https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Christian Gostečnik navdušil v prepolni Grajski dvorani

Murska Sobota, 23.01.2017 ob 7:00  

Družinski center Dlan iz Murske Sobote je bil organizator sobotnega večernega predavanja znanega kliničnega psihologa ter družinskega in zakonskega terapevta, prof. dr. Christiana Gostečnika. Dogodek, ki je navdušil vse obiskovalce, je potekal v Grajski dvorani v Murski Soboti. Predavatelj je spregovoril na temo družinskih in partnerskih odnosov pod naslovom »Srečal sem svojo družino«.

Prof. dr. Christian Gostečnik je na predavanju povedal veliko praktičnih primerov, pri katerih sta mu pomagala zakonca Tanja in Miha, ki sta bila v vlogi hčere oz. sina. Gostečnik je povedal, kako zelo pomembna ja vloga med hčerko in očetom. Hčerka namreč izbere človeka, ki ustreza njenim ponotranjenim doživetjem z očetom in njihovim odnosom. Vzrok za to je, da samo ta oseba lahko spodbudi ali pomaga na novo ustvariti doživetja iz mladosti in potešiti potrebe, ki niso bile zadovoljene v hčerkinem otroštvu.

"Pomemben je odnos z obema staršema. Oče da otroku strukturo, varnost in samozavest. Oče je tisti, ki posreduje pogum in smelost, tisti, ki zmore svojim otrokom dati občutek, da so sposobni in sicer s tem, ko veruje vanje, ko jim zaupa ter jim tako odpira okno v svet. Od matere se otrok nauči, kaj je ljubezen, nežnost, naklonjenost in zlasti, kaj pomeni biti zares ljubljen in sprejet. Hčerka se ob materi nauči pripadati, zaupati in se podati v varen odnos brez strahu, da bo v njem zlorabljena. Oče in mati pa lahko nudita vse to otroku le, če sta sama v odgovornem partnerskem odnosu," je povedal Gostečnik.

"Čustveno vzdušje v družini ustvarjata starša s svojim odnosom drug do drugega, do otroka in sorojencev, ter ostali, ki so pomembno vključeni v življenje družine. Tako posameznik išče partnerski odnos, v katerem lahko poustvari psihične vsebine, ki jih je izoblikoval doma ter ustvari vzdušje, ki bo podobno tistemu, iz katerega prihaja. Svojemu otroku na ta način odtisne pečat sistema, iz katerega je prišel sam," je še povedal Gostečnik.

Gostečnik kot bistvo dobre komunikacije med staršem in otrokom opredeli poslušanje in dodaja, da je otrok največji dar in če otroka udariš, pomeni, da sebe ne znaš obvladati. Ti udarci bolijo in otrok si jih bo zapomnil.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.