https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski župani pojasnjujejo, zakaj ne podpirajo nakupa Murskega vala

24.02.2017 ob 10:00  

Za mnenje o nakupu radia Murski val smo povprašali pomurske župane, ki nakupu niso naklonjeni.


Potem ko je konec januarja večina pomurskih županov podprla nakup 60-odstotnega deleža radia Murski val preko Ceropa, katerega ustanoviteljice so pomurske občine, pa se navdušenje županov nad nakupom vedno bolj ohlaja. Kritiki nakupa, za katerega so bili župani pripravljeni odšteti 540 tisočakov, so namreč opozarjali na slabšanje poslovnih rezultatov, ki jih je Murski val beležil v preteklem poslovnem letu, na neprimernost obstoječe družbeniške pogodbe, ki novim lastnikom radia ne bi bila naklonjena, in na vprašanje upravičenosti nakupa radia s strani Ceropa.

Župani so se strinjali, da bodo pred odločitvijo o nakupu počakali na mnenja pristojnih inštitucij, kljub temu pa jih je vedno več izrazilo mnenje, da nakupa s pomočjo Ceropa ne podpira več. Povprašali smo jih o razlogih, zakaj so proti Ceropovemu nakupu Murskega vala in o morebitnih predlogih, kako bi občine radiu še lahko zagotovile, da deluje v interesu regije.

»Občina Tišina je že na 1. izredni seji Sveta ustanoviteljic CEROP opozarjala na preveliko ihto pri nakupu, ter smo dvomili v zagotovila, da bo spremenjena družbena pogodba brez kakršnega zagotovila drugega lastnika. Prav tako smo dvomili v višino kupnine za 60% ter tudi v višino morebitnega 40% deleža. »Nacionalni interes« pa je Slovenijo že preveč stal!

Še vedno smo mišljenja, da brez skrbnega pregleda podjetje ne kupuje, ter da se naj CEROP ukvarja z dejavnostmi, za katere je bil ustanovljen. Nakupa na osnovi zgoraj navedenih dejstev ne podpiramo. Vsakdo naj stoji za svojimi odločitvami in naj se ne skriva za drugimi, ko je sedaj ta zadeva dobila tak odmev v javnosti,« je pojasnil župan Občine Tišina Franc Horvat.

Županja Občine Turnišče mag. Vesna Jerala Zver nakupu ni bila naklonjena že od začetka. Pojasnila nam je: »Kot županja sem v imenu Občine Turnišče že na seji ustanoviteljic CEROP izrazila nestrinjanje z nakupom Radia Murski val in kot edina na seji glasovala proti izdaji soglasja. Razlog za to je predvsem dejstvo, da pred nakupom ni bil opravljen skrbni pregled družbe, hkrati pa občinski svet ni imel možnosti seznanitve s poslom. Poleg tega menim, da bi morala biti prioritetna naloga javnega podjetja Cerop kvalitetno izvajanje javne službe ravnanja z odpadki in v primeru nastanka presežkov prihodkov tudi zniževanje cene storitve, ki jo za to storitev plačujejo občani.«

Mestna občina Murska Sobota je bila prvotno pobudnica nakupa Murskega vala, vendar je župan dr. Aleksander Jevšek nekaj dni zatem, ko je informacija o nakupu razburkala pomursko javnost, od nakupa odstopil. Svoje poteze pojasnjuje: »Kot je v javnosti znano, je MOMS odstopila od namere sodelovati v postopku nakupa Murskega vala na osnovi spremenjenih okoliščin, mnenj računskega sodišča v podobnih zadevah, določb veljavne zakonodaje, odstopa posameznih občin ustanoviteljic in nepripravljenosti drugega družbenika za spremembo družbene pogodbe. Na osnovi teh spremenjenih okoliščin ugotavljamo, da za pričetek postopka nakupa s strani občin ni podanih pravnih in ekonomskih razlogov, ki so osnova za uresničevanje javnega interesa, katerega bi občine v tem primeru zasledovale.«

Kljub temu pa Jevšek meni, da mora Murski val ne glede na lastništvo radia ohraniti tiste vsebine, ki so povezane z regijo in zaradi katerih ima ta radio status radia posebnega regionalnega pomena. O drugih možnostih, kako bi občine lahko odkupile radio pa Jevšek pojasnjuje: »V skladu z pozitivno zakonodajo lahko občine deleže v podjetjih kupujejo iz občinskih proračunov, vendar morajo biti takšni nakupi načrtovani v letnem proračunu in potrjeni s strani občinskih svetov.«

Nakupu Murskega vala pa ni naklonjena niti pomurska javnost, saj je proti nakupu radia s strani Ceropa v naši anketi glasovalo kar 68,21 odstotkov sodelujočih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.02.2017 ob 11:04 Gost gost

      Dol zaprejti te radijo pa de mer..vej pa drujgo nega kak te dosaden Rajk

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.02.2017 ob 15:26 ajhkjhj gost

        Pa ne razmin ka turniško tü vcoj mejšate!!! Pa njoj odločitve v usta dajejo svetovalci iz celotne Slovenije, ki jih mastno plača z občinskim denarjem!!!!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.02.2017 ob 12:27 gost

      Občinski svet je tisti, ki ODLOČA. Župani tukaj načeloma ne morejo nič. Na srečo. Zato lahko nekatere "sprašujejo po zdravju".

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.02.2017 ob 12:44 lendava gost

      Očitno samo lendavski občinski svetniki ne vedo zdravo razmišljat,o županu škoda besed..... le kak bodo nam lendavčanom v oči pogledali,ti nimajo svojega jaza....

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2017 ob 13:17 Stanislav gost

        OBČINSKI SVETNIKI OBČINE lENDAVA NE MISLIJO Z SVOJIMI GLAVAMI ,SAJ JIH IMAMO V RITIH Balažeka in onega nauhnjenca 560.000 eur,ki so zanj drobiž..... ŽALOSTNO A RESNIČNO..LE KJE SO USTREZNI ORGANI ,DA DREGNEJO V TO SRŠENJE GNEZDO??????

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.02.2017 ob 13:21 gost

      Zakaj pa niso odkupili Mure?

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.02.2017 ob 13:55 gost

      Slab program. Forsiranje družinskih članov. forsiranje nekaterih posameznikov, gimnazij, reklama za njih. Odaje zanič, pomurec meseca,leta-katastrofa od izbiranja, nič ratziskovalnega novinarstva, pometanje pod preprogo... puno vsega.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2017 ob 14:29 goust gost

        Naj občine tou spelajo, te pa tebej postavijo za urednika. Ges mislin, ka uspeh nemre izostati.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.02.2017 ob 15:42 Občinor gost

      Ve pa še en in bčonsko svet ne razprsvlal to županski šerifi po svoje!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      24.02.2017 ob 15:45 LEPI gost

      GLAVNO KA SO LENDAVSKI IDOTI NA OBČINI GLASOVALI ZA NAKUP

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      24.02.2017 ob 17:20 Gosak gost

      Zdaj pa bi bil že čas, da se komentiranje na to temo konča, saj je bilo tako rekoč že vse povedano, tako da se stvari samo ponavljajo.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      24.02.2017 ob 17:54 kokokoko gost

      Naj se samo komentejra. Bar tej nimacje nedo meli mira.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      24.02.2017 ob 18:17 bilop gost

      Šo vse pri vas poslüjša murski val ;ja ges pa ona pa njeni pojeb

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      24.02.2017 ob 18:54 PfS+ gost

      Lidje nemajo za poloznice. Balazek bi pa radijo kujpo. Pa v goricaj bi kasejrau za smeti ge jih skoraj nega.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      24.02.2017 ob 21:13 politik gost

      zamurjenci pa še itak mislijo ka vlado vodi JJ, vse grehe sedanje oblasti naprtijo na JJ. Nebeški strah imajo pred njim

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.02.2017 ob 23:09 gost

      DOKLER JE NEKAJ NEJ PRIVAT TAK DOLGO DELA IZGUBO. nemčija amerika, francijaanglija,.... dvomim ka v tej državaj o radiji razpravlajo župani. TAN NEŠČE NEKAJ KUJPI PA SLUŽI SAMO V BANANA REPUBLIKI JE VSE NEKAJ PO SVOJE NAROBE

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.02.2017 ob 10:36 Javšnik gost

      Ka zdaj Javseka fkupe z ovima devlete, on je bil ZA, to ka si je neuradno premislo je nič! To je isto kak če enega povoziš, pa te njemi v bolnici poveš oprosti. To pomeni ka si ga nej povozil?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.02.2017 ob 13:56 država gost

      Županske odločitve en drek vrejdne. Nešče njim more povedati ka oni o ničen ne odločajo. Delajo samo škodo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      28.02.2017 ob 18:24 gost

      Prosim zakaj vmešavanja ceropa,, cerop naj svoje dela pošteno,,pa direktor naj ne zapravlja tam d3narja kjer mu ni posel,, naj gleda pa dela za kar je ldgovoren,, za kaj je bil izvoljen,, ta murski val pa dajte, tistim ki to vejo delat,, g., župan pa naj raje skrbi za občino,, ne za kapitalizem privatnih stvari,, pa da se še kaj kje ne izve preveč,, g. Jevšek raje pet korakov nazaj kot enega naprej,, se že ve,, veste sami zakaj,, dajte delajte tisto za kar ste bil izvoljen,, Pa lep pozdrav

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.