https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danijela Šunjić Egić o ljubezni do sebe

01.02.2017 ob 12:00  

V ponedeljek, 30.1., je v Centru Anima v Beltincih potekalo predavanje, pod naslovom Ljubezen do sebe, v katerem je obiskovalcem večno aktualno temo približala psihologinja, in mediatorka, Danijela Šunjić Egić.

Nikoli izpeta in večno aktualna tema o ljubezni se zdi še vedno do konca neraziskana, zato zanimiva in privlačna. Ima mnogo dimenzij, oblik in podpoglavij, v vsakršni »pojavnosti« pa je tesno povezana z notranjim zadovoljstvom, občutkom sreče in osebne izpolnitve. Na ponedeljkovem predavanju je bilo tokrat govora o ljubezni do sebe, na prvi pogled samoumevnem in jasnem čustvu, ki pa nam povečini kljub vsemu še vedno dela preglavice.  

Psihologinja in mediatorka Daniela Šunjić Egić je na predavanju izpostavila izhodiščni točki, samozavest in samospoštovanje, ter osvetlila predvsem prvo, še vedno pogosto zmotno razumljeno – samozavest, katero ljudje še vedno napačno povezujejo z pojmom »o sebi si misliti da sem najboljši, ponosen, že skoraj važen«. Kot je poudarila in prikazala na primeru, ravno ljudje, ki se tako imenovano »visoko nosijo«, jim v svojem bistvu primanjkuje samozavesti, hkrati pa je razjasnila pravi pojem te besede, ki se približuje  smislu »imeti jasno zavest o svojih pozitivnih lastnostih in napakah in to tudi sprejeti ter se ob vsem tem imeti tudi rad«.

Osvetlila je še pojem samospoštovanje, kjer pa je, kot je razjasnila, dodano čustvo do sebe, katero je v veliki meri odvisno od sporočil iz okolja. Kot je povezala oba pojma, ima posameznik tako lahko istočasno visoko stopnjo samozavesti (sicer jasno pozna svoje prednosti ter pomanjkljivosti), ter hkrati nizko samospoštovanje, ko obenem misli, da pa vse to, kar on je, vendarle nekako ni dovolj. Na nizko samospoštovanje vplivajo lahko močna kritika staršev v otroštvu, različne zlorabe in izgube, zanemarjanje, zavračanje staršev, pa vse do razvajanja, po drugi strani pa tudi stres v vsakdanjem življenju, nespečnost, bolezni, kulturološke razlike med spoloma, ipd.

V nadaljevanju je bilo govora še o stresu ter o pravilnem odzivu nanj, kjer se ob visoki samozavesti in samospoštovanju lotimo dane situacije konstruktivno, namesto da bi z vrsto nekonstruktivnih odzivov dane zadeve še poslabšali.

Med tako imenovanimi konstruktivnimi strategijami soočanja s stresom je izpostavila pozitivno prevrednotenje, usmerjanje k rešitvam ter izvajanje tistega, kar je potrebno, torej lotiti se akcije. Obratno, kot je poudarila, pa se je treba ogniti načrtovanja brez aktivnosti, iskanja kvečjemu le čustvene podpore pri drugih ter pobega v duhovnost na način, kjer okrivimo za svojo situacijo usodo, nič pa zato ne storimo sami.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2017 ob 12:27 gost

      Kje pa je tale Center Anima v Beltincih ? Nič ali skoraj nič obveščenosti ! Za druge (zdrahe ) pa zmanjka prostora na panojih ! Škoda---mislim , da zelo poučna in življenska tematika !!!??

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2017 ob 14:16 gost

      A ni predavanje vodila Danijela Šunjić Egić? Napaka v navajanju pshiloginje? Tudi na strani Centra Anima je navedena Danijela Šunjić Egić http://center-anima.si/ali-se-imate-radi-danijela-sunjic-egic-psihologinja-in-mediatorka/

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2017 ob 15:31 krofaš gost

      Mater v Beltincaj pa samo predavajo .Propali rouraš ,pa tapkanje pa zdaj pa ta palamudi .Res napredni so samo slabo je da so naivni in verjamejo še svoji senci

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2017 ob 16:45 gost

      Očitno sem mela prav. Popravljeno.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2017 ob 17:28 gost

      Ka pa vij krofašje ?Vij pa samo knjige pijšete , pa jih nemrete izdati !?

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2017 ob 19:36 krofaš gost

      - 17;28 .... Beltinčari kaj TAPKATE ?Rouraš še kaj predava ? Bogi ste si res

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2017 ob 19:53 lagvaš gost

      Ha,ha Šunjič Egič alo ?????????

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.