https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Slovaški dijaki obiskali Srednjo poklicno in tehniško šolo Murska Sobota

Murska Sobota, 7.3.2017  

V okviru programa mednarodne izmenjave dijakov ERASMUS+ Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota te dni gosti šest dijakov iz Srednje tehniške šole v Košicah na Slovaškem. Slovaški dijaki so si včeraj skupaj s spremljevalci pogledali prostore SPTŠ-ja in se udeležili tiskovne konference, ki je potekala v prostorih SPTŠ-ja.


V šolskem letu 2016/2017 SPTŠ ponovno gosti dijake iz Slovaške iz Košic, kar je že njihovo drugo sodelovanje z njimi. Pred tremi leti so namreč imeli vzajemno sodelovanje, ko so dijaki SPTŠ-ja bili v Košicah, trenutno pa še čakajo, če dobijo odobrene finance, da vrnejo letošnji obisk na Slovaškem. Slovaški dijaki so na obisku v okviru projekta ERASMUS+ akcija KA1, kar pomeni opravljanje prakse pri delodajalcu v tujih državah. Letos so prvič nastanjeni v Mariboru, in to iz preprostega razloga, ker je bilo lažje urediti prakso predvsem mentorje, ki se s slovaškimi dijaki pogovarjajo angleško. S tem imajo v Prekmurju še manjše težave, zato ker je bil v Prekmurju včasih prvi tuji jezik nemščina, je povedala koordinatorka prgrama ERASMUS+ Klavdija Cerovšek.

Slovaški dijaki so prišli 1. marca in ostanejo do 16. marca. Delo opravljajo v KreatorLabu, štirje od dijakov so računalniški tehniki, dva sta elektrotehnika. Dijaki morajo sproti pisati poročilo, kaj počnejo, dobili so neki projekt, ki ga morajo dokončati v desetih dneh. Zraven tega pa poteka tudi spremljevalni program, kjer spoznavajo Slovenijo. Spoznajo kraj, kjer so nastanjeni in kraj, od koder je šola, ki jim izda potrdila za opravljeno prakso. Do sedaj so si že ogledali Maribor. Včeraj so imeli voden ogled po Murski Soboti, v soboto so obiskali Ljubljano, Postojnsko jamo in Slovensko primorje, načrtujejo pa še enih par aktivnosti in to od športnih aktivnosti do nočnega življenja. V bistvu pa gre predvsem za to, da primerjajo sisteme Slovenija Slovaška, kakšna je razlika v učnem programu, kako poteka praksa pri delodajalcih, da vadijo angleško govoriti, dobijo pa tudi Eurpassovo potrdilo, ki velja, ko bodo zaprosili za službo. Klavdija Cerovšek je še povedala, da se za naslednje leto že pogovarjajo za KA2 projekt, ki bi ga razširili na Češko, Madžarsko in Latvijo.

Kot je povedal ravnatelj Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota Ludvik Sukič že nekaj let prakticirajo izmenjavo študentov preko različnih programov, letošnji je ERASMUS+ trenutno s Slovaško tehniško šolo iz Košic. Drugače pa so povezani tudi z drugimi šolami iz cele Evrope, celo iz Turčije so bili dijaki v Murski Soboti, dijaki SPTŠ pa v Turčiji. Za dijake je izmenjava koristna, da spoznajo način življenja in dela v drugih državah, način poučevanja, v teh državah navežejo stike in se krepijo v tujem jeziku. Po besedah Sukiča so njihove izkušnje zelo dobre in bodo na tem področju tudi nadaljevali.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2017 ob 19:46 Naci+ gost

      PROBLEM, KI TO NI - Če sem prav doumel so vzrok, ker Slovaki ne stanujejo v Murski Soboti,"manjše težave": (ne)znanje angleščine, ki pa jo Slovaki bolj obvladajo kot naši gostitelji, katerim bolj gre nemščina. Kaj pa prekmurska slovaščina? Večina evangeličanske duhovščine je teološko fakulteto končalo na Slovaškem, dvema je slovaščina celo materin jezik, pa me čudi, ker se niso spomnili, da bi katerega od naših "Slovakov" povabil za "vodiča". To bi gostje bili veseli in se jim ne bi bilo treba mučiti z angleščino. Sodelovanje SPTŠ z ev. duhovščino je sicer v redu. V spominu mi je ostal posnetek č. škofa Erniše na neki prireditvi na SPTŠ. - Morda mi bo kdo očital, da delam "iz muhe - slona", a se s tem ne bom strinal: namen zapisanega je bil dobrohotem

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.