https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Tudi v občini Križevci pri Ljutomeru so praznovali slovenski kulturni praznik

06.02.2017 ob 9:00  

V nedeljo, 5. februarja 2017 so obeležili slovenski kulturni praznik v občini Križevci pri Ljutomeru, in sicer v Kulturnem domu. Kulturno društvo Križevci, katerega predsednica je Silva Duh, je pripravilo večer z bogato kulturno noto.


Slavnostna govornika na prireditvi sta bila ravnateljica Osnovne šole Križevci, Vasilija Stolnik in župan Občine Križevci, mag. Branko Belec. Stolnikova je predstavila pomen kulture in izobraževanja. Kot sociologinja kulture je poudarila, da je potrebno sprejemati drugačnost, da ljudje ne smejo imeti predsodkov in da je potrebno znati tudi in predvsem poslušati, ne samo govoriti. Potrebno je predvsem aktivno poslušanje. Med drugim je povedala, da je fizično nasilje na šoli skoraj povsem izkoreninjeno, opaziti pa je še verbalno nasilje, tudi med mlajšimi in na šoli si želijo odpraviti tudi to vrsto nasilja. Zato se strokovno osebje nenehno izobražuje, svoje znanje pa prenaša tudi na otroke in starše. Kultura je pravzaprav proces, ki se dogaja v človeku in odseva človeka.

Župan mag. Branko Belec je govoril o pomenu kulture v občini. Omenil je, da je zadovoljen, da so društva v občini aktivna, da jih občina pri delu  spodbuja in jim namenja proračunska sredstva ter da je v zadnjih nekaj letih opazen ogromen napredek pri aktivnostih društev. Nadalje je poudaril, da je denar pri vsem tem drugotnega pomena, saj je v delovanje kulturnih društev vloženih veliko ur prostovoljnega dela aktivnih članov društev. V zadnjem času sta bili na območju Občine Križevci ustanovljeni dve novi kulturni društvi, Društvo 29a in KUD Muzika. Župan je povedal, da vsakdo ne more biti poet, pisatelj oz. druge vrste umetnik na najvišjem nivoju. Vsak ne more biti Prešeren, Cankar, Slak ali Avsenik, lahko pa si vsak po najboljši moči prizadeva, da je dober in pošten človek, da ni zavisten in da tudi sosedu privošči le najbolje. Kulturo predstavlja tudi raven oblačenja, način govora, kultura pitja.

Glasbeni program sta popestrila vokalistka Sara Koler Urbančič iz Zgornje Ščavnice, na klavirju jo je spremljal Valter Klemenčič iz Radencev. Lastni opus pesmi je predstavil Branko Pintarič, na violini ga je spremljala Mirjam Lah. V goste sta prišla iz Rogašovcev.

Foto: mojaobcina.si/krizevci

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2017 ob 7:57 gost

      Vij , ste še zdaj komaj na tem nivoju !? Čas vas je menda povozil !?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.