kilometrov naokoli, a ta hip se njegova proizvodnja zaradi predrage surovine ne izplača je dejal Serec, ki je tudi prepričan, da bo njihova sirarna v Ljutomeru ostala ena od klasičnih, saj bo v desetih letih v Evropi ostalo le nekaj mlekarn, ki bodo izdelovale klasični ementalec.

Navadni upniki morajo biti iz postopka prisilne poravnave poplačani do 11. julija 2017 v višini 5,3 milijona evrov in Serec je prepričan, da tudi bodo. Za prihodnjih pet let pa napoveduje tudi zahteven naložbeni ciklus v višini med 10 in 12 milijoni evrov ter dodaja, da bodo mlekarno iz starega dela preselili v novega, se tehnološko posodobili, skrajšali linje, znižali stroške procesov, postali bodo bolj konkurenčni, ker se morajo pripraviti na morebitno novo krizo, ki bo zagotovo prišla.

Trenutno je v Pomurskih mlekarnah zaposlenih 133 delavcev, potem ko jih je v zadnjem dobrem letu dni odšlo 30. Nekateri so odšli v pokoj ali sporazumno, nekateri so morali oditi tudi iz poslovnih razlogov, ker niso dosegali rezultatov. "Brez rezov na žalost ni šlo, vendar pa tudi negotovosti, kot je bila ob mojem prihodu, ni več," je še povedal prvi mož Pomurskih mlekarn.

Lastniki Pomurskih mlekarn so DH-storitve (60,2 odstotka), Mlekarska zadruga Ptuj (13 odstotkov), madžarski podjetji Kerka Genetics in Tyrol (13,6 in 11,2 odstotka) ter z minimalnimi deleži Kmetijska zadruga Radgona, Pomurski sejem in Media.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.