https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Lendavi v letu 2016 beležijo izredne uspehe gospodarstva

10.01.2017 ob 10:00  

Gospodarska klima v občini Lendava je dobra, gospodarski kazalniki v preteklem letu pa najboljši po letu 2008, kar se odraža tudi v zmanjševanju brezposelnosti in večjem optimizmu za leto 2017, so ugotavljali na ponovoletnem srečanju z gospodarstveniki v Mestni hiši.

Župan mag. Anton Balažek se je zahvalil podjetnikom in gospodarstvenikom za dosežke in poudaril, da je realna slika še boljša, saj v gospodarskih kazalnikih za občino Lendava niso upoštevani deleži podjetij kot so Ilirija, Lek, Filc in Terme Lendava, ki imajo svoje sedeže v drugih občinah. Občina se bo v prihodnje osredotočila predvsem na zagotavljanje dobrih pogojev za nadaljnji gospodarski razvoj, komunalnih storitev vključno z informacijsko tehnologijo in zanesljive požarne varnosti. Skupaj z Dvojezično srednjo šola Lendava se bo osredotočila tudi na zagotavljanje ustreznih kadrov, o čemer sta spregovorila ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl in profesor Slavko Režonja.

Foto:lendava.si

Predsednik Pomurske gospodarske zbornice Štefan Sobočan je v oceni pomurskega gospodarstva za leto 2016 izpostavil rast izvoza, ki se je v primerjavi z letom 2015 povečal na 1,6 milijarde evrov oziroma za 16 odstotkov. Tudi direktor Pomurske gospodarske zbornice Robert Grah je povedal, da je Pomurje izvozno najbolj rastoča regija v državi in tako je izvoz tisti, ki prinaša sredstva tudi za nove investicije v regiji. Zbranim gospodarstvenikom je predstavil načrtovane razpise v letošnjem in prihodnjem letu.

O trendih in priložnostih v turizmu je spregovoril Igor Magdič iz Save turizma in v oceni preteklega leta izpostavil pozitivne trende in rekordne kazalnike tudi v lokalnem okolju ter pozdravil projekt turizma v zidanicah. Gospodarske spodbude in projekte, ki jih Slovenija in Madžarska namenjata zato, da bi mlade na narodnostno mešanem okolju obdržali doma in povečali zaposljivost, je predstavil podžupan občine in predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferenc Horváth.

Župan je zbranim predstavil tudi projekt Evropska prestolnica kulture, ki je za Lendavo predvsem gospodarski projekt in za katerega ni pomemben samo cilj, ampak predvsem proces, pri katerem bomo poskušali čim bolj vključiti javno-zasebno partnerstvo in podjetniške ideje. V stoletju mreženja bomo ta projekt peljali skupaj s partnerskimi mesti. Župan je zbrane med drugim pozval k zaposlovanju lokalnega prebivalstva, ki bi poleg zmanjševanja brezposelnosti pozitivno vplivalo tudi na proračun občine, kot izziv za prihodnje leto pa izpostavil čim večjo sinergijo med gospodarskim in javnim sektorjem.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2017 ob 15:00 gost

      izvoz?????? Chartago, Boxmark, Planika in v M. soboti tri tuja podjetja!!!!!I IZKUPIČEK - V DRŽAVAH LASTNIKOV TEH FIRM - PORAST DPP-a, V SLOVENIJI PORAST SUŽENJSTVA DELAVCEV, KOT POROČAJO CIVILNE IN HUMANITARNE USTANOVE, TI DELAVCI, ki v teh firmah delajo PEOSIJO POMOČ, tudi državno. DRŽAVA PA TEM DELAVCEM NABIJA ŠE DAVKE, in kaj torej: ALI SUŽENJSTVO DOMA- ALI V TUJINI, ko te država ponovno izigra.IN VODITELJI TEH švabsko- slovenskih firm. KDO SO????. DIKTATORJI, poocebljeni v rajhu, pripadniki Deučlanda, KO ŠE SLOVENSKI DELAVEC NA SVOJI ZEMLJI MORA OBISKOVATI tečaje nemščine, primer iz omenjenih firm. To, pa vemo, da je nekdo že hotel podjarmiti narod- SVOBODNI NAROD SVOJIH KORENIH!!!! A JE ZGODOVINA TAKO-TAKO DAAAAAAALLLLLLLLEEEEEEEČ?

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.01.2017 ob 19:57 gost

        Če ne bi bilo Carthagoja bi bilo 650 ljudi na zavodu,doma pri mama hotel,samo ne vem če ti to ravno razumeš ....

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2017 ob 19:55 Marmur gost

      Zakaj si tako črnogled(a)? Ali ne bi bilo še slabše, če teh podjetij sploh ne bi bilo pri nas? Verjetno nekateri delavci res prosijo za socialno pomoč, večina pa prav gotovo ne. Veliko jih tudi zapravlja zaslužek po nepotrebnem - za cigarete, telefoniranje, popivanje ...

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2017 ob 20:34 gost

      GOSPOD MARMUR, A SI SI POGLEDAL PRISPEVEK NA pop tv, KO JE ŠTUDENTKA OPRAVLJALA DELO, KAO ZAPOSLENA PRI firmi? A SI VIDEL, KAJ POČNEJO KAPITALISTI Z SUŽENJSKIM NARODOM, kake strupe jedo DELAVCI, pa ne upajo pisniti????? A BI TI JEDEL VSAK DAN STRUPE, GOVNAR brez svojega dostojanstva in odločnega - NE DELAT V POGUBNEM KAPITALISTIČNEM SVETU, BANDI IZKORIŠČEVALNI. Tudi doma se da živet, brez stresov, izkoriščevanj in diktatorskih sistemov, konju jedan!

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.01.2017 ob 8:59 Marmur gost

        Joj, ti pa res znaš biti strupen in žaljiv! Tvojega zadnjega stavka sploh ne razumem. Najprej navajaš, da je vse narobe, potem pa končaš s trditvijo, da se da tudi doma živeti brez stresov, izkoriščevanj in diktatorskih sistemov ter dodal "konju jedan". Izražanje pa takšno!? Veš, kapitalistični sistem ni nujno slaba stran. To potrjujejo skandinavske države ( Švedska, Norveška, Finska), ki so deklarirane kot kapitalistične, pa je tam ljudem precej dobro. Kuba in Severna Koreja pa imata komunistični sistem, ljudje pa živijo v revščini. Zamisli se malo o tvojem zbeganem "komentiranju".

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2017 ob 21:02 krepostnik gost

      Še eno bluzenje lendavskega šefa. Prej je bil na udaru stolp, pa si ne upa povedati, koliko in kaj je stolp prinesel lendavskemu gospodarstvu. Sedaj bo mantra EPK. In isto bo, ko bomo govorili o izkupičku. EPK je samo in izključno kulturni projekt. Od tega nobeno mesto ni imelo gospodarskih učinkov in tudi Lendava ne bo. Ljudje z magisteriji bi pa to ja morali vedeti. Lendavski gospodarstveniki pa tako blaženo gledajo, kot da so v Vatikanu. Pa še vedno vse verjamejo. Oprostite na pesimizmu in odkritosti.

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.01.2017 ob 21:53 gost

      Prekmurski narod "obožuje" švabska delovna mesta, švabi trljaju ruke od dobička, država kasira davke od sužnjev, ha, ha, ha.....

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.01.2017 ob 10:59 gost

      KOT se sliši (mediji), bise naj zavzemali za 36 urni delovni teden, Chartago baje dela od 6:00 - 15:00, (kar 9 ur dnevno) Nekatere firme, tudi na Goričkem, še dalj, ob sobotah itd, to pripovedujejo bivši delavci Mure. Dragi sužnji v teh firmah, ZAVEDAJTE SE, da vsaka nadura, plačana ali ne PRINAŠA SAMO KAPITAL LASTNIKU, od tega delavec ne dobi niti centa. To je zgolj in samo dobiček kapitalista, od katerem delavec-suženj lahko samo sanja. Res ste delavci in vaši prečudoviti zagovorniki - sindikalisti v glavah veliki "srmačeki". Ko se o tem pogovarjamo ste vsi samo tiho.

      0 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2017 ob 19:51 Marmur gost

        Gost ob 10.59 si med drugim zapisal, da "vsaka nadura, plačana ali ne, prinaša samo kapital lastniku, od tega delavec ne dobi niti centa". Kako delavec ne dobi nič, če je nadura plačana?! In če navajaš podatke, bi bilo pošteno, da bi bili le-ti preverjeni, ne pa, kot si napisal, da v Chartagu delajo BAJE OD 6.00 DO 15.00. Jaz priznam, da tega ne vem, sem pa skoraj prepričan, da si v podjetju ne upajo kršiti naše zakonodaje.

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      13.01.2017 ob 17:08 gost

      Lendavski šerif za razvoj in obuditev gospodarstva v Lendavi ni naredil prav nič.KAKO GA NI SRAM SKLICEVAT TAKE SESTANKE ,PA DA SE HVALI Z IZREDNIMI USPEHI V LENDAVSKEM GOSPODARSTVU...CARTAGO TI JE ODŠEL ,LOGISTIČNO SREDIŠČE MULERJA TUDI ,PA PLIN TI JE POBEGNIL ,,PA ŠE IN ŠE ..IN IMA JAJCA ,DA SE HVALI!!TURIZEM ŽELI V LENDAVI??MA MAG..

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.