https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pomgrad nov najemnik poslovnega kompleksa hoškega Stavbarja IGM

30.01.2017 ob 9:00  

Stečajna upraviteljica Stavbarja IGM Irena Lesjak je del propadlega hoškega gradbenega podjetja, ki je zaposlovalo okoli 100 ljudi in je v stečajnem postopku od novembra lani, že oddala v najem družbi Pomgrad. Kot je povedala za STA, namerava s prodajo premoženja začeti, ko bo pravnomočno objavljen končni seznam preizkušenih terjatev.

Kot je v rednem poročilu o stečajnem postopku, objavljenem na Ajpesu, pojasnila Lesjakova, je že ob začetku postopka prejela ponudbo za najem proizvodnih zmogljivosti, po pregledu stanja družbe pa je objavila poziv za zbiranje ponudb. »Gre namreč za proizvodno linijo s področja gradbenega materiala, ki jo bremenijo visoki stroški vzdrževanja stavbe in proizvodnih linij, zato je do prodaje oddaja premoženja nujna,« je pojasnila stečajna upraviteljica, ki ocenjuje, da se s tem prodaja premoženja ne bo zavlekla.

Foto: vertikala-x.com

Na njen poziv so prispele tri ponudbe, z vsemi se je nato še neposredno pogajala za zvišanje ponudb, Pomgrad pa je kot najboljši ponudil najemnino v višini 15.500 evrov mesečno. S pomurskim gradbenim velikanom je zato podpisala najemno pogodbo, ki jo že izdalo soglasje. Obenem je sodišče na njen predlog dalo tudi soglasje za predkupno pravico najemnika. V sklop najemne pogodbe so uvrščeni obrati separacije, vibroprešanih izdelkov, betonarne, gradbenih polproizvodov, železokrivnice in vzdrževanja, ki jih je gradbinec najel za največ leto dni.

Kot je za STA povedal predsednik uprave Pomgrada Igor Banič, so se za najem odločili deloma zato, da bi na tej lokaciji deloma nadaljevali s proizvodnjo Stavbarja, ob tem pa nameravajo iz družbe ABI Lipovci tja preseliti proizvodnjo betonskih varnostnih in protihrupnih ograj, ki jih izdelujejo za potrebe lastnih gradbenih projektov. Čeprav jim najem daje predkupno pravico, se bodo o tem, po Baničevih besedah odločali, če se bo proizvodnja izkazala za rentabilno. Z njo začenjajo predvidoma po 15. februarju, ko pričakujejo izboljšanje vremenskih razmer in otoplitve, pri tem pa nameravajo zaposliti tudi del nekdanjih zaposlenih iz Stavbarja, na začetku okoli 15, je še dodal prvi mož Pomgrada.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Stavbar IGM je bil del že pred leti propadle primorske gradbene skupine Primorje, za katerega je stečajni upravitelj slednjega že leta 2015 neuspešno iskal novega lastnika. V vabilu k dajanju zavezujočih ponudb je izhodiščno ceno postavil pri 3,7 milijona evrov, še pred tem pa je podjetje izpeljalo prisilno poravnavo, še navaja STA.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.