https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Po šestih letih so v ormoški kleti spet pričakali ledeno trgatev

11.01.2017 ob 13:00  

V največji slovenski kleti P&F Jeruzalem so se v nedeljo zgodaj zjutraj pri - 12 stopinjah Celzija odpravili v vinograd z imenom Topol v Rinčetovi grabi  in se po dolgih šestih letih znova lotili zadnje ledene trgatve letnika 2016.  

 

Direktor in glavni enolog ormoške kleti Mitja Herga je po zadnji trgatvi letnika 2016 povedal, da pričakujejo iz sorte chardonnay 380 litrov izjemnega ledenega vina, ki je med poznavalci in ljubitelji žlahtne kapljice zelo cenjen.

Od zadnje ledene trgatve je minilo kar šest let. Razlog za to se skriva v prav posebnih pogojih, ki jih ta zahteva. Grozdje mora namreč izpolnjevati zdravstvene in zrelostne pogoje, ki so zakonsko opredeljeni. Temperatura zraka mora biti dovolj nizka, da grozdne jagode v celoti zamrznejo, kar v praksi pomeni dolgotrajen mraz s temperaturami, ki gredo tudi pod minus 10 stopinj Celzija, sladkorna stopnja pa mora biti vsaj 128 stopinj Oe. Bolj kot je nizka temperatura, boljše je, saj ta vpliva na zgoščevanje sladkornega soka, ob tem pa tudi stiskanje grozdja poteka kontrolirano pri temperaturi pod lediščem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Foto: FB Jeruzalem Ormož

Letošnje ledeno vino bodo po besedah Herge prvič ponudili konec leta 2018 in to pod novo blagovno znamko, ki pa je v tem trenutku še ne želijo razkriti. "Vino bo zagotovo prava poslastica za vse čute, z vabljivo zlato rumeno barvo, razkošnimi notami suhega sadja in dolgim žlahtnim pookusom," je še dejal Herga.

Ormoško-ljutomerska klet je eden vodilnih slovenskih izvoznikov vina in Vinar leta 2016. Od leta 2009 skrbi za družbo družina Puklavec, sicer pa se ponaša z več kot 80-letno vinarsko tradicijo.

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.