https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

S projektom Delat grem! V Lendavi za večje možnosti zaposljivosti mladih

Lendava, 6.1.2017  

Mladinski svet Lendava je partner v projektu Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC MB), ki želita mladim omogočiti lažji prehod v svet dela. Projekt Delat grem! je financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport objavilo v juniju 2016 ter iz Evropskega socialnega sklada.


Projekt, ki je vreden skoraj 200 tisoč evrov, je namenjen brezposelnim mladim med 15. in 29. letom starosti, ki aktivno iščejo zaposlitev in se izobražujejo, dijaki in študenti zadnjih letnikov ter tudi migranti in etnične manjšine. V aktivnosti programa bo vključenih 293 mladih, med katerimi naj bi jih 20 v času trajanja projekta našlo zaposlitev.

Program Delat grem! bo mladim ponudil sklope različnih usposabljanj, skozi katera bodo udeleženci krepili različna znanja in kompetence ter tako povečali možnost za svojo zaposljivost. Usposabljanja bodo tako s področja osebne rasti in asertivnosti, kot tudi praktična usposabljanja, vezana na razvoj idej, ki jih imajo mladi, srečanj s potencialnimi delodajalci ter možnost opravljanja usposabljanj pri različnih delodajalcih. V usposabljanja so vključene tudi teme s področja kulturnih in kreativnih industrij, saj kot pravi Tanja Veber iz MKC MB, so kulturne in kreativne industrije eden najhitreje rastočih sektorjev na svetu.

Trije sklopi aktivnosti

Program je razdeljen na tri vsebinske sklope, in sicer Knjižnico znanj, Banko povezovanj in Razvijanje mladih sanj, vsak izmed njih pa bo mladim ponudil svojevrstna usposabljanja. Sklop Knjižnica znanj bo udeležencem ponudil seznanitev z mednarodno metodo Žive knjižnice, ki bo v projektu uporabljena v namene zaposlovanja, udeleženci pa bodo imeli priložnost spoznati delo pri različnih delodajalcih, ki bodo sodelovali pri sami Živi knjižnici; sklop Banka povezovanj bo udeležencem ponudil kvalitetna usposabljanja s področja projektnega dela, možnosti razvoja lastnih idej ter priložnost spoznati delo pri različnih delodajalcih, sklop Razvijanje mladih sanj (v lendavi se bo izvajal le ta sklop) pa je razdeljen na dva podsklopa. V okviru sklopa Razvijanje mladih sanj se bodo izvajala tedenska usposabljanja, ki bodo mladim ponudila konkretna, praktična znanja o tem, kakšne kompetence in orodja potrebujejo za vstop na trg dela, poleg tega pa bodo mladim na voljo delavnice s področja kreativne in kulturne indistrije.

Tekom projekta bo izvedenih 37 vsebinsko različnih usposabljanj, nekatera izmed njih se bodo tekom trajanja programa večkrat ponovila. Poleg osrednjih delavnic, bo v projektu izvedenih tudi nekaj spremljevalnih aktivnosti, med drugim konference, seminarji, izdelani bodo priročniki in spletna baza.

Delavnica vsak teden v Lendavi

V Lendavi se bodo izvajala tedenska usposabljanja iz sklopa Razvijanje mladih sanj. Udeleženci bodo lahko vse do konca avgusta sodelovali v delavnicah Kdo sem, kam grem in kaj je moja pot?, Kako se predstavim (življenjepis, video življenjepis, razgovor za službo), Vrste zaposlitev in zaposlitvenih priložnosti, Retorika in mreženje ter nekaj usposabljan po želji mladih. Delavnice potekajo vsak teden v prostorih Mladinskega sveta Lendava in bodo potekale vse do avgusta. Podrobnosti so na voljo na Facebook strani – TUKAJ. Kot so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci pred pričetkom prve delavnice, pri projektu sodeluje tudi Zavod RS za zaposlovanje, ki bo na delavnice napotil primerne kandidate, ter Dvojezična šola Lendava, katere dijaki bodo na dealvnicah krepili kompetence, ki jim bodo omogočile lažji prehod na trg dela. 

Vsakdo se lahko poleg delavnic v Lendavi udeleži tudi aktivnosti, ki se bodo izvajale v Mariboru, pri čemer bodo izvajalci projekta udeležencem povrnili tudi potne stroške in morebitne stroške nastanitve v primeru večdnevnih aktivnosti. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.