https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski pacient o svoji slabi izkušnji ob prevozu z reševalnim vozilom

18.01.2017 ob 8:00  

Izpoved pomurskega pacienta, ki očita neprimerno obravnavo ob prevozu z reševalnim vozilom po operativnem posegu, potem ko so v vozilo sprejeli še dva pacienta, vendar reševalci očitano zavračajo.

»Imel sem že dosti izkušenj z našim zdravstvom, vendar želim zadnjo predstaviti javnosti z namenom, da se to ne bi več dogajalo,« po poročanju Večera, pravi Franc Šantavec. Bil je napoten na koronarografijo, opravili so mu jo v Celju, drugi dan po posegu pa je lahko zapustil bolnišnico. Ponj je okrog 11. ure prispelo reševalno vozilo Zdravstvenega doma (ZD) Murska Sobota. Vozilo je bilo dotrajano in že pri vožnji sede, pravi, je čutil močnejše tresljaje, ležati pa ni mogel zaradi težav, ki jih ima po posegih na hrbtenici. V bojazni, da bi mu rana začela krvaveti, ker jemlje zdravila proti strjevanju krvi, je med vožnjo s pritiskom roke zavaroval mesto posega, ki so mu ga tokrat tudi povezali. Vožnja pa je bila zanj neprijetna še zaradi slabosti, ki jo je čutil.

Fotografija je simbolična

Foto: slovenskenovice.si

Ne domov, ampak še na Pohorje

Medicinska sestra, ki je bila ob vozniku na sprednjem sedežu, ga ni vprašala po počutju in tudi ne, kakšen poseg je imel v Celju, prav tako ni pogledala odpustnice, ki jo je imel pri sebi, pravi. Kljub slabemu počutju med vožnjo, ki se je stopnjevalo, pa so z reševalnim vozilom namesto proti domu zavili proti Hočam, tam v vozilo sprejeli še enega bolnika in potem šli še po enega v mariborsko bolnišnico. Vožnja po vijugasti cesti je Šantavca tako izčrpala in bilo mu je tako slabo, da je v Mariboru vozniku in medicinski sestri povedal, da ne more več nadaljevati vožnje in da bo izstopil. To je tudi storil in poklical sina, naj pride ponj. Ker pa je bilo v Mariboru še drugo reševalno vozilo murskosoboškega zdravstvenega doma in ker je njegov voznik opazil, kako je z njim, so ga z drugim vozilom odpeljali domov. Svojo izkušnjo je Šantavec dan pozneje najprej predstavil odgovornemu za reševalne prevoze, vendar v pogovoru z njim ni imel občutka, da bi mu res prisluhnil, zato se je z zdravstveno dokumentacijo in svojo pripovedjo oglasil v uredništvu Večera.

ZD: »Več, kot mu je pripadalo«

Iz murskosoboškega ZD so uredništvu Večera o dogodku poslali pisno pojasnilo. Pravijo, da je pacientu po zakonodaji in glede na njegovo zdravstveno stanje ob odpustu iz bolnišnice pripadal sanitetni prevoz. »Dejansko pa mu je naš zavod zagotovil nenujni reševalni prevoz v sestavi zdravstveni reševalec voznik in zdravstveni reševalec spremljevalec, kar mu glede na izdani nalog in glede na zdravstveno stanje ob sprejemu v bolnišnico in odpustu iz nje sploh ne bi pripadalo,« so pojasnili.
Navajajo tudi, da je tega dne njihova ekipa v Splošno bolnišnico Celje prispela po dogovoru, pri čemer pa pacient še ni bil odpuščen, tako da ga je ekipa do ureditve odpustne dokumentacije počakala. Na njegovo željo ga je zdravstveni reševalec spremljevalec poiskal na kardiološkem oddelku in ga spremljal do vozila. Ob odpustu je pacient samostojno hodil in sam naročil prevoz iz bolnišnice. Ekipa je upoštevala navodila odpustnega zdravnika, da se odpušča v domačo oskrbo. Ob vstopu v vozilo mu je bilo ponujeno, da lahko leži ali sedi. Pacient je izrazil željo, da bo sedel, prav tako je bil povprašan o nastavitvi temperature v vozilu, pojasnjujejo v ZD.

Foto: ustanove.zdravstvena.info

Da drugi ne bi predolgo čakali

Na poti je ekipa prejela klic, da na Slivniškem Pohorju, na oddelku za pljučne bolezni (UKC Maribor), čaka pacient, ki bi ga bilo treba odpeljati. Pozneje pa še klic za prevoz pacienta iz Maribora (UKC Maribor). O obeh poteh je bil pacient obveščen in ekipi ni nasprotoval, navajajo v ZD. Namen prevoza pacientov s Slivniškega Pohorja in iz Maribora pa je bil, da ne bi predolgo čakala na drugo sanitetno vozilo. Pri postanku v UKC Maribor pa je pacient, ki se je pritožil, izstopil. Ker je bilo na samem kraju drugo sanitetno vozilo ZD, so mu ponudili prevoz, kar je pacient sprejel, in odpeljali so ga domov, v domačo oskrbo. V letu 2016 so v ZD Murska Sobota opravili skupno 11.500 prevozov, še pravijo, omenjena pripomba pa je prva tovrstna, ki so jo prejeli.

ZZZS: Skoraj nihče se ne pritožuje

Čez storitev prevoza z reševalnim vozilom se je lani v murskosoboški enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pritožila le ena zavarovanka. »Storitev je opravil zasebnik, primer pa smo rešili s pogovorom z izvajalcem storitve ter pritožnico. Ugotovili smo, da je bila storitev opravljena ustrezno, vendar je problem nastal zaradi slabe komunikacije,« je povedal direktor Ivan Tibaut.
V Pomurju opravljajo sanitetne in nenujne reševalne prevoze trije zasebniki, Rešilna, Preindl in Nedeljko, in štirje zdravstveni domovi, glede na število prevoženih kilometrov pa je zgolj ena pritožba v lanskem letu zanemarljiva, pravi Tibaut, več jih niso imeli niti prejšnja leta. Vsi prevozniki se namreč zelo trudijo, da bi ohranili ugled dobrega prevoznika, do tega jim je veliko tudi zato, ker so te storitve plačane po opravljeni realizaciji.

Storitev sanitetnega in nenujnega prevoza je v osnovi plačana po prevoženih kilometrih, vendar obstaja razlika. Če bolnik pri prevozu potrebuje spremljevalca, se plačajo vsi prevoženi kilometri plus dvakrat startnina po 30 kilometrov, in sicer na začetku, ko se vozilo odpravi po bolnika in ko ga naloži. Če bolnik ne potrebuje spremljevalca, je to sanitetni prevoz, plačajo pa se samo tisti prevoženi kilometri, ko je bolnik v reševalnem vozilu. Tudi v tem primeru se dvakrat plača startnina, in sicer vsakič 16 evrov. Pri sanitetnih prevozih torej prevozniki težijo k temu, da je vozilo vedno zasedeno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.01.2017 ob 10:19 wwww gost

      Očitke zavračajo .Seveda kdo pa bo pripoznal napake

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.01.2017 ob 11:18 gost

      baba ka baba zelo nesramna je ta sestra je z goričkoga in se vidi kak ravna z pacijenti v zdravstvenom domu je najbolša medicinska sestra alma od dr vereša res pohvale grejo samo njej za pacijenta se zavzame in kučan melita

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.01.2017 ob 11:41 GOST gost

      GHG

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.01.2017 ob 11:43 GOST gost

      ka ne gučimo o radiči in njegovom tehniki aleši oba sta nej za delo z ljudmi

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.01.2017 ob 13:29 gost

      Naj bi šel z taxijem.. Reševalno vozilo je.. Ne pa limuzina. lahko je srečen da so ga sploh prišli iskat

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.01.2017 ob 14:07 gost

      po mojem si je gospod sam kriv. Da ni povedal sestri, kaj ima za problema, mogoče krvavitev in podobno si je popolnoma sam kriv. Sam sem se znašel v podobni situaciji in če sam nebi povedal zdravnici, kaj me tare, kako bi ona vedela, kako se počutim. Pa ja vsak mora svoje tegobe zaupati zdravniku, tudi zdravniki niso taki umetniki, da bi vedeli, kaj človek remišljuje, če ta saam ne ve, kaj bi rad. Povedati, ne se bati, tako tud zdravnik ima drugo mišljenje, po zdravniški etiki pa je zato tam, da ti pomaga, saj je zato tudi plačan. Amen.

      4 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.01.2017 ob 18:07 marš gost

      bole zarežaste sestre kak je ova divja svija v lotmerke pa nega nigi

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.01.2017 ob 18:38 gost gost

      trudijo se vsi ampak včasih ne gre ,tudi ljudje niso najbolj prijazni in pacienti imajo samo pravice nobenih dolžnosti ,to je največji problem in to da je vse zastonj in ponavadi nastradajo tisti ki najbolj rabijo zdravstveno oskrbo in pomoč ,ker so ekipe in drugo zdravstvebo osebje nekje na mestu

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.10.2020 ob 12:59 miha gost

        Aja, vse je zastonj????!!!! Ka te stabo je??? A ti ne plačuješ obveznega in dopolnilnega zavarovanja? Ali imaš ti vse zastonj? Zakaj bi nekdo nekoga kritiziral, če to ne bi bilo potrebno? Več, zelo veliko je tega, da se ljudje ali uporabniki raznih storitev, kljub slabem delu in odnosu do njih, večinoma ne pritožujejo, sploh v javnosti. Ko pa nekdo nekaj pove, je pa kar narobe, ali kaj. Praviš, trudijo se vsi. Kje pa ti živiš?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.01.2017 ob 18:40 gost gost

      kjer nebi bilo potrebno . lp S.B

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.01.2017 ob 18:41 pol gost

      Zdravnik,oz. spremljevalec v reš. vozilu mora povprašati oz. vedeti kaj in kako je s pacijentom katerega prevzame za prevoz!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.01.2017 ob 18:54 gost

      Res je , da včasih ni vse tako . kod si zamišljamo, oziroma nam ni vse po godu . Vprašat pa se je potrebno tudi, kaj pa če si je tale (ubogi pacient) kaj preveč domišljal ali si celo kaj izmislil !? Kdor ga pozna, si od njega lahko marsikaj misli !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.01.2017 ob 8:49 gost gost

      gost-ob18:54 Ti ga poznaš mogoče je iz Melinec??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.01.2017 ob 17:57 pacient šavlove in višnje gost

      srečen sem ka man dr šavlovo pa sestro višnjo-kapo dol še na kavico jivi bom pelau

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.