https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Znani zmagovalci natečaja Odpadno je uporabno

Murska Sobota, 23.3.2017  

Ob včerajšnji obeležitvi Svetovnega dneva voda je Zavod PEC Murska Sobota v sodelovanju s podjetjem Saubermacher–Komunala Murska Sobota d.o.o. pripravil prireditev v TC Maximus Murska Sobota s sloganom "Odpadne vode". V kulturnem programu so sodelovali otroci in učenci prekmurskih vrtcev in šol. Razstavljeni pa so bili tudi izdelke iz odpadne embalaže.


Podeljena so bila priznanja in nagrade najuspešnejšim na tematskem natečaju "Vsaka kapljica šteje" v sklopu osveščevalne aktivnosti za mlade Odpadno je uporabno 2016/2017, ki ga je za prekmurske vrtce, osnovne in srednje šole razpisalo podjetje Saubermacher - Komunala Murska Sobota d.o.o. v sodelovanju s partnerjema projekta Flaška d.d. in Radenska d.o.o.. Povabilu se je odzvalo 23 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz UE Murska Sobota in UE Lendava. Namen natečaja pa je bil vzpodbuditi mlade k ločenemu zbiranju odpadnega jedilnega olja in ohranjanju naravnih virov.

V prvem sklopu natečaja so otroci iz vrtcev likovno ustvarjali na temo ohranjanja naravnih virov. Sodelovalo je 5 vzgojno-izobraževalnih zavodov s skupaj 8 izdelki. Ocenjevalno komisijo so sestavljali: akademski slikar Mirko Rajnar, direktor Zavoda PEC Murska Sobota so.p. Milan Bogataj in Jasmina Škaper iz Saubermacher-Komunala.

V kategoriji Vrtec – I. starostno obdobje je zmagal izdelek otrok OŠ Sv. Jurij Rogašovci, VVE Rogašovci. Otroci so ustvarili risbo z naslovom Čistilna akcija očistimo oljne madeže.

V kategoriji Vrtec – II. starostno obdobje je bil najboljši izdelek "frnikole v vodi" delo otrok OŠ Sv. Jurij Rogašovci, VVE Sveti Jurij.

V istem sklopu natečaja so osnovnošolci in srednješolci literarno ustvarjali na temo ohranjanja naravnih virov. Sodelovalo je 12 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz UE Murska Sobota in UE Lendava s skupaj 21 literarnimi prispevki. Ocenjevalno komisijo so sestavljali: dr. Klaudija Sedar, domoznanka Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota, Milan Bogataj, direktor Zavoda PEC Murska Sobota so.p. in Aleksandra Vogrinčič iz Saubermacher-Komunala.

V kategoriji OŠ - I. triada si je prvo mesto prislužilo literarno delo z naslovom Dori in Lora. Zgodbo so ustvarili učenci 2. razreda OŠ Kobilje, ki so problematiko onesnaženosti dela potoka opisali doživljajsko in prikazali z ilustracijami.

V kategoriji OŠ - II. triada je zmagala pravljica z naslovom 100 kapljic, ki govori o odgovornem odnosu do vode in pomenu vode za ljudi. Njeni avtorji so učenci OŠ II Murska Sobota.

V kategoriji OŠ - III. triada je ocenjevalno komisijo prevzela pesem učenke OŠ Kobilje z naslovom Vsaka kapljica vabi. 

V kategoriji Srednje šole je bilo najboljše literarno delo dijakinje Srednje zdravstvene šole Murska Sobota z naslovom Na zabavo v naravo. V literarnem delu je realen prikaz, kako mladi osveščajo odrasle in vplivajo na njihovo ravnanje.

Izdelki bodo razstavljeni v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota v času od 23. marca 2017 do 14. aprila 2017.

Akcija zbiranja odpadnega jedilnega olja je bila izvedena v drugem sklopu in je potekala v času od 1. novembra 2016 do 15. marca 2017. Učenci DOŠ Dobrovnik so bili najbolj prizadevni, saj so zbrali 0,96 kg odpadnega jedilnega olja na učenca.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.