https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Peter Perš v murskosoboški knjižnici govoril o radioaktivnosti

Murska Sobota, 03.03.2017 ob 7:05  

V sredo je v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti potekalo predavanje na temo radioaktivnosti, katero je vodil Peter Perš.


Radioaktivnost je naravni pojav, pri katerem nekatera atomska jedra razpadajo. Pri razpadu nastane drugo jedro, ob tem pa se sproščajo energije v obliki elektromagnetnega valovanja ali materialnih delcev. Radioaktivne snovi pa imenujemo snovi z nestabilnimi atomskimi jedri. Merjenje radioaktivnosti lahko izvajamo z ročnimi merilniki radioaktivnosti. Podatki, s katerimi se izražata moč in količina sevanja pa so podani v različnih enotah.

Aktualna enota za aktivnost je 1 Bq (bekerel), kar označuje, da pride v neki snovi do enega razpada v sekundi. Nekaj podatkov za primerjavo: 1 liter deževnice ima aktivnost 0.5 bekerelov, 1 kg betona ima aktivnost 500 Bq, 1 kg kave ima aktivnost 1000 Bq, 1 kg umetnega gnojila ima aktivnost 5000 Bq in 1 kg naravnega urana ima aktivnost 25.000.000 Bq.

Jedra oddajajo energijo, pri prehodu v stabilnejše stanje, na tri načine, ki jih imenujemo razpad alfa, razpad beta in razpad gama. Ob tem nastanejo tri vrste sevanja in sicer sevanje alfa, sevanje beta in sevanje gama. Za žarke alfa je značilno, da imajo močno sevanje in ker ne morejo prodreti skozi kožo, so nevarni le, če jih zaužijemo s hrano, vodo in dihanjem. Delci beta so šibki in ovir ne predrejo zlahka. Te delce ustavi že nekaj milimetrov lesa ali aluminija.

Pred beta delci se lahko obvarujemo s posebnimi oblačili ali z zadrževanjem v zaprtih prostorih. Žarki gama so elektromagnetni valovi visoke energije. Žarki prodrejo zelo globoko v telo in pred njimi se je veliko težje obvarovati. Žarke gama bo npr. ustavila šele meter debela betonska stena.  

Perš je omenil primer nuklearke v Fukušimi, ko je močan potres poškodoval nuklearko in so bili ustavljeni trije reaktorji. Ko jih je zalil še cunami, ki je onemogočil nujno dodatno napajanje in hlajenje reaktorja pa je reaktorje razneslo. Radioaktivno vodo so zlili kar v morje in posledica tega je bila, da so celo ob kalifornijski obali ribiči ujeli radioaktivno tuno.

Leta 1999 v času Natovega bombardiranja Srbije in Kosova je bilo uporabljeno orožje z osiromašenim uranom. Kjer je padlo največ bomb se je pogostost raka več kot podvojila in vse več je rakavih obolenj pri otrocih.   

Najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije pa se je zgodila leta 1986 v jedrski elektrarni Černobil v Ukrajini, ko je eksplodiral jedrski reaktor. Radioaktivni delci so se razširili preko zahodne Sovjetske zveze, vzhodne Evrope, Skandinavije, Velike Britanije vse do vzhoda ZDA. Posledično so bila velika območja Ukrajine, Belorusije in Rusije kontaminirana. Posledice te nesreče pa se kažejo še danes. 

Kaj pa prva pomoč, če se zgodi jedrski incident?

Če se zgodi jedrski incident bomo izpostavljeni velikemu številu različnih radioaktivnih snovi, ki bodo s svojim sevanjem poškodovale naše telo. Jod predpisujejo kot preventivno zdravilo v primerih kontaminacije z radioaktivnim jodom. Jod, ki ga predpisujejo kot preventivno zdravilo, je sintezno pridobljeni kalijev jodid, vendar v skoraj 1000-krat večji količini od dnevno potrebnega odmerka.

Predpisujejo se tudi prehranska dopolnila s kalijem in jih lahko najdemo na trgu. Dostopna so v oblikah kalijevega klorida, kalijevega citrata, itd.

Tudi kalcij in magnezij sodita v sam vrh pomembnih elementov, s katerimi lahko obvarujemo telo pred škodljivimi vplivi radiacije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.