https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Dijakinji raziskali športno kariero atletinje Milice Zemljič

7.4.2017  

Prostovoljki in dijakinji 3. VB letnika Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Diana Ftičar in Saša Karajica sta v Domu starejših občanov Ljutomer spoznali Milico Zemljič, rojeno Šumak.


Diano in Sašo je navdušila Miličina življenjska zgodba, ki je neločljivo povezana s športom. Vsak ponedeljek sta jim družbo delali tudi Miličina hčerka Maja in Martina Domanjko, prav tako prostovoljka in nekdanja svetovalna delavka na GFML. Skupaj so pregledovali in prebirali stare časopise, iskali članke, v katerih je bilo omenjeno njeno ime, jih izrezovali ter urejali v album. Največ težav je povzročala cirilica, ki pa so jo razvozlali s pomočjo Martine Domanjko, njune mentorice.

V času druženja je nastal album s članki o športnih dosežkih Milice (Šumak) Zemljič. Čeprav je aktivno tekmovala le v obdobju med leti 1947 in 1952, je v tem kratkem času osvojila 15 naslovov državne prvakinje posamezno in ekipno ter postavila 13 državnih rekordov (skok v daljino, hrvaški rekord; tek na 60 m - 1. mesto, 100 m - 2. mesto, 200 m - 3. mesto, tek čez ovire 80 m – 2. mesto, skok v višino - 3. mesto, peteroboj – državni rekord).

Posebej so izpostavili naziv športnica leta Jugoslavije 1951, ki so ji ga podelile Sportske novosti. Za vrhunske športne dosežke, za dolgoletno strokovno, pedagoško in organizacijsko delo v športu v Občini Ljutomer ter za prispevek k prepoznavnosti atletike v lokalni skupnosti, nekdanji Jugoslaviji in širše je letu 2016 prejela plaketo Stanka Bloudka.

Pogovori in raziskovanje so pripeljali do priložnostne razstave Milica Zemljič, atletski dosežki skozi čas, katere otvoritev je potekala 29. marca 2017 je v Domu starejših občanov Ljutomer. Program sta glasbeno popestrila dijaka 4. vb, Dominik Kontrec in Tadej Čeh.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

Vir: GFML

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.