https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes se pričenja akcija Pozor, Žabe na cesti

01.03.2017 ob 15:00  

Z današnjim dnem se na Goričkem pričenja prva letošnja akcija, in to natančneje v Kraščih, pri Ledavskem jezeru. V okviru akcije »Pozor, žabe na cesti!« se tako postavijo zaščitne ograje na cesti.


Odrasli osebki se spomladi odpravijo do mrestišč, kjer poteka razmnoževanje in odlaganje mresta (jajc) v različne tipe voda. Ceste in promet pa so ene izmed dejavnikov, ki ogrožajo populacije dvoživk pri nas in v svetu.

Odmevna akcija reševanja dvoživk tako poteka na kritičnem cestnem odseku s postavitvijo začasnih ograj ter prenašanjem dvoživk preko ceste.

Ograja tako že stoji v Borecih, je pa nemogoče napovedati, kdaj bodo potrebovali več rok, sporoča Vesna Kitthiya, saj je vse odvisno od temperatur. Tisti, ki ste pripravljeni priti pomagat v Borece ali na Goričko, javite vaše telefonske, da vas imajo na stand-by, ko bo velik naval in bo potrebno veliko rok, poroča Pomurje.si. 

Foto: Arhiv Pomurec.com

"So pa iz herpetološkega društva sporočili, da se pri dvoživkah pojavlja nevaren virus, ki se lahko prenaša z ene lokacije na drugo tudi z obutvijo in dotikom, zato priporočajo razkuževanje škornjev, opreme in da se operejo roke z milom, preden se lotimo prenašanja dvoživk. Še posebej, pa če gremo z ene lokacije na drugo, da ne bi bili potencialni prinašalci. Sicer pa vsem skupaj želim čim manj povoženih žab in da se vam javi več ljudi, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč - če se že ne more to rešiti na en konkreten dolgoročen način," sporoča Vesna Kittiya.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.