https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Začelo se je sojenje nekdanjima direktorjema lendavske Nafte

14.02.2017 ob 12:30  

V Murski Soboti se je včeraj začelo sojenje nekdanjima direktorjema lendavskega podjetja Nafta Petrochem in njegove krovne družbe Nafta Lendava Borisu Švecu in Cvetu Žaliku. Obtožena sta zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, a krivdo zavračata. Tožilstvo zanju predlaga dveletno zaporno kazen, sta poročala Radio in TV Slovenija.

Tožilstvo nekdanjima direktorjema očita, da sta od novembra 2011 do julija 2012 koroški tovarni ivernih plošč Lesna Tip Otiški vrh dobavljala lepilo, ki ga je izdelovala Nafta Petrochem, čeprav ta dlje časa ni plačevala računov. S tem naj bi Nafti Petrcohem povzročila za 233.000 evrov škode. Švec in Žalik krivdo zavračata in trdita nasprotno, in sicer da je poslovanje z Lesno omogočilo Naftino preživetje, navaja STA.

»To je bil eden največjih kupcev. Če ne bi bilo njega, bi lahko Petrochem že zdavnaj zaprli. Oziroma drugače, če bi vsakogar, ki v Sloveniji česa ni plačal, zaprli, obtožili, bi bilo zaprte pol Slovenije,« je ob začetku sojenja dejal Žalik. Ob tem je izrazil prepričanje, da gre za neupravičeno gonjo proti njemu in da so za poznejši propad lendavske Nafte krivi drugi. »Dokler smo sanirali podjetje, ohranjali delovna mesta, je družba živela. Takrat, ko so prišli pravi sanatorji, so jo zaprli, delovnih mest ni več in vsak naj si sodbo ustvari sam,« je še dejal.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Žalikov odvetnik Jože Šafarič dokazuje, da sta obtožena delovala v korist podjetja in ne v Naftino škodo, zato se mu zdi obtožba absurdna. »V tej zadevi ne vidim elementov za to, da bi bil ta postopek uspešno končan. Pričakujemo oprostilno sodbo,« je poudaril. Včeraj je sicer sodišče prisluhnilo zagovoru obtoženih, naslednjič, to bo 27. februarja, pa bo na vrsti zaslišanje prič.

Žalik je bil direktor Nafte Lendave od avgusta 2010 do marca 2013, Švec pa prvi mož hčerinske družbe Nafta Petrochem, ki je septembra 2014 končala v stečaju, od decembra 2010 do decembra 2013. Nafta Lendava je bila s hčerinskimi družbami v preteklosti z več kot 2000 zaposlenimi eden od paradnih konjev gospodarstva v pokrajini ob reki Muri, danes pa ima pod svojim krovom tri družbe - Eko Nafto, Nafto varovanje in požarna varnost ter Geoenergo - z le peščico zaposlenih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.02.2017 ob 16:08 gost

      kdo pa je v Sloveniji še rekel , res sem nekaj ukradel, tega še ni bilo, vsi so prišli iz nič do bogatstva, ko so zasedli vodstveni položaj. Tako tudi oba obtožena.Žalik naredil dve hiši, kje vse je delal Švec.Slovensko sodstvo je res ena velika uganka.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.02.2017 ob 17:18 zet gost

      žalik in švec sta soseda v vel.polani.Samo čakam ko bo propadel kom.podj.v mariboru ,kjer je sedaj žalik?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.