https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Na OŠ Juršinci do odgovorov »Kako vzgojiti srečne otroke«

31.3.2017  

V sredo so na OŠ Juršinci priredili predavanje za starše in strokovne delavce, na temo »Kako vzgojiti srečne, odgovorne in zdrave otroke«. Predaval je Andrej Pešec, dipl. pol., ki sicer predava na temo medsebojnih odnosov, vzgoje in življenjskih ciljev povsod po Sloveniji.


»Vzgoja je najplemenitejši poklic na svetu in prava znanost, ki pa ji posvečamo premalo pozornosti,« je predavatelj že na začetku spomnil, kako premalo se dandanes zavedamo, kako pomembno je, kako vzgojimo naše otroke - da so srečni, odgovorni in zdravi, iz doma pa ustvarimo ambasado miru, učenja in razvoja, namesto sprtih sorodnikov, kot je vse pogosteje v naši praksi.

Predavatelj je osvetlil pomembna področja, na katera je treba biti pozoren tekom vzgajanja otroka, pri tem pa kot prvo izpostavil prva leta, ki so odločilna za razvoj osebnosti otroka, še pomembnejši pa čas pred rojstvom otroka. »Zelo pomembno je, da je mati v času nosečnosti mirna in preskrbljena, saj vse njene emocije dobesedno gradijo telo otroka, njegova zavest pa je skladno s starodavno modrostjo ustrezna zavesti staršev v trenutku spočetja. Če otrok že v prvih mesecih, ali celo v maternici čuti strah prek maminih misli ali očitkih okolice: »Ali je treba tega? Kdo ga bo pa hranil? Čigav pa sploh je,« dečka ali deklico ne čaka nič dobrega, saj bodo negativni vplivi gotovo vidni na psihofizične zdravju otroka,« je poudaril na začetku, dodal pa še pomen ljubečega ravnanja moškega do ženske, saj le ženska, ki je zadovoljna in preskrbljena, lahko vzgoji srečnega in zdravega otroka.

Otroka ne nagrajujte za rezultate, temveč za trud

»Od približno petega leta je treba otroka vzgajati zelo dosledno, disciplinirano in v njem s primerom vzbujati ljubezen do dela in truda v duhu odrekanja, saj se le tako nauči marljivosti in nesebičnosti. Tukaj mu je treba privzgojiti občutek za odgovornost, hkrati pa mu ponuditi čim več hobijev in interesnih dejavnosti, da otrok spozna svoja zanimanja, talente, ter kasneje tudi na tem področju profesionalno deluje, torej v skladu s svojo naravo, kar pa je pogoj za osebno srečo, občutek izpolnjenosti, ter konec koncev uspešnost. Rad bi še poudaril, da ne primerjajte otroka z vrstniki. Hkrati ga ne nagrajujte za njegove rezultate, ki jih dosega, temveč za njegov trud. Pogojevanje in nagrajevanje le za uspehe in ne za trud naredi otroke oportuniste, ki sčasoma ne bodo delali iz dolžnosti, ali ljubezni, temveč zgolj iz strahu in osebne koristi,« je še osvetlil pravilen pristop k razvijanju otrokovega poslanstva, ter še pristavil pomen privzgojitve občutka za služenje svetu – da delujemo v svetu za splošno družbeno korist, ne pa zgolj iz sebičnih, egoističnih teženj in tekmovanja z drugimi. Posledično imamo pravi smisel v življenju, manj je depresij in malodušja ter ostalih bolezni.

Na koncu se je predavatelj dotaknil še načina kaznovanja otroka. Otroka ne sme kaznovati mama, temveč oče, treba pa je drugače pristopati tudi do deklic, kot do dečkov. Za obdobje od 15. tega leta naprej pa je spomnil, da mladostnik takrat posluša samo nekoga, ki z njim deluje prijateljsko, ne pa avtoritativno. »Spomnite se, kako radi smo v tem obdobju imeli otroci učitelje, ki so z nami zgradili prijateljski odnos, takim smo preprosto brez problema sledili«.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.