https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Po mnenju murskosoboškega župana izredna seja o azilantih ni potrebna

Murska Sobota, 28.01.2017 ob 7:05  

Enajst svetnikov Mestne občine Murska Sobota je na župana naslovilo zahtevo za sklic izredne seje v zvezi z morebitno naselitvijo oseb pod mednarodno zaščito. Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je zahtevo preučil in se v skladu z Ustavo, zakonsko ureditvijo ter občinskimi predpisi odločil, da izredna seja ni potrebna. Predlagani sklepi predlagateljev so v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, ustavno in zakonsko ureditvijo ter civilizacijskimi normami, h katerim smo se zavezali.


Svetniška skupina Slovenske demokratske stranke je s podpisniki zahteve 20. 1. 2017 vložila zahtevo za sklic izredne seje Mestnega sveta s točko dnevnega reda »Obravnava namere Vlade Republike Slovenije glede naselitve azilantov v stanovanje večstanovanjske stavbe na Lendavski ulici 17/b v Murski Soboti in morebitnih nadaljnjih namer nastanitev azilantov v Mestni občini Murska Sobota«.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Ob spoštovanju pravne države in upoštevaje določila 140. člena Ustave RS in Zakona o lokalni samoupravi, Mestna občina Murska ni pristojna za odločanje o temeljnih človekovih pravicah oseb s statusom mednarodne zaščite oz. prosilcev za mednarodno zaščito. V skladu z navedenim, bi kakršnokoli odločanje o omejevanju z Ustavo RS in Zakonom o mednarodni zaščiti, zagotovljenih pravic osebam s statusom mednarodne zaščite pomenila ne le nedopusten poseg v pravice posameznikov, pač pa bi se organi Mestne občine Murska Sobota postavili nad civilizacijske norme h katerim se je družba zavezala z mednarodnimi pogodbami, ustavo in zakonsko ureditvijo.

Izhajajoč iz navedenega in iz spoštovanja načela pravne države ter spoštovanja do posameznikov, katerih življenja so ogrožena in dejstva, da je predvidena redna seja mestnega sveta, je stališče župana, da ne gre za razmere, ki bi utemeljevale sklic izredne seje mestnega sveta, zato je ne bo sklical. Bo pa župan na dnevni red 19. redne seje, ki bo 7. 2. 2017 uvrstil točko dnevnega reda, na kateri bo podana informacija o vloženi peticiji proti naselitvi azilantov v trosobno stanovanje stanovanjskega bloka stanovanjskega bloka na Lendavski ul. 17/b v Murski Soboti, s ciljem celovite informiranosti občank in občanov Mestne občine Murska Sobota, so sporočili iz murskosoboške občine.

 

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.