https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Povečano število izdanih odločb po občinskih denarnih pomočeh

Murska Sobota, 09.03.2017 ob 8:00  

V prostorih Centra za socialno delo Murska Sobota je včeraj potekala tiskovna konferenca, na kateri sta direktorica mag. Nataša Meolic in vodja enote za denarno socialne pomoči, družinske prejemke in štipendije Danijela Cug predstavili delo v letu 2016 in načrte za letošnje leto.


Na Centru za socialno delo Murska Sobota v letošnjem letu zaenkrat ne zaznajo pozitivnega obrata pri svojem delu in to kljub temu, da se je na državni ravni poročalo, da se je stopnja brezposelnosti zmanjšala in je stopnja tvegane revščine padla. Kot je povedala mag. Nataša Meolic, ugotavljajo, da je vsaj 2.500 prejemnikov denarne socialne pomoči mesečno in to v povprečju beležijo že zadnjih pet let. V letu 2016 so izdali več upravnih odločb in to za 5 odstotkov več kot prejšnja leta. 

V lanskem letu se je spremenil zakon o socialno varstvenih prejemkih, ki je v začetku leta dejansko zvišal denarno socialno pomoč na tisto prvo raven, ki je bila pred sprejetjem nove zakonodaje. Danijela Cug je povedala, da je bilo v obdobju od leta 2012 naprej prav v letu 2016 povečano število izdanih odločb po izredni socialni pomoči.

V porastu pa so tudi vse ostale izdane odločbe, kar kaže na to, da družine, posamezniki vsi tisti, ki prejemajo nizke prihodke, nizke pokojnine težko preživijo. Veliko pa je prosilcev za plačilo elektrike, tudi za čisto osnove stvari, pokritje položnic, nakupa obutve oblačil tudi prehrane. Povečalo pa se je tudi števili izdanih odločb po občinskih denarnih pomočeh še ugotavljajo.

"Opažamo, da se na nas vedno več obračajo družine, v katerih je zaposleni vsaj eden izmed staršev in prejema nizko zajamčeno plačo, ki je v letu 2016, znašala 790 evrov. Predvsem tem družinam pomagamo z izrednimi denarnimi socialnimi pomočmi, otrokom pa uredimo botrstvo v okviru Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje," je povedala mag. Nataša Meolic.

Na murskosoboškem Centru za socialno delo beležijo tudi več izdanih odločb po očetovskem dopustu, kar je posledica spremembe na področju starševskega varstva. V letu 2016 so namreč očetje pridobili 5 dodanih dni plačanega dopusta.

CSD MS je bil zadolžen tudi za izvedbo regijskega izvedbenega načrta v letu 2014-2016. V letu 2016 so naredili oceno tega, ki je pokazala, da sta največji pridobitvi v regiji Lazarjev dom in Materinski dom. Pokazala pa se je potreba po mladinskem domu, po svetovalnem centru tudi po razdeljevalnici hrane, saj se vedno več ljudi obrača k njim, da potrebujejo topel obrok. "Tako velikega povpraševanja po hrani, kot je to leto in prejšnje leto še prej, nismo zaznali," je povedala mag. Nataša Meolic.

1. januarja 2017 so začeli z novo organizacijo dela. Ljudje vlog več ne vlagajo po črki priimka, ampak vlagajo na podlagi občine, s čemer se želijo na CSD-ju približati lokalni skupnosti. Delavci CSD-ja, so tako več na terenih. Cilj reorganizacije je približati delo ljudem.

Na CSD-ju pa želijo med drugim v tem letu več delati s skupinami. Njihovi delavci se že izobražujejo za vodenje skupin za starejše ter za samopomoč.

Med drugim so se odločili, da bodo koordinatorke za duševno zdravje, na šolah začele obveščati in predavati o pomenu duševnega zdravja za otroke.

Murskosoboški CSD pa si prizadeva tudi za pridobitev novih prostorov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.